Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση (Marc/Alpha). 1ος ο ΣΥΡΙΖΑ, αμετάβλητο (δημοσκοπικό) σκηνικό...


Στο ερώτημα εάν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψήφιζαν, >>>

οι ερωτηθέντες έδωσαν πρωτιά στην πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23% έναντι 20,8% στη ΝΔ. 
Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 9,8%, τέταρτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7% και έπονται ΠΑΣΟΚ με 5,1%, ΔΗΜΑΡ με 4,8% και ΚΚΕ με 4,5%.  

Πρώτο κόμμα στην πρόθεση  ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς,  πιο κατάλληλη  κυβέρνηση για να διαχειρισθεί την  κρίση η σημερινή σε σχέση με μια  κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά καμία από τις δύο η  ιδεατή και τέλος μια έκδηλη απογοήτευση  για τις επιπτώσεις της κρίσης και μια απαισιοδοξία για το κατά πόσον η χώρα θα καταφέρει τελικώς  να αποφύγει τη χρεοκοπία. 
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η δημοσκόπηση  της εταιρείας Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και η οποία παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Κάτιας Μακρή το βράδυ της Τρίτης.
Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τις 23 ως τις 26 Νοεμβρίου, καταδεικνύει για μια φορά ακόμη την απογοήτευση  των Ελλήνων από την κρίση  που επιμένει και ψαλιδίζει τα εισοδήματα και τις ελπίδες μας  για τη συνέχεια, αλλά παράλληλα αποτυπώνει και την διαφοροποίησή τους ως προς τις πολιτικές εξελίξεις καθώς – όπως και σε προηγούμενες έρευνες γνώμης - οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ως προς την πρόθεση ψήφου, αλλά θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα και την σημερινή κυβέρνηση πιο κατάλληλη για να διαχειρισθεί την κρίση σε σχέση με μια κυβέρνηση με βασικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και την καταλληλότερη που θα μπορούσε να έχει η χώρα!
Στην δημοσκόπηση η  πλειονότητα των ερωτηθέντων  εκτιμά πως τα όποια σημάδια ανάκαμψης  της οικονομίας θα αργήσουν πάρα πολύ, πολύ αργότερα κι από το 2020 

ενώ εκφράζει την αγωνία της για την καταρράκωση του εισοδήματός της

 
Είναι ενδεικτικό το γεγονός  πως σε ποσοστό 59,5% οι συμμετέχοντες  στη δημοσκόπηση εκτιμούν πως  μέσα στην επόμενη χρονιά ΔΕΝ θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές  τους υποχρεώσεις! 


Εντύπωση προκαλεί και  το εύρημα που θέλει τους ερωτηθέντες, στο συντριπτικό ποσοστό του 76,7% να θεωρούν ως μείζον πρόβλημα της  οικονομίας την φοροδιαφυγή, για  την οποία μάλιστα δηλώνουν πως  δεν μειώνεται καθώς δεν υπάρχει  η αντίστοιχη πολιτική βούληση.


Στα αμιγώς πολιτικά ερωτήματα  της δημοσκόπησης, ποσοστό 25,8% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, έναντι ποσοστού 19,9% που επιλέγει μια κυβέρνηση με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση το 54,3% των ερωτηθέντων απάντησε πως καμία από τις δύο δεν είναι η … ιδεατή για να διαχειρισθεί την κρίση.


Στη δημοτικότητα των πολιτικών  αρχηγών πρώτος είναι ο Φώτης  Κουβέλης με 47,3%, έναντι 43,2% του Αντώνη Σαμαρά και 37,3% του Αλέξη Τσίπρα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός όμως είναι ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 46,4% έναντι 31,7% του Αλέξη Τσίπρα.


Στο ερώτημα τέλος του  εάν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα  θα ψήφιζαν, οι ερωτηθέντες έδωσαν πρωτιά στην πρόθεση ψήφου στο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 23% έναντι 20,8% στη ΝΔ. Τρίτο  κόμμα η Χρυσή Αυγή με 9,8%, τέταρτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,7% και  έπονται ΠΑΣΟΚ με 5,1%, ΔΗΜΑΡ με 4,8% και ΚΚΕ με 4,5%.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: