Ολοκληρωτικό χτύπημα στο κράτος πρόνοιας, με την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων σε 120.000 πολίτες, φέρνει το νέο κύμα μέτρων του Ιουνίου, το οποίο επεξεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και τρόικα, με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 11,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2013-14. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, συνεπικουρούμενα από στελέχη της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ και κινούμενα αντίθετα προς το προεκλογικό κλίμα της εποχής, κατέληξαν ήδη σε συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση ή και κατάργηση περίπου 90 κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, πολύτεκνων, παραμεθόριου, τοκετού, ΕΚΑΣ, ασθένειας, >>>
εργαστικών ατυχημάτων, για βαριές χρόνιες παθήσεις κ.λπ.), που παίρνουν σήμερα περίπου 240.000 δικαιούχοι (εξαιρουμένων των επιδομάτων ανεργίας). Από το σύνολο των 7 δισ. ευρώ που δίνονται μέσω του Προϋπολογισμού, θα ψαλιδιστούν ποσά ύψους 3,3-3,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία.
Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων θα γίνει μέσω της επιβολής αυστηρών κριτηρίων, τα οποία αφορούν την καθιέρωση οικογενειακού εισοδήματος (όχι μεγαλύτερου των 6.000 ευρώ ετησίως) και την καταγραφή της κινητής και ακίνητης περιουσίας (δηλαδή να μην υπάρχουν καταθέσεις και ακίνητα στην κατοχή του δικαιούχου).
Η προσπάθεια αποψίλωσης των δαπανών και τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ (περίπου 11,7 δισ. ευρώ) για την επόμενη διετία επικεντρώνονται στους τομείς της υγείας, της εργασίας, της παιδείας, της άμυνας και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο προσχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, γίνεται αναφορά σε εξοικονόμηση 1,5% του ΑΕΠ (αντιστοιχεί σε μέτρα 3,3 δισ. ευρώ) από περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων, 1% του ΑΕΠ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση και 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ) από τη Γενική Κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου