Στο τραπέζι του διαλόγου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα βρίσκεται πλέον και η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20%, μέτρο που προτείνει το ΔΝΤ. Πιο συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει την αυτοτελή φορολογία με συντελεστή 20% στα ενοίκια από ακίνητα που εισπράττουν οι ιδιοκτήτες τους. Αν τελικώς η πρόταση εγκριθεί θα οδηγήσει σε μεγάλες επιβαρύνσεις για φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα και ελάφρυνση σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια προστίθενται στα συνολικά εισοδήματα του φορολογούμενου και υπόκεινται σε φορολόγηση με βάση την κλίμακα >>>
Έτσι ένας φορολογούμενος με εισόδημα από ενοίκια 8.000 ευρώ κάθε χρόνο θα πρέπει να πληρώσει 1.600 ευρώ φόρο ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωνε τίποτα.
Αντίθετα ένας φορολογούμενος με εισοδήματα από ακίνητα 70.000 ευρώ ετησίως καταβάλλει σήμερα με βάση την φορολογική κλίμακα 20.420 ευρώ, ενώ με την επιβολή συντελεστή 20% θα κληθεί να πληρώσει μόλις 14.000 ευρώ.
Επιπλέον επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα
Σε ενοποίηση των φόρων κατοχής ακινήτων, δηλαδή του Ειδικού Τέλους Ακινήτων, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για κατοικίες άνω των 200.000 ευρώ, προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Παράλληλα επικρατεί έντονος προβληματισμός και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει τελικά για τις αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και τις αυξήσεις που ζητά επιτακτικά η τρόικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ