Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Διαλύει τελείως την κοινωνία -ΥΠΕΡ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ- η Τρόϊκα εσωτερικού...

«Κατεπείγονται» να απολύσουν, να περικόψουν μισθούς και εφάπαξ, να αυξήσουν φόρους, ως τις 12 Νοέμβρη
Καθώς υποτίθεται πως το (κακοπαιγμένο) σίριαλ της διαπραγμάτευσης, της ψήφισης, της συνδιάσκεψης με την τρόικα κ.λπ. ολοκληρώθηκε, η συγκυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί όλο το «πακέτο» των νέων μέτρων, που θα πάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, ως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα που συνεδριάζει το Eurogroup.
Το πολυνομοσχέδιο-οδοστρωτήρας θα περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων (προαπαιτούμενα,  δημοσιονομικά και εργασιακά) και αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο.>>>
 




Αυτό το νομοθέτημα, που περιλαμβάνει τόσο μεγάλες και τόσο οδυνηρές για την κοινωνία αλλαγές, θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σε μια συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών και σε μια συνεδρίαση στην Ολομέλεια!).

Αμέσως μετά θα κατατεθεί και ο προϋπολογισμός του 2013,με εγγεγραμμένες τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων δημοσιονομικών μέτρων. Η κυβέρνηση θέλει να έχουν ψηφιστεί και το πολυνομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός ως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup το οποίο θα κρίνει αν θα δοθεί η περιβόητη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Κι αυτά, ενώ ήδη έχουν έρθει στο φως οι απαιτήσεις της Γερμανίας για σύσταση ειδικού, δεσμευμένου λογαριασμού που θα εξυπηρετεί πρώτα τους δανειστές , αλλά και η απαίτηση για υποχρεωτική πρόσληψη ξένων εμπειρογνωμόνων που θα «βοηθήσουν» στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας στην Ελλάδα (σχετικό δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς )

Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλεται η άρνηση της συγκυβερνώσας ΔΗΜΑΡ που συμφωνεί μεν με το σκληρό πακέτο των περικοπών, αλλά αρνείται - προς το παρόν;- να ψηφίσει το πακέτο των εργασιακών μέτρων, το οποίο θα ήθελε να έρθει ξεχωριστά προς ψήφιση, αλλά οι εταίροι της δεν φαίνεται να της κάνουν τη χάρη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα προσχέδια του νέου Μνημονίου (δείτε εδώ και εδώ) ου θα υπογράψει η (συγ)κυβέρνηση, περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων (5.000 ως το τέλος του χρόνου), η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών, η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση του δώρου για όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Παραθέτουμε 20 από τις καταστροφικές για τους εργαζόμενους προβλέψεις του νέου μνημονίου:

1. Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2013, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές.

2. «Μόνιμη» έως το 2018 θα είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σήμερα στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

3. Αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων από 10% στο 15%, το 2014.

4. Κατάργηση φοροαπαλλαγών και προτιμησιακών καθεστώτων.

5. Κατάργηση 150 ΔΟΥ μέχρι τον Μάρτιο του 2013. Θα παραμείνουν σε λειτουργία 120 εφορίες σε όλη τη χώρα.

6. Άντληση εσόδων 200 εκατ. ευρώ στη διετία 2013 - 2014 από το νέο σύστημα φορολόγησης των εφοπλιστών.

7. Διαθεσιμότητα 25.000 υπαλλήλων στη διετία 2012 - 2013 εκ των οποίων την πόρτα εξόδου από το Δημόσιο θα δουν μέχρι το τέλος του χρόνου 5.000 υπάλληλοι.

8. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ασφαλισμένους προ του 1993.

9. Κατάργηση δώρων για όλους τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

10. Καταβολή του ΕΚΑΣ μετά το 64ο έτος ηλικίας.

11. Μείωση 23% στο εφάπαξ.

12. Εισφορά 3% σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά το 1995, οπότε αυξήθηκε το ποσό του εφάπαξ.

13. Ένταξη όλων των Ταμείων χωρίς εξαιρέσεις στον ΕΟΠΥΥ.

14. Νέες περικοπές 300 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ το 2013 και άλλα τόσα το 2014.

15. Μεγάλες περικοπές από 2% - 35% στις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων, που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012.

16. Πλαφόν 1.900 ευρώ στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

17. Δραστική περικοπή του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στους 2.000 από 15.226.

18. Αύξηση των εισιτηρίων κατά 25% στις αστικές συγκοινωνίες τον Μάρτιο του 2013.

19. Αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ σε δύο ή τρεις δόσεις από 1η Ιανουαρίου του 2013 και ιδιωτικοποίηση τμημάτων της εταιρείας.

20. Επιβολή επιπλέον χρέωσης 2% - 4% στον ετήσιο κύκλο εργασιών των παιχνιδιών VLTs του ΟΠΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ 
στηρίζει την αντίσταση του λαού στα νέα μέτρα που υπονομεύουν το μέλλον του
Δήλωση για την διαπραγμάτευση τρόικας-κυβέρνησης έκανε ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ:

"Η τρικομματική κυβέρνηση με πρώτο τον κ. Κουβέλη και το κόμμα του (καθώς ο κ. Βενιζέλος είναι πια ένας κομπάρσος χωρίς ίχνος αξιοπιστίας), αυτοί  που έχουν συμφωνήσει στο μεγαλύτερο πακέτο περικοπών από την αρχή της κρίσης (9 δις. μόνο μέσα στο 2013 με άγνωστο τελικό ύψος), εμφανίζονται τώρα ως «προστάτες της εργατικής τάξης». Παριστάνουν ότι απορρίπτουν τα επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα που υποτίθεται ότι «ζητάει η τρόικα».
Προωθούν μια πολιτική που επιχειρεί να μετατρέψει τον μισθό σε φιλανθρωπικό επίδομα φτώχειας, και συγχρόνως υποδύονται το ρόλο του αντιρρησία. Το χρέος όμως δεν είναι βιώσιμο ούτε με αυτά τα μέτρα, όπως πλέον συνομολογούν ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ.

Το σχεδιαζόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπως και το προηγούμενο, θα συνδυάζεται αναγκαστικά με ακόμα σκληρότερα μέτρα από τα σημερινά. Έτσι, όπως ο κ. Σαμαράς ήταν «αντιμνημονιακός αγωνιστής» ενάντια στο μνημόνιο Ι για να αποδειχθεί ότι ήταν ο «λαγός» του μνημονίου ΙΙ, τώρα ο κ. Κουβέλης και όσοι από το κόμμα του τον ακολουθήσουν ως το τέλος αυτής της θλιβερής πορείας,  είναι μόνο «λαγοί» των επόμενων μέτρων και τίποτα περισσότερο.

Ο λαός όμως δε θα τους κάνει τη χάρη να συνεχίσουν την εξαθλίωση του. Με τη μαζική παρέμβαση του θα κατορθώσει να αποτρέψει την ψήφιση των μέτρων και θα ρίξει την τρίτη και τελευταία μνημονιακή κυβέρνηση, ανοίγοντας το δρόμο για την ανατροπή των μνημονίων με την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει την αντίσταση του λαού στα νέα μέτρα που υπονομεύουν το μέλλον του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ