Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Κοντά στη βασική συμφωνία για το «κούρεμα». Τι είναι, με απλά λόγια...

Κοντά στη βασική συμφωνία για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) βρίσκεται η Ελλάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Στο μεταξύ, μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής συνεχιζόταν η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλλάρα. Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία θα αποτρέψει την είσοδο της χώρας σε μία χαοτική χρεοκοπία, ενώ οι απώλειες που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές θα είναι κοντά στο 70%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι απώλειες >>>




για τους ιδιώτες πιστωτές θα είναι κοντά στο 65%, ενώ τα επιτόκια των νέων ομολόγων θα διαμορφώνονται από 3,5% για τις βραχυχρόνιες λήξεις και θα φτάνουν μέχρι 4,5 για τις μακροχρόνιες. 

Το Reuters, επικαλούμενο πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και μέσα στην Παρασκευή, ενώ οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διασαφηνισθούν σε νέες συνομιλίες μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με άλλη πηγή, σήμερα μπορεί να επιτευχθεί μία «προ συμφωνία», αλλά οι τεχνικές συνομιλίες με τους δικηγόρους πιθανότατα θα συνεχιστούν τόσο το Σαββατοκύριακο, όσο και την άλλη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπό συζήτηση είναι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη συμφωνία. Όπως είπε, για την ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτευχθεί μία ειδική συμφωνία. «Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος», δήλωσε κυβερνητική πηγή, υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

 Το «κούρεμα» του χρέους με απλά λόγια
Τους τελευταίους μήνες έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας μία νέα φράση την οποία πλέον ακούμε καθημερινά: «κούρεμα» ελληνικού χρέους ή αλλιώς PSI. Πόσο θα επηρεάσει τις ζωές μας.

Δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις

Οι τράπεζες θα δεχθούν μεγάλη πίεση στη ρευστότητά τους, καθώς θα υποστούν σημαντικές ζημιές, εξαιτίας των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή τους. Για τη στήριξή τους θα δοθούν κεφάλαια από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας της ευρωζώνης (EFSF).

Πρόβλημα με τις καταθέσεις δεν θα υπάρξει εκτός και αν οι καταθέτες σπεύσουν και αρχίσουν μαζικά τις αναλήψεις δημιουργώντας θέμα ρευστότητας.

Δάνεια

Η πίεση ρευστότητας στις τράπεζες ίσως οδηγήσει στη διακοπή κάθε πίστωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί στο ελάχιστο, ίσως και να «παγώσει» η χορήγηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων. Επίσης δεν αποκλείεται οι αναλήψεις χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών να έχουν πολύ μικρό όριο αλλά και να απαγορευτούν οι αγορές

Καταναλωτικά αγαθά – Super Market

Δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού από εισαγόμενα είδη. Οι τιμές των αγαθών αναμένεται να πέσουν, προσαρμοζόμενες και αυτές στη μείωση του βιοτικού επιπέδου, σε μια από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες.


Ακίνητα

Όπως και με τα καταναλωτικά αγαθά, οι τιμές των ακινήτων θα προσαρμοσθούν προς τα κάτω, σε εφαρμογή του νόμου προσφοράς και ζήτησης. Όσοι αγόρασαν σπίτι με δάνειο όμως θα δουν να μεγαλώνει το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να διαθέτουν για το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που η αξία του ακινήτου τους θα ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή και θα πέφτει σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: