Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Δημοσκόπηση Public Issue, με ..."δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων"...!

Τι έγινε ρε παιδιά; που χάθηκαν, όλοι οι ...δημοσκόποι;;; αναρωτιόμασταν τη Δευτέρα ΕΔΩ. Να' τοι λοιπόν, που άρχισαν να ...σκάνε μύτη. Με τα -μετεκλογικά- δημοσκοπικά τους ευρήματα, αλλά πάντως χωρίς την ...πρόθεση ψήφου, όπως επισημαίναμε. Αντ' αυτής, εμφανίζεται, η ..."δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων"...!
Αναδημοσιεύω από την iskra
Την πρωτοφανή αβεβαιότητα των πολιτών αναφορικά με μια νέα κυβέρνηση και την πρωτοφανή έλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει >>>




τα προβλήματα της χώρας καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή και τον ΣΚΑΪ - διάστημα διενέργειας δημοσκόπησης 5 έως 10 Ιουλίου. Παράλληλα η έρευνα φανερώνει μία γενικευμένη έλλειψη ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Αναλυτικά, όσον αφορά την πρώτη εντύπωση των ψηφοφόρων για τη νέα κυβέρνηση, το 45% δηλώνει πως έχει διαμορφώσει μία μάλλον θετική εντύπωση, ενώ ένα πολύ μεγάλο 43% έχει σχηματίσει μία μάλλον αρνητική εντύπωση.

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, το 56% έχει μία μάλλον αρνητική εντύπωση για το έως τώρα έργο του ΣΥΡΙΖΑ και το 31% έχει μία θετική εικόνα.

Το 28% των πολιτών απαντά "σίγουρα όχι" στο ερώτημα εαν η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα, το 23% εκτιμά "μάλλον όχι", το 35% δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξο απαντώντας "μάλλον ναι" και μόλις το 12% να δηλώνει με βεβαιότητα "σίγουρα ναι".
Συνολικά, ένα πρωτοφανές για νεοεκλεγείσα κυβέρνηση 51% εμφανίζεται απαισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον όχι), ενώ το 47% δηλώνει αισιόδοξο (σίγουρα/μάλλον ναι) για την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Δίπλα στα αρνητικά αυτά πρόσημα που έχει αποσπάσει έως τώρα η κυβέρνηση, το μεγαλύτερο μέρος των ελλήνων πολιτών εμφανίζεται ανικανοποίητο από το εκλογικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου, εξακολουθώντας μάλιστα να δηλώνει απαισιόδοξο για την κατεύθυνση της χώρας.
Ειδικότερα, το 40% των πολιτών αισθάνεται καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα, ενώ το 33% είναι λίγο ικανοποιημένο. Στον αντίποδα, μονάχα το 4% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και το 21% εμφανίζεται αρκετά ικανοποιημένο. Η μεγάλη αυτή δυσαρέσκεια ακολουθεί, σε γενικές γραμμές, την εικόνα που διαμορφώθηκε και έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Συνάμα, το 66% εκτιμά πως τα πράγματα στην Ελλάδα οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων αντανακλάται και στη χαμηλή εμπιστοσύνη που τρέφουν για την ικανότητα των πολιτικών κομμάτων να κυβερνήσουν τη χώρα. Χαρακτηριστικά, το 39% των πολιτών δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για το έργο της διακυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία να χαίρει της εμπιστοσύνης του 28%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ (αμφότεροι 17%) και το ΠΑΣΟΚ (15%). Καμία από τις υπόλοιπες παρατάξεις δεν έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 5%.
Το κόμμα με τη μεγαλύτερη δημοτικότητα εμφανίζεται να είναι η ΔΗΜΑΡ (60%), ακολουθούμενη από τη ΝΔ (49%) και τον ΣΥΡΙΖΑ (46%).

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Φώτης Κουβέλης έχει τα καλύτερα ποσοστά ( θετικά 64/ αρνητικά 34) και ακολουθούν ο Αντώνης Σαμαράς (50/49) και ο Αλέξης Τσίπρας (47/51).

Στο ερώτημα καταλληλότητας των πολιτικών αρχηγών για την πρωθυπουργία, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να απολαμβάνει την υποστήριξη του 25% , με δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (18%) και τρίτο τον κ. Βενιζέλο (10%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: