Ανησυχίες σε χιλιάδες νοικοκυριά για το ενδεχόμενο μελλοντικής κατάργησης του οικογενειακού αφορολογήτου ορίου το οποίο δικαιούνται, προκαλεί η διενέργεια ξεχωριστής εκκαθάρισης του φόρου ακινήτων για κάθε σύζυγο, την οποία προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η σχετική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή ορίζει ότι από το έτος 2010 και μετά, το εκκαθαριστικό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα εκδίδεται χωριστά για κάθε υπόχρεο φυσικό πρόσωπο. Δεν προβλέπεται έτσι πλέον η έκδοση κοινού εκκαθαριστικού ΦΑΠ των συζύγων, αλλά θα ο καθένας θα πληρώνει τον φόρο που του αντιστοιχεί ξεχωριστά. >>>
Στην πραγματικότητα όμως, και σήμερα ο φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) υπολογίζεται από τα 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, στον κάθε σύζυγο ξεχωριστά και όχι ως οικογένεια. Αν δηλαδή ο ένας σύζυγος έχει περιουσία 500.000 ευρώ και ο άλλος 200.000 ευρώ, τότε υπολογίζεται φόρος για τον πρώτο μόνο και για μόλις τα 100.000 ευρώ από τα 500.000. Δεν τους καλύπτει δηλαδή οικογενειακό αφορολόγητο 800.000 για δύο συζύγους που έχουν συνολική περιουσία 700.000 ευρώ. Το εκκαθαριστικό όμως που ερχόταν ως τώρα, εκδίδετο ενιαίο και για τους δύο συζύγους, ενώ τώρα θα έρχονται δύο ξεχωριστά.
Συνεπώς όχι μόνο δεν χάνουν το αφορολόγητο που δικαιούνται σήμερα οι έγγαμοι, αλλά ωφελούνται κιόλας αφού -όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες- "διπλασιάζεται" το ποσό των 27 ευρώ κάτω του οποίου δεν πληρώνουν τον φόρο. Αν δηλαδή σήμερα ένα εκκαθαριστικό καλούσε δύο συζύγους να πληρώσουν πχ από 25 ευρώ ο καθένας (συνολικά 50 ευρώ), στο εξής δεν θα πληρώνουν τίποτα αφού ο καθένας απαλλάσσεται για τα πρώτα 27 ευρώ φόρου, ενώ και οι δύο συνολικά για 54 ευρώ.
Ζήτημα γεννάται συνεπώς μόνον αν επεκταθεί τελικώς το σύστημα της ξεχωριστής εκκαθάρισης φόρου και στην φορολογία εισοδήματος, όπου εκεί ισχύουν άλλα όρια για άγαμους και άλλα για έγγαμους.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκαν από το protothema.gr -το οποίο αποκάλυψε χτες το θέμα- καθησύχαζαν πως δεν βρίσκεται στις σκέψεις τους η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τις οικογένειες.
Υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν αναγκαίο «τεχνικά» διαχωρισμό στο Μητρώο των φορολογουμένων, εξ αιτίας των προβλημάτων και των λαθών που είχαν προκληθεί με το ισχύον σύστημα και είχαν οδηγήσει στην καθυστέρηση μέχρι και τριών ετών στην αποστολή και την είσπραξη των εκκαθαριστικών.
Παρόλα αυτά στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι πολλοί μεγαλοϊδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου, «μοίραζαν» τα ακίνητα στα μέλη της οικογένειας, για να μην ξεπερνούν το ατομικό όριο περιουσίας και να «οχυρώνονται» πίσω από τα μέλη της οικογένειάς τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου