Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ ελέω μνημονίων. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την υγεία

Διαβάστε παρακάτω τις μνημονιακές ρυθμίσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ, τα σημερινά αποτελέσματα αυτής της κατάρρευσης καθώς και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας.
Οι μνημονιακές ρυθμίσεις που συνδέονται άμεσα με τον ΕΟΠΥΥ
-Επιβλήθηκε 15% συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις καθώς επίσης και η συμμετοχή σε κάποιες κατηγορίες χρονιών πασχόντων στα φάρμακα (π.χ. καρδιοπαθείς από 10% στο 25%) . >>> 
 
 
 
 
-Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 10 χιλιάδες ενώ η πρόβλεψη ήταν για 22 χιλιάδες. Αυτό έχει σαν συνέπεια με βάση το πλαφόν των 50 επισκέψεων τη βδομάδα οι ασφαλισμένοι μετά την πρώτη ή δεύτερη μέρα της βδομάδας να πληρώνουν αφού οι γιατροί έχουν καλύψει το πλαφόν.

-Η εφαρμογή των γενοσήμων συνοδεύτηκε και από επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τη διαφορά ανάμεσα στα φθηνότερα φάρμακα και αυτά που συνταγογραφούνται.

-Αρκετά φάρμακα πλέον δεν συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

-Οι εταιρίες με βάση την κερδοφορία τους δεν διοχετεύουν στην αγορά φάρμακα, η δεν τα διαθέτουν με πίστωση, με πρόσχημα το χρέος του ΕΟΠΥΥ και των Νοσοκομείων και προτιμούν σε κάποιες περιπτώσεις τις παράλληλες εξαγωγές.

  

Γιατί καταρρέει ο ΕΟΠΥΥ

Το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ με τάση να φτάσει στα 3 δις ευρώ το 2012.

Βασικές αιτίες κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ:


-Η χαμηλή κρατική χρηματοδότηση 0,4% του ΑΕΠ (850 εκ. ευρώ). Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με τη χρηματοδότηση που υπήρχε στα ασφαλιστικά ταμεία που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν είναι υποπολλαπλάσια κάτω από το 30%. Ακόμα και η πρόβλεψη για χρηματοδότηση με το 0,6% του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε με το μεσοπρόθεσμο και πήγε στο 0,4% του ΑΕΠ.

-Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να καταβάλουν εισφορές (οι εισροές από ταμεία στον ΕΟΠΥΥ το πρώτο τρίμηνο του 2012 ήταν περίπου 230 – 250 εκ. ευρώ το μήνα ενώ η πρόβλεψη στο προϋπολογισμό του ήταν 400 εκ. ευρώ το μήνα. Έχουμε λοιπόν μια υστέρηση εσόδων μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος που αγγίζει το 1,8 δις ευρώ ετήσια, αν βέβαια τα ταμεία συνεχίζουν να καταβάλλουν εισφορές. (Έχουμε πρόσφατο παράδειγμα όπου το ΙΚΑ αδυνατούσε τον Απρίλιο να καταβάλλει τις εισφορές και τις χρησιμοποίησε για την καταβολή συντάξεων ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο ΟΓΑ δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές για το 2012.)

-Η υποεκτίμηση των εξόδων για νοσήλια σε Νοσοκομεία (πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ 1,05 δις ευρώ ενώ η κατάληξη θα είναι 1,7-1,8 δις ευρώ.

-Η υποεκτίμηση των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις αφού πλέον σχεδόν το σύνολο από αυτές γίνονται στον ιδιωτικό τομέα.


Αποτελέσματα της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ

Τα Νοσοκομεία που έχουν ως βασικό πόρο για τα λειτουργικά τους έξοδα τα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία (σήμερα μιλάμε ουσιαστικά για τον ΕΟΠΥΥ αφού καλύπτει το 95% των ασφαλισμένων) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να παρατηρούνται  ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα κλπ.
Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει φαρμακεία και οι ασφαλισμένοι λόγω της απόφασης των φαρμακοποιών να μην διαθέτουν φάρμακα με πίστωση αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους. Δεν υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός χορήγησης των ακριβών φαρμάκων αφού τα νοσοκομεία που τα χορηγούν δεν έχουν διαθέσιμα χρήματα για την αγορά τους λόγω της συρρίκνωσης των προϋπολογισμών τους κατά 30-40%  σε σχέση με το 2011 και βεβαίως η προμήθεια ακριβών φαρμάκων στα Νοσοκομεία γίνεται κυρίως για τους νοσηλευόμενους σε αυτά ασθενείς χωρίς να μπορούν να κάνουν πρόβλεψη για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την υγεία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο διεκδικεί ένα νέο αναβαθμισμένο, καλά στελεχωμένο, δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε άνθρωπος που το έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση ή την εθνικότητά του. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη, τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας αποτελούν προτεραιότητά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου αποτελεί η επαρκής χρηματοδότηση της υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος πρέπει να αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησης του συστήματος, και η ορθολογική και διαφανής διαχείριση. 
 
Άμεσα μέτρα παρέμβασης

1.Ακύρωση της μνημονιακής πρόβλεψης για περαιτέρω μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και ταυτόχρονη πάταξη της διαφθοράς.
 
2.Μέτρα για την οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να υπάρχει η αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
  3.Εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. Έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και έναρξη μελέτης για την ανάπτυξη εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
  4.Κατάργηση του 5ευρω. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.
  5.Κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Κατάργηση του Ν. 4052/12 και ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων. Αναστολή εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία και περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.
  6.Οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας , με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το δημόσιο.


Η Υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα.
Είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα όλων

 
Διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντησή του με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας


Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ του left.gr για τη διάλυση της δημόσιας υγείας, που είχε δημοσιευθεί δύο εβδομάδες νωρίτερα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ