Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αλ. Τσίπρας στο CNN: "Το σχέδιο της Μέρκελ αποσταθεροποιεί την Ευρώπη"

«Δεν θέλουμε να συνεχιστεί το πρόγραμμα [της λιτότητας] γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη», τονίζει σε συνέντευξη του στο CNN και τη Νίνα Ντος Σάντος ο Αλ. Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει: «Πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι».
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα – ακολουθεί ολόκληρη:
•    Ζητάμε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος
•   Διεκδικούμε μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια ρύθμιση με διαγραφή      μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν >>>
 



δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υψηλό
Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της Γερμανίας,
•    Χθες στο Eurogroup δεν μπορούσαν να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό. Διότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο
•  Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Γι’ αυτό απαιτούμε να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας.

Οι απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη:  
  • «Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους τους. Αντιθέτως έχει φέρει την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Πριν από δυόμισι χρόνια  είχαμε χρέος 120% του ΑΕΠ, σήμερα, με το μνημόνιο, το χρέος έχει αυξηθεί στο 170%, με προοπτική σε ένα-δυο χρόνια από τώρα να έχει φτάσει στο 190%. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα γίνεται ολοένα και χειρότερη. Η ανεργία έχει ανέβει κοντά στο 30%, ενώ για τους νέους ανθρώπους είναι πάνω από 50%. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το πρόγραμμα είναι ένα πρόγραμμα που διαλύει την κοινωνία, αλλά είναι απολύτως επικίνδυνο και αναποτελεσματικό. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί ακριβώς για το λόγο που έγραψαν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times την Παρασκευή, γιατί δεν θέλουμε ο ελληνικός λαός να πιεί το κώνειο. Ταυτόχρονα όμως δεν θέλουμε να συνεχιστεί γιατί οδηγεί σε αδιέξοδο όλη την Ευρώπη».
  • «Κατ΄ αρχήν πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσουν να πληρώνουν μόνο οι ανήμποροι, οι φτωχοί και τα μικρομεσαία στρώματα. Πρέπει να πληρώσουν και οι πλούσιοι. Λέω κάτι παρόμοιο μ΄ αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα. Όμως στην  Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο ακραία απ΄ όσο μπορείτε να φανταστείτε. Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε τέσσερις μονάδες χαμηλότερα δημόσια έσοδα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο ακριβώς γιατί οι πλούσιοι δεν πλήρωναν φόρους. Και την περίοδο της κρίσης πάλι μονομερώς τα φτωχά στρώματα πληρώνουν. Οι πλούσιοι φοροδιαφεύγουν και έχουν τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού, στην Ελβετία και οι λίστες με τους καταθέτες στην Ελβετία, όπως η λίστα Λαγκάρντ, κρύβεται στα συρτάρια των Ελλήνων υπουργών Οικονομικών. Άρα λοιπόν πρέπει και στην Ελλάδα να υπάρξει μια αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον, σε σχέση με το χρέος, πρέπει να οδηγηθούμε τάχιστα σε μια ευρωπαϊκή συνολική λύση. Το χρέος δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας. Είναι όλων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Γι αυτό εμείς ζητάμε μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος.
  • «Σας έλεγα πριν ότι το πρόβλημα δεν είναι αμιγώς ελληνικό. Είναι ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι μέρος ενός συνολικότερου ευρωπαϊκού προβλήματος, το οποίο αφορά όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Αυτό λοιπόν που διεκδικούμε είναι μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια ρύθμιση με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους όλων των χωρών που έχουν δημόσιο χρέος αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα υψηλό».
  • «Διεκδικούμε μια λύση αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953, στη Διεθνή Διάσκεψη του Λονδίνου, όταν διαγράφηκε το 50% του χρέους της Γερμανίας, δόθηκε αναστολή στην πληρωμή των τόκων και υπήρξε ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους με όρο, αν υπάρχει δηλαδή θετικός ρυθμός ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία, να αποπληρώνεται το υπόλοιπο. Κάτι αντίστοιχο διεκδικούμε, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που έχουν τεράστιο πρόβλημα χρέους».
  • «Κι επιπλέον, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη. Με ανάπτυξη  μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της κρίσης που έχει επιβληθεί σήμερα σε όλη την Ευρώπη. Και ανάπτυξη δίχως δημόσιες επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη. Αυτή είναι η λύση και όχι η λιτότητα. Η λιτότητα σήμερα μπορεί να ευνοεί ένα σχέδιο για τη γερμανοποίηση της Ευρώπης».
  • «Η αλήθεια είναι ότι μία λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι’ αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους. Προσέξτε, αν έχεις κάποιον χρεωκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια, που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει». Αυτό που γίνεται με την Ελλάδα είναι απολύτως καταστροφικό. Διότι φορτώνουμε νέα δάνεια σε μια χώρα η οποία είναι χρεωκοπημένη και της στερούμε τη δυνατότητα να παράξει προκειμένου να μπορέσει να τα αποπληρώσει. Εκεί είναι το πρόβλημα. Και γι’ αυτό το λόγο σήμερα δεν έχουμε λύση».
  • «Χθες στο Eurogroup δεν μπορούσαν να αποφασίσουν κάτι ουσιαστικό. Διότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε όλους τους στόχους του. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση εκτός από ένα γενναίο κούρεμα, το οποίο όμως πρέπει να συνοδευτεί με πολιτικές ανάπτυξης και με δημόσιες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν κι ένα σταθερό περιβάλλον και για τους ιδιώτες επενδυτές».
  • «Για να υπάρξει ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα, τις οποίες φυσικά δεν τις αρνούμαστε. Όμως, η ανταγωνιστικότητα δεν είναι μονάχα συνάρτηση στου εργασιακού κόστους. Δεν θα συμφωνήσω με την ιδέα ότι αν μειωθούν οι μισθοί στην Ελλάδα σε επίπεδα Ινδίας ή Πακιστάν ή Μπαγκλαντές, τότε η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική. Διότι αν ήταν έτσι, αυτές οι χώρες που σας προανέφερα θα είχαν την πιο ανταγωνιστική οικονομία. «Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να σταματήσει η διαφθορά, να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς. Θα πρέπει να υπάρξει ένα καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές, να σταματήσει δηλαδή, αυτή η κινδυνολογία με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ταυτόχρονα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον και να βοηθηθεί η Ελλάδα με επενδύσεις ευρωπαϊκές από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν είναι  αυτό το σχέδιο της κας Μέρκελ»
  • «Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη έχει ανάγκη την Ελλάδα. Φανταστείτε τις γεωπολιτικές συνέπειες, όχι μόνο τις οικονομικές, από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, που θα οδηγούσε σε ένα ντόμινο …. και στη διάλυση στην πραγματικότητα, δηλαδή, στην αρχή του τέλους της ευρωζώνης. Η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης πρέπει να διαφυλαχτεί. Και η ενωμένη Ευρώπη, η Ε.Ε., χωρίς ένα σημαντικό της κομμάτι πολιτισμικά, οικονομικά, γεωπολιτικά, θα ήταν μία ανάπηρη Ευρώπη».
  • «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς με αυτή την πολιτική. Είμαστε θερμοί υποστηρικτές της ενωμένης Ευρώπης και της ευρωπαϊκής ιδέας. Γι’ αυτό απαιτούμε να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να οδηγηθούμε σε βιώσιμες λύσεις τόσο για το χρέος, όσο και για την ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: