Kάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, για να υπενθυμίζει σε όλους ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που λογοκρίνουν το ίντερνετ και στερούν στους πολίτες τους το δικαίωμα στην έκφραση και στην ενημέρωση. Πρωτοκαθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία. Σύμφωνα με στοιχεία που η οργάνωση δίνει στη δημοσιότητα, τουλάχιστον 69 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στη φυλακή επειδή εξέφρασαν ελεύθερα τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο. >>>
Μάλιστα, η εν λόγω οργάνωση, κάθε χρόνο, συντάσσει έναν κατάλογο με τις χώρες - εχθρούς στο Ίντερνετ. Στις πρώτες θέσεις για το 2010 βρίσκονται οι: Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα, Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ.
Πρόσφατα, το περιοδικό Economist διεξήγαγε στο διαδίκτυο σχετικά με το θέμα αυτό, έρευνα και ζητούσε από τους αναγνώστες του να απαντήσουν εάν τάσσονται υπέρ ή κατά της λογοκρισίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε κατά.
Από το διάλογο που προέκυψε με αφορμή την έρευνα αυτή, η πλειοψηφία αντιτίθεται στο μέτρο θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο καταπατά το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, τονίζουν όμως ότι πρέπει να υπάρχουν και όρια, καθώς δεν γίνεται στο όνομα του δικαιώματος αυτού να καταπατιούνται άλλα όπως αυτό της ελεύθερης θρησκευτικής ή άλλης προσωπικής επιλογής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου