Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θεσ/νίκη. Προβολή ντοκυμαντέρ & ταινίας μικρού μήκους

Οι δραματικές εξελίξεις που σηματοδοτεί η καπιταλιστική κρίση διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς και η πρωτόγνωρη για τρεις τελευταίες δεκαετίες ριζοσπαστικοποίηση αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την τέχνη. Η σημασία του πολιτισμού, η σχέση μορφής και περιεχόμενου, η «στρατευμένη» τέχνη, η αυτονόμηση του δημιουργού από το έργο του, >>>
 
και η ερασιτεχνική δημιουργία είναι μόνο κάποια από τα θέματα που αναδεικνύονται σε μια περίοδο πρωτοφανών περικοπών των δημόσιων δαπανών για τον πολιτισμό, ο οποίος θεωρείται πλέον εμπόρευμα και προνόμιο των λίγων, όπως άλλωστε και άλλα πολύτιμα αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία και οι συγκοινωνίες.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, επιθυμώντας να ψηλαφήσει τις προϋποθέσεις μιας επαναστατικής τέχνης, παρουσιάζει την 
Τετάρτη 28 Μαρτίου στις 18:30 
στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας 
την ταινία μικρού μήκους του Βασίλη Τσιράκη «Ένα συν ένα» 
με θέμα την εργασία και το ντοκιμαντέρ της Αλεξάνδρας Σιαφάκα «Ζώντας το μύθο τους στην Ελλάδα» με θέμα τους πολιτικούς πρόσφυγες. 

Τις προβολές θα παρουσιάσει ο συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Ένεκεν» Γιώργος Γιαννόπουλος. 
Στην εποχή των Μνημονίων, ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στον αγώνα για την επανένωση των κομματιών του κόσμου από τη σκοπιά της εργασίας και στην ανάδειξη του λόγου τμημάτων της εργατικής τάξης που στοχοποιούνται από την κυρίαρχη τάξη, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. 
Για να ανοίξει ο δρόμος για την αντικαπιταλιστική ανατροπή και για ένα νέο σύστημα, χωρίς εκμετάλλευση, καταπίεση, ρατσισμό και αλλοτρίωση, στο οποίο «η εργασία θα είναι ελεύθερη και το κάθε τι θα είναι τέχνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ