Ανατροπές σε σειρά ασφαλιστικά θέματα προωθεί το υπουργείο Εργασίας με νομοσχέδιό του. Σύμφωνα με το euro2day.gr, καθορίζονται θέματα για τις γονικές άδειες των εργαζομένων, ενώ υποχρεούνται να πληρώσουν εισφορές υπέρ ΟΑΕΔ και ΟΕΚ κατηγορίες εργαζομένων που έως τώρα εξαιρούνται. Στις συγκεκριμένες κατηγορίες η επιβάρυνση είναι της τάξης του 7%. Αλλαγές και στις περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ, οι οποίες θα υποβάλλονται κάθε μήνα αντί για δίμηνο, με στόχο να ελέγχεται καλύτερα η εισροή πόρων στα ταμεία.
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου
Παράλληλα προβλέπεται: >>>
•Παράταση για τη ρύθμιση χρεών έως τις 30/04
•Εισφορές, μισθοί και φόροι θα καταβάλλονται μέσω τράπεζας
•Δυνατότητα εξαγοράς ενσήμων από ασφαλισμένους σε βαρέα-ανθυγιεινά
Οι γονικές άδειες
• Ο εργαζόμενος γονέας έχει δικαίωμα γονικής άδειας ανατροφής του παιδιού μέχρις ότου συμπληρώσει την ηλικία των 6 ετών, με σκοπό την εκπλήρωση των ελάχιστων υποχρεώσεων ανατροφής προς αυτό.
• Η γονική άδεια ανατροφής είναι άνευ αποδοχών, χορηγείται εγγράφως για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών και αποτελεί ατομικό δικαίωμα κάθε γονέα, χωρίς δυνατότητα μεταβίβασης.
• Μετά τη λήξη της γονικής άδειας, ο εργαζόμενος γονέας δικαιούται να επιστρέψει στη θέση εργασίας του ή σε ισοδύναμη θέση, με όχι λιγότερο ευνοϊκούς επαγγελματικούς όρους, και να επωφεληθεί από οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την οποία θα δικαιούνταν κατά την απουσία του.
• Ο χρόνος απουσίας των εργαζομένων από την εργασία τους λόγω γονικής άδειας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους, τη χορήγηση της ετήσιας κανονικής άδειας απουσίας και του επιδόματος αδείας, την επαγγελματική εξέλιξη, καθώς και για τον υπολογισμό της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσής τους.
• Η καταγγελία της σύμβασης εργασίας που γίνεται εξαιτίας αίτησης ή λήψης γονικής άδειας των άρθρων 3 και 4 του παρόντος νόμου είναι άκυρη. Επίσης, κάθε δυσμενής μεταχείριση εργαζόμενου που γίνεται λόγω αίτησης ή λήψης γονικής άδειας απαγορεύεται.
Τέλος στα επιδόματα του ΙΚΑ αν χρωστάει ο εργοδότης;
Με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ανοίγει ο δρόμος προκειμένου το ΙΚΑ να σταματήσει τις παροχές «επί πιστώσει», όπως επιδόματα, ασθένεια ή ακόμη και σύνταξη, στους ασφαλισμένους στην περίπτωση που οι εργοδότες τους είτε δεν πληρώνουν τις εισφορές τους στο Ταμείο είτε δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών.
Πιο συγκεκριμένα, η ασφάλιση θα πιστώνεται είτε με την καταβολή των εισφορών είτε με την πιστοποίησή τους μέσω Πράξης Οφειλής. Εάν τώρα για κάποια επιχείρηση οι καταβληθείσες εισφορές είναι μικρότερες από τις υποβληθείσες τότε εκδίδεται πράξη οφειλής και τότε θα πιστοποιείται η ασφάλιση στο σύνολο των εργαζομένων.
Εάν για την επιχείρηση για την οποία θα εκδοθεί πράξη οφειλής και είτε δεν εξοφλήσει τα χρέη της προς το ΙΚΑ είτε δεν υπαχθεί σε ρύθμιση για τις οφειλές τότε δεν θα μπορεί να υποβάλει μηχανογραφικά την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση. Στη συνέχεια η επιχείρηση θα πρέπει να καταβάλει την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία στο υποκατάστημα του ΙΚΑ. Έτσι αυτή η επιχείρηση για να μπορεί να απασχολεί προσωπικό και να έχουν οι εργαζόμενοι της τις παροχές του ΙΚΑ είτε θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές είτε να έχει μεριμνήσει ώστε να υπαχθούν τα χρέη της σε ρύθμιση.
Οι περιοδικές δηλώσεις
Όπως προβλέπεται, η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται από τους εργοδότες που απασχολούν προσωπικό που υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση των φορέων ή κλάδων και λογαριασμών των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και προβλέπεται από την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νόμου 2972/2001 (291Α΄), υποβάλλεται μέσω διαδικτύου από την 1η ημέρα του μήνα που έπεται του ημερολογιακού μήνα απασχόλησης ως ακολούθως:
α) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 1, την 21η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
β) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 2, τη 19η ημέρα πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
γ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 3, τη 17η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
δ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 4, τη 15η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ε) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 5, τη 13η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
στ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 6, την 11η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ζ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 7, την 9η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
η) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 8, την 7η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
θ) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 9, την 5η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ι) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 10, 20, 30, 40, 50, την 3η πριν από το τέλος του μήνα ημέρα.
ια) Για τους εργοδότες που ο αριθμός μητρώου τους λήγει σε 60, 70, 80, 90 και 00, την προτελευταία ημέρα από το τέλος του μήνα.
ιβ) Για το Δημόσιο, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμίδας την τελευταία ημέρα του μήνα που έπεται την ημέρα απασχόλησης, ανεξαρτήτως του αριθμού μητρώου.
Όπως ορίζεται, «εντός δέκα εργασίμων ημερών από την ολοκλήρωση του ελέγχου δηλωθεισών - καταβληθεισών εισφορών των προηγούμενων άρθρων και εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, ενημερώνονται άμεσα οι υπόχρεοι εργοδότες να προσέλθουν για διακανονισμό των οφειλών που έχουν προκύψει. Ο διακανονισμός διενεργείται μία φορά ανά διετία από το αρμόδιο υποκατάστημα ως εξής:
Προβλέπεται εξόφληση της διαφοράς υποβληθεισών - καταβληθεισών εισφορών σε διάστημα τριών (3) μηνών από την επίδοση της Π.Ε.Ε. χωρίς επιβάρυνση του κεφαλαίου με πρόσθετα τέλη καθυστέρησης.
Σημειώνεται ότι ο υπόχρεος οφείλει να καταβάλει τις εισφορές στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μέχρι την πέμπτη (5η) για τις δημόσιες υπηρεσίες εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τον παραπάνω οριζόμενο χρόνο.
Τέλος, η προθεσμία καταβολής των εισφορών επί των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα από όλους τους υπόχρεους λήγει την τελευταία εργάσιμη του Ιανουαρίου και Μαΐου αντίστοιχα.
Οι ποινές για εκπρόθεσμη καταβολή
«Ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ οι οποίες δεν καταβάλλονται εμπροθέσμως επιβαρύνονται με πρόσθετο τέλος από την επόμενη ημέρα εκείνης κατά την οποία έληξε η κατά νόμο προθεσμία καταβολής τους», αναφέρει το νομοσχέδιο.
Το ποσοστό του πρόσθετου τέλους ορίζεται σε 3% για το διάστημα καθυστέρησης που αντιστοιχεί στην επομένη της λήξης της προθεσμίας καταβολής και μέχρι το ημερολογιακό τέλος του μήνα αυτού και σε 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι 100% συνολικά.
Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής μήνας θεωρείται ο ημερολογιακός μήνας.
Στις διατάξεις της παραγράφου αυτής υπάγονται όλες οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ανεξάρτητα από τις μισθολογικές περιόδους στις οποίες ανάγονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…
ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ