Σε οικονομικό κραχ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια τα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων καταβάλλουν απέλπιδες προσπάθειες να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να πληρώσουν τις συντάξεις. Η «μαύρη τρύπα» των 32 δισ. ευρώ απειλεί να καταστρέψει όχι μόνο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και τα δημόσια οικονομικά του κράτους. Την ίδια στιγμή, η καθίζηση εσόδων λόγω της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας της μεταβολής των εργασιακών σχέσεων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέο έλλειμμα τουλάχιστον 6 δισ. >>>
ευρώ για το 2012. Με τα παραπάνω δεδομένα, το «άνοιγμα» των ασφαλιστικών ταμείων είναι σχεδόν το διπλάσιο από το έλλειμμα του κράτους πέρυσι!
Παρά τις πολυάριθμες περικοπές συντάξεων, πριν από το 2012 η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κανέναν έλεγχο παράνομων συντάξεων και επιδομάτων ή σε περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από δεκάδες χιλιάδες παράνομες συντάξεις, προνοιακά επιδόματα-μαϊμού που εισέπρατταν πολίτες χωρίς να τα δικαιούνται, αλλά και από σπατάλες στον χώρο του φαρμάκου. Μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, από πλαστά επιδόματα και τις συντάξεις-μαϊμού, έχουν χάσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ!
Τεράστιες οφειλές
Οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, από τα οποία όμως μπορούν να αναζητηθούν μόνο τα 7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη. Σχεδόν ένας στους δύο ασφαλισμένους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και ένας στους τρεις ασφαλισμένους του ΟΓΑ δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, με τους οφειλέτες να ανέρχονται συνολικά περίπου σε 800.000! Την ίδια στιγμή, η εισφοροδιαφυγή λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις αγγίζοντας τα 6 δισ. ευρώ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αδυνατούν να περιορίσουν το φαινόμενο. Σημαντικές είναι και οι συνέπειες από την απομείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων κατά τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ, καθώς οι αποδόσεις των αποθεματικών τους εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο λόγω της μείωσης των τοκομεριδίων, ενώ ταυτόχρονα περιορίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα ομόλογά τους ως εγγύηση για δανεισμό, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Και νέες περικοπές σε συντάξεις
Τα οικονομικά δεδομένα των οργανισμών, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη συμπίεση των μισθών στα μειωμένα κατά 22% όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, αλλά και σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Αλλωστε, ο Γ. Κουτρουμάνης έχει επισημάνει ότι όσο μειώνονται οι μισθοί, αντίστοιχα θα μειώνονται και οι συντάξεις.
Το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ εκτιμά ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα με δυσκολία θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Και αυτό γιατί από την έκρηξη της ανεργίας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, την εισφοροδιαφυγή, τις ελαστικές μορφές εργασίας αλλά και το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων προκαλείται «μαύρη τρύπα» 9 δισ. ευρώ για φέτος.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητή Σάββα Ρομπόλη, μόνο από το άλμα της ανεργίας στο 23%-24% στα τέλη του έτους (1.200.000 άνεργοι), το σύστημα θα ζημιωθεί κατά 6 δισ. ευρώ. Ηδη το ΙΚΑ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση και έχει αντλήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο το ένα από τα δύο δισ. ευρώ που είχαν εγγραφεί ως επιχορήγηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μάλιστα, για την καταβολή των συντάξεων αυτό τον μήνα προχώρησε σε δάνειο 250 εκατ. ευρώ από το επικουρικό του και από το επικουρικό ταμείο της ΔΕΗ.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων και την εντολή της τρόικας για μείωση των κοινωνικών δαπανών, θα οδηγήσει σε νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό, εκτιμά ο Σ. Ρομπόλης. Οι ανατροπές θα γίνουν αυτόματα: «Με ειδικό νόμο θα ανακαθορίζονται οι συντάξεις, με στόχο να μην υπερβαίνει το ύψος των δαπανών το 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060», σημειώνει.
Οσον αφορά την περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδικαλιστές τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποδώσει, καθώς για να καλυφθούν τα ελλείμματα θα έπρεπε το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει τα 82 έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου