Με τη φράση πως «αν συνεχιστεί η ύφεση στην Ελλάδα θα βγουν τα τανκς», ο γνωστός οικονομολόγος, Ντανιέλ Ρουμπινί, εξέπεμψε μήνυμα φυγής της χώρας από το ευρώ και πρόγνωσης ακραίων κοινωνικών φαινομένων στη χώρα μας. Όλα αυτά στο περιθώριο του ντιμπέιτ που οργανώθηκε για λογαριασμό του BBC News - World το βράδυ της Τρίτης, στο Ίδρυμα Ελληνικός Κόσμος.
Όπως τόνισε ο γνωστός καθηγητής, ο οποίος πρώτος προέβλεψε την πτώση της Lehman Brothers, «η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει, λόγω των σκληρών μέτρων, σε ένα φαύλο κύκλο και η ύφεση θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη μέσα στον χρόνο». Χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμπινί τόνισε πως >>>
«είτε θα εξέλθετε από την ευρωζώνη, είτε θα πρέπει να προετοιμαστείτε για ύφεση άλλων πέντε ετών τουλάχιστον. Ύφεση που θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση».
Ο γνωστός καθηγητής παράλληλα υποστήριξε ότι η ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας θα επανέλθουν μόνο με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Από τη μεριά της το πρώην μέλος του δ.σ. του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε για μία Σοβιετικού τύπου οικονομία, η οποία θα πρέπει να άρει αγκυλώσεις και να προσχωρήσει σε ένα πρόγραμμα αναδιάταξης της οικονομίας άμεσα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πλήρως την ελληνική θέση πήρε ο πρώην υπουργός του Τόνι Μπλερ, κ. Ντένις Μακσέϊν, ο οποίος δήλωσε πως «στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ελλάδα έβλεπα τανκς στους δρόμους. Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ πολύ φοβάμαι πως θα τα ξαναδώ να φυλάνε τα ATM».
Λάβρος κατά της παραμονής στο ευρώ παρουσιάστηκε ο καθηγητής οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας, καταθέτοντας πολιτική κυρίως πλατφόρμα, αναφέροντας πως «με τη δραχμή απ’ όσο θυμάμαι δε ζούσαμε στην Ελλάδα ούτε στα δέντρα, ούτε στις σπηλιές».
Τέλος και ο κ. Λαπαβίτσας και ο Ρουμπινί ανέφεραν ότι η πρόσφατη συμφωνία, δεν λύνει αλλά αντίθετα επιδεινώνει το πρόβλημα. Σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη, το πολυπληθές κοινό της εκδήλωσης, σε ποσοστό 75% έναντι 18,9%, υποστήριξε την παραμονή της χώρας στο ευρώ, επιβραβεύοντας τις απόψεις των Ντένις Μακσέϊν και Μιράντα Ξαφά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ