Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβρης 2008. "Οι μέρες του Αλέξη" - Το χρονικό (3 video)

«Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη»
Αυτό το σύνθημα φώναζαν χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων της Ελλάδας την ταραγμένη βδομάδα του Δεκεμβρίου τέσσερα χρόνια πριν.  
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια
Ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος βρισκόταν μαζί με φίλους του στη συμβολή των πεζόδρομων Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.  
Το πλήρωμα ενός περιπολικού πλησιάζει το σημείο και διαπληκτίζεται με τους νεαρούς. 
Το περιπολικό αποχωρεί, αλλά οι ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης επιστρέφουν πεζοί. 
Ακολουθεί φραστική επίθεση και από τα δύο μέρη.>>>







kalio
Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας βγάζει το όπλο από τη θήκη και το στρέφει προς την κατεύθυνση των νεαρών. 
Πυροβολεί δύο φορές και στη συνέχεια μαζί με το συνάδελφο του αποχωρούν και επιστρέφουν στο παρακείμενα σταθμευμένο περιπολικό
Όπως γίνεται γνωστό αργότερα, ενημερώνουν το επιχειρησιακό κέντρο με τον ασύρματο ότι δέχτηκαν επίθεση. 
Αυτή την εκδοχή θα διοχετεύσει προς τα ΜΜΕ και η αστυνομία, καθώς και ότι η σφαίρα εξοστρακίστηκε.  

Το περιστατικό 
καταγράφεται σε ερασιτεχνική λήψη:  



Στο σημείο του συμβάντος, οι φίλοι του Αλέξη, διαπιστώνουν ότι ο 15χρονος έχει δεχτεί τη σφαίρα και τον μεταφέρουν στον Ευαγγελισμό. Εκεί απλώς οι γιατροί διαπιστώνουν το θάνατο του. Πλήθος έχει συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο καθώς και στην περιοχή των Εξαρχείων. Η είδηση διακινείται μέσα από τηλέφωνα αλλά κυρίως μέσω γνωστού site του αντιεξουσιαστικού χώρου. 
Βίαιες ταραχές ξεσπούν με εμπρησμούς σε κτίρια τραπεζών και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων και ενστόλων.
Οι αστυνομικές δυνάμεις αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Οι συγκεντρωμένοι βάζουν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης αφού πληροφορούνται το περιστατικό υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από τον πρωθυπουργό.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή, διοργανώνεται πορεία με σημείο συγκέντρωσης το Πεδίο του Άρεως. Οι διαδηλωτές κινούνται κατά μήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου και σημειώνονται καταστροφές και πυρπολούνται αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τράπεζες. Οι ταραχές συνεχίζονται και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.
Οι μαθητές δίνουν και αυτοί το παρόν τις επόμενες ημέρες στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις με χιλιάδες σχολεία να τελούν υπό κατάληψη. Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου διοργανώνονται μεγάλες πορείες σε όλη την Ελλάδα στις οποίες όμως σημειώνονται εκτεταμένες ταραχές. Χιλιάδες βιτρίνες καταστημάτων σπάζονται ενώ εκδηλώνονται και πολλές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων. Η Αθήνα φλέγεται κυριολεκτικά με πυρπολήσεις μαγαζιών και άλλων κτιρίων. Οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι συγκρούσεις αντιεξουσιαστών με δυνάμεις των ΜΑΤ συνεχίζονται και το βράδυ με ορμητήριο το κτίριο της Νομικής σχολής. Πλιάτσικο σημειώνεται σε μαγαζιά του κέντρου.


Για την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η κηδεία του Αλέξανδρου
Πλήθος κόσμους συρρέει στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής σημειώνονται συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν λένε να κοπάσουν κατά τη διάρκεια όλης της βδομάδας σε ολόκληρη τη χώρα.


Η δίκη των δύο ειδικών φρουρών, ξεκινάει τον Ιούνιο του 2009 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας. Στις 11 Οκτωβρίου εκφωνούνται οι ποινές των δύο κατηγορουμένων. Ισόβια κάθειρξη και φυλάκιση 15 μηνών για πράξεις οπλοχρησίας στον Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή κάθειρξης 10 ετών στον Βασίλη Σαραλιώτη. 
Ο δεύτερος αποφυλακίστηκε φέτος τον Οκτώβριο με τον όρο να παραμείνει στο νομό Δράμας.
από newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: