Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ορεινή Β.Α. Χαλκιδική. Ας το κάνουμε, όπως τα ...Γρεβενά...

Για την Ισπανική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε αρχές του μήνα την Μακεδονική πόλη δεν υπήρξε κανένα δίλημμα αν μπορούν τα Γρεβενά, ένας από τους πιο μικρούς κι απ τους πιο φτωχούς νομούς της Ελλάδας να γίνει το ...πρότυπό τους.
Οι τρεις δήμαρχοι από την Ένωση Δήμων της Valle del Guadiato, οι υπεύθυνοι του Οργανισμού Απασχόλησης της  Ανδαλουσίας κι εκπρόσωποι φορέων που βρέθηκαν για δεύτερη φορά μέσα σ ένα χρόνο στα Γρεβενά, δεν αρκέστηκαν μόνο στα εκλεκτά εδέσματα της πόλης των μανιταριών και στα φίνα τυροκομικά της, αλλά κατά την διάρκεια της παραμονής τους >>>





"αντέγραψαν" επιτυχημένα παραδείγματα δράσεων μέσα από έργα που έχει υλοποιήσει η Αναπτυξιακή Γρεβενών (ΑνΓρε) για να μεταφέρουν στην πατρίδα τους Γρεβενιώτικη τεχνογνωσία και να την εφαρμόσουν ανάλογα.
Η επίσκεψη της Ισπανικής Αντιπροσωπεία απέδειξε ότι το mentoring  της  ΑνΓρε για τα προγράμματα όπως αυτό της "Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στην Πίνδο" μπορεί να μην έχει σπάσει τα σύνορα της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας αλλά έχει καταφέρει να φτάσει στην άλλη πλευρά της Μεσογείου και να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Ανδαλουσιάνικης περιοχής που έχει πολλά κοινά γεωγραφικά  και κοινωνικά χαρακτηριστικά με των Γρεβενών .
Οι Ισπανοί ανακάλυψαν την σοβαρή δουλειά της ΑνΓρε για την αγροτική επιχειρηματικότητα μέσα από το διαδίκτυο κι αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποίησε τη ΑνΓρε είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ως προς την επίτευξη των βασικών στόχων του.
"Το πρόγραμμα για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα στην Πίνδο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Equal ξεκίνησε το 2007" εξήγησε η υπεύθυνη διακρατικών προγραμμάτων της εταιρείας κα Χρυσούλα Κριθαριώτη. 
"Απευθύνθηκε κατά βάση σε όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα δίνοντας έμφαση στον τομέα των βιολογικών προϊόντων παρέχοντας ενημερωτική υποστήριξη και μεταφορά τεχνογνωσίας επιλύοντας προβλήματα που ανέκυψαν στην επιχειρηματική δραστηριότητα τους".
Στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια δεκάδες, νέοι σε ηλικία κυρίως ,έχουν στραφεί στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων λόγω και της ύπαρξης μικρού γεωργικού κλήρου που την ευνοεί .
Ο Δήμος Γρεβενών όπως σημειώνει μάλιστα ο δήμαρχος κ Δ.Κουπτσίδης βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής βιολογικών προϊόντων με ποσοστό 14% όταν ο μέσος πανελλαδικός όρος είναι 4,5%. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι ένα  σημαντικό ποσοστό νέων κτηνοτρόφων ενδιαφέρονται για την παραγωγή βιολογικών τυριών και κρεάτων για την ξεχωριστή ποιότητα των οποίων φημίζεται άλλωστε η περιοχή.
"Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι αυτοί που παράγουν -μεταποιούν-  προωθούν-διακινούν προϊόντα κατά ένα μαγικό τρόπο συνδέονται εύκολα μεταξύ τους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα κι αυτός υπήρξε ο δικός μας ρόλος" ανέφερε η κα Κριθαριώτη.

Η ΑνΓρε δημιούργησε το καινοτόμο εργαλείο καθοδήγησης  για την ενημέρωση, την επίλυση ζητημάτων πιστοποίησης των προϊόντων  την προβολή, την μεταποίησή τους, δικτύωσε τους καλλιεργητές, προσκάλεσε στην περιοχή ειδικούς του ΑΠΘ με γνώση κι εμπειρία στις βιοκαλλιέργειες και στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων. Εκατόν τριάντα νέοι βιο-αγροτοκτηνοτρόφοι των Γρεβενών βρήκαν το δρόμο τους και συγκρότησαν ενώσεις για την προώθηση της παραγωγής τους
Αγρόκτημα της Καλαμπάκας που στήθηκε μέσα στο πρόγραμμα και παράγει υψηλής ποιότητας βιολογικά προϊόντα και επιχείρηση παραγωγής βιολογικών γαλακτοκομικών στα Γρεβενά που χρησιμοποιεί επίσης Γαλλική κι Ισπανική  τεχνογνωσία και κινείται πια και εξαγωγικά, είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιχειρηματικών δράσεων που υποστηρίχθηκαν.Αυτά τα δύο  απορροφούν σήμερα και μεγάλο μέρος της παραγωγής των βιοκαλλιεργητών των δυο περιοχών.
"Και η δημιουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών νομού Τρικάλων ξεπήδησε μέσα από το mentoring της ΑνΓρε και του ΚΕΝΑΚΑΠ-Αναπτυξιακής Τρικάλων" ανέφερε από την Καλαμπάκα ο εκπρόσωπός της κ Βάιος Κουτής.
Το αναπτυξιακό εργαλείο έφερε επίσης σε επαφή είκοσι νέους βιοκαλλιεργητές των Τρικάλων με 25 βιο-ξενοδοχεία του ορεινού όγκου (Περτούλι-Ελάτη κτλ) που όσο κι αν φαίνεται παράξενο αν και στον ίδιο νομό "δεν γνωρίζονταν".

Όλο αυτό το πλέγμα πρακτικής εφαρμογής, το mentoring, το κενό απασχόλησης που καλύφθηκε κέντρισαν το ενδιαφέρον τον Ισπανών που επισκέφθηκαν πρώτη φορά τα Γρεβενά τον Μάρτιο του 2011 και ξεκίνησαν συνεργασία με την ΑνΓρε με αμφίδρομα οφέλη.
Οι Ισπανοί πρόσφεραν την δική τους εμπειρία σε ανάλογα προγράμματα που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες αλλά και την ευκαιρία στην Αναπτυξιακή των Γρεβενών να ενταχθεί στο έργο European New Jobs του οποίου επικεφαλής είναι η Κοινοπολιτεία Δήμων της Valle del Gautiato της Ανδαλουσίας και συμμετέχει η Harz-AG από την Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες αντιπροσωπεία από τα Γρεβενά πρόκειται να επισκεφθεί το προσεχές διάστημα την Valle del Guadiato( "ας το κάνουμε όπως η Ανδαλουσία" και ο συμβολισμός για τις δύο χώρες του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται ιδιαίτερα από υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι εμφανής.
 Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ