Από το politis-gr μοντάζ Γρέκι
Έκπληκτος άκουγα το πρωί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Καψή να υπερασπίζεται την μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Με σθένος μεν, υποτιμητικά για την νοημοσύνη των πολιτών δε… «Η τρόικα συνεχώς μας λέει το επιχείρημα ότι στην Ισπανία, που έχει καλύτερη οικονομία από εμάς, ο κατώτατος μισθός είναι 150 ευρώ χαμηλότερος» , είπε κατ’ επανάληψη ο κ. Καψής.
Το νούμερο που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψευδές και πλασματικό.
Το νούμερο που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ψευδές και πλασματικό.
Ψευδές γιατί στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός (προσαρμογή σε δωδεκάμηνη βάση) είναι 748 ευρώ και στην Ελλάδα 877 ευρώ. Τα στοιχεία είναι επίσημα και προέρχονται από eurostat. Χαρακτηριστικός χάρτης εδώ. Η διαφορά λοιπόν είναι 129 ευρώ και όχι 150 ευρώ που ανέφερε ο κ. Καψής.
Πέραν τούτου το νούμερο αυτό είναι ΚΑΙ πλασματικό.
Ο κατώτατος μισθός στον οποίο αναφέρεται >>>
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθαρά ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ (κάτι που ο κ. Καψής το γνωρίζει μεν, το αποκρύπτει δε…), αφού δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοί (όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα) που αφορούν διαφορετικές συνολικές μηνιαίες ώρες εργασίας, αλλά και μια σειρά ακόμη άλλων συναρτήσεων.
Ο κατώτατος μισθός στον οποίο αναφέρεται >>>
ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι καθαρά ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ (κάτι που ο κ. Καψής το γνωρίζει μεν, το αποκρύπτει δε…), αφού δεν μπορούν να συγκριθούν μισθοί (όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα) που αφορούν διαφορετικές συνολικές μηνιαίες ώρες εργασίας, αλλά και μια σειρά ακόμη άλλων συναρτήσεων.
Ως γνωστόν η χώρα μας είναι …πρωταθλήτρια στις ώρες εργασίας, κάτι στο οποίο όχι απλά δεν αναφέρεται η μνημονιακή προπαγάνδα, αλλά ανερυθρίαστα το αντιστρέφουν, παρουσιάζοντας τους Ελληνες εργαζόμενους ως … τεμπέληδες, αρχής γενομένης από επίσημα χείλη εκπροσώπων κρατών- μελών της ΕΕ (Μέρκελ,Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ κλπ) και φθάνοντας σε εγχώρια κυβερνητικά «άμυαλα» χείλη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της eurostat οι Ευρωπαίοι με το βαρύτερο εβδομαδιαίο ωράριο είναι οι Ελληνες, που εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα, και ακολουθούν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι με 39 ώρες.
Αντιθέτως, εκείνοι που εργάζονται λιγότερο είναι οι Ολλανδοί, με 31 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Όσο για τους Γερμανούς, που το τελευταίο διάστημα έχουν προσάψει ουκ ολίγα στους Έλληνες εξαιτίας του πακέτου στήριξης, δουλεύουν κάτι λιγότερο από …36 ώρες εβδομαδιαίως.
Αυτά όσο αφορά τον κατώτατο μισθό ως προς τους αριθμούς που παρουσιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τώρα όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα, το πρόβλημα δεν είναι ούτε οι μισθοί, ούτε και οι ώρες εργασίας, αλλά η χαμηλή παραγωγικότητα.
Άλλωστε αν το πρόβλημα ήταν οι μισθοί, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία με κατώτατο μισθό …123 ευρώ και Ρουμανία με 158 ευρώ, θα ήταν πρωταθλήτριες στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάπτυξη.
Αντίθετα, χώρες όπως η Ολλανδία με κατώτατους μισθούς …. 1.435 ευρώ και, όπως προαναφέραμε, με τις λιγότερες ώρες εργασίας, θα ήταν στο πάτο της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση στα δημοσιονομικά μεγέθη.
Όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!
Οι Έλληνες μπορεί να δουλεύουμε περισσότερο,να αμειβόμαστε πολύ χαμηλότερα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά παράγουμε πολύ λιγότερο σε σύγκριση με τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς.
Ο λόγος είναι ότι οι χώρες τους υπερτερούν σε τεχνολογία και υποδομές.
Αυτοί οι δύο παράγοντες καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και όχι οι κατώτατοι μισθοί. Όλα τα ανωτέρω παραδείγματα το επιβεβαιώνουν πλήρως.
Επομένως, οι περικοπές των κατώτατων μισθών που προετοιμάζει η κυβέρνηση Παπαδήμου , ως συνεχιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου σε σκοπιμότητες και μεθοδολογία, δεν θα καταστήσουν τη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.
Η λύση βρίσκεται μοναχά στην προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών που θα φέρουν στη χώρα την τεχνολογία και τεχνογνωσία τους. Αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες απαιτούν μοναχά μικρότερη φορολογία, εργασιακή ειρήνη και υποδομές
Έχουμε την θέληση (όλοι μας!) να ικανοποιήσουμε αυτές τις απαιτήσεις τους;
Όλα τα υπόλοιπα εκπορεύονται και εξυπηρετούν μοναχά την εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ, η οποία και φέρει τις μεγαλύτερες ευθύνες για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και καθώς φαίνεται δεν έχουν «βάλει μυαλό»...
Προς αυτούς άλλωστε και ο λατινικός τίτλος του άρθρου . Η φράση του Κικέρωνα «Male parta male dilabuntur» σημαίνει «άσχημα χάνεται ό,τι άσχημα αποκτάται»...
Η κοινωνία έχει φθάσει στα όρια της. Η κοινωνική έκρηξη που θα σηματοδοτήσει, όμως, την μετατροπή της χώρας μας από «πειραματόζωο» σε Ιφιγένεια, θα έχει πολυπλόκαμες επιπτώσεις και θα σφιχταγκαλιάσει «θανατηφόρα» όλους τους εμπλεκόμενους.
Όχι μοναχά τους πολίτες…
Όχι μοναχά τους πολίτες…
=========================================
Παντελής Καψής: "Τι τους απαντάς;" - Η Απάντηση.
«Έρχεται η Τρόικα και ρωτά: Γιατί έχετε κατώτατο μισθό υψηλότερο κατά 150 ευρώ από την Ισπανία που είναι πλουσιότερη χώρα; Και τότε τι τους απαντάς;»
Παντελής Καψής
Αν δεν είσαι ένας διεφθαρμένος απατεώνας, ένας πρασινοσκώλιξ που θα κάνει τα πάντα για 7-8 χιλιάρικα το μήνα, αν δεν είσαι ερπετό, αν δεν είσαι γεννημένος δωσίλογος και φτασμένος προδότης, του λες αυτό.
Θα περιμένουμε να τα ακούσουμε, αλλιώς πάψε να ρωτάς ακριβοπληρωμένες μαλακίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ