Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: "Το 2013 θα είναι η χρονιά της εξεγερμένης αξιοπρέπειας"

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πρωτοστατήσει στην αναζήτηση συμμαχιών και σχεδίου για πανευρωπαϊκή διέξοδο από την κρίση χρέους», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην Real News. 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει επίσης εξαιρετικά σκοτεινό το μέλλον της Ελλάδα «εκτός αν θέσει από μόνη της, ανοιχτά και δημόσια το ζήτημα ότι η πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχει επιβληθεί μέσω των μνημονίων προκαλεί έναν φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης ύφεσης που θα τελειώσει μόνο με κοινωνική καταστροφή και άτακτη χρεοκοπία». Στο άρθρο του, ο κ. Τσίπρας τονίζει πως η Ελλάδα θα πρέπει >>>
 



«να πρωτοστατήσει στην αναζήτηση συμμαχιών και σχεδίου για πανευρωπαϊκή διέξοδο από την κρίση χρέους, με όρθιες τις κοινωνίες».

Μάλιστα θεωρεί πως  
θα πρέπει η χώρα μας να είναι αυτή που θα υποδείξει έναν εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση «που θα διασφαλίζει τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποτροπή της άτακτης χρεοκοπίας όσο και τη συνοχή της ίδιας της ευρωζώνης».

Σε ένα δεύτερο άρθρο του, που δημοσιεύεται εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται απαισιόδοξος για την νέα χρονιά εάν ακολουθηθεί η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.  
«Το 2013 θα είναι το έτος που θα κορυφωθεί η μνημονιακή πολιτική. 
Θα είναι η χειρότερη χρονιά για την κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας», σημειώνει και προβλέπει ότι «η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε μια τεράστια διάψευση. 
Η δόση της «σωτηρίας» σύντομα θα αποδειχθεί σωτηρία μόνο για τις τράπεζες και η ρευστότητα στην αγορά θα αποδειχθεί όνειρο απατηλό. 
Μπροστά μας βρίσκεται ένα τεράστιο κοινωνικό κραχ, μία ανθρωπιστική κρίση που δεν έχει προηγούμενο σε καιρό ειρήνης».

Καθήκον των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η προστασία του πληθυσμού, που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στη νέα κατάσταση, 
αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι  
«σκοπός μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν μόνο στην κρίση. 
Σκοπός μας είναι να υψώσουμε μία ασπίδα αλληλεγγύης. 
Για εμάς το 2013 θα είναι έτος αλληλεγγύης. 
Ταυτόχρονα θα είναι έτος ανατροπής. 
Θα είναι έτος δημοκρατίας. 
Το 2013 θα είναι η χρονιά της εξεγερμένης αξιοπρέπειας. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να είναι στην πρώτη γραμμή για τη μεγάλη ανατροπή. 
Θέλει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, να πολιτικοποιήσει την αντίδραση και τις αντιστάσεις του κόσμου. 
Να φέρει την πολιτική αλλαγή που όλοι προσδοκούν ώστε η χώρα να προχωρήσει με αξιοπρέπεια και περηφάνια στην ανάπτυξη, προς όφελος της κοινωνίας».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το 1992, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, παραμύθιαζαν τον ελληνικό λαό για μια νέα λαμπρή σελίδα στην πορεία της χώρας. Εξαπολύοντας μια απίστευτη προπαγάνδα χειραγώγησης του λαού και επιστρατεύοντας τα συγκροτήματα του Τύπου σκόρπησαν ψέματα και υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους τον «επίγειο παράδεισο» που θα έρθει μέσα από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πίσω από το ψέμα και την υποκρισία τους επιχείρησαν να κρύψουν ότι υπέγραψαν μια συνθήκη με βάση τις γνωστές τέσσερις ελευθερίες –κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων – που εξασφάλιζε στο μεγάλο κεφάλαιο ιδανικότερες συνθήκες για την αναπαραγωγή και συσσώρευσή του, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Δεκαεπτά χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης, η ζωή επιβεβαιώνει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που την καταψήφισε. Σήμερα:
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια μισθωτοί εργαζόμενοι έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνάει τα 704 ευρώ.
Το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
Την τελευταία 10ετία, περίπου 20.000 μικρομεσαίοι αγρότες κάθε χρόνο ξεκληρίζονται, ελέω Κοινής Πολιτικής της ΕΕ.
Με την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έφτασαν στα 67 χρόνια!
Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα από το 2000 και μετά ξεπερνούν το 50% των συνολικών δαπανών Υγείας.
Οι συνεχόμενες περικοπές στο χώρο της εκπαίδευσης οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το 50,1% των βαρών της άμεσης φορολογίας.
Το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα 280 δις. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου βαραίνει τα λαϊκά νοικοκυριά.
Έχουν ελαστικοποιηθεί πλήρως οι εργασιακές σχέσεις με την καθιέρωση της ανασφάλιστης εργασίας των «stage», τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας (65ωρο, εκ περικοπής εργασίας).
Την ίδια στιγμή, όμως, από την ένταξη κάποιοι επωφεληθήκαν. Λεφτά στη χώρα από τα περιβόητα «πακέτα» της ΕΕ μπήκαν, αλλά τα καρπώθηκε μία χούφτα κεφαλαιοκρατών. Μέχρι το 2006 περισσότερα από 38,4 δις. ευρώ μέσω των κοινοτικών πακέτων, κατέληξαν στις τσέπες των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των μεγαλοκατασκευαστών, είτε με απευθείας επιδοτήσεις είτε μέσω προγραμμάτων κατάρτισης. Άλλα 20 δις. ευρώ θα καταλήξουν στις ίδιες τσέπες μέχρι το 2013. Την ίδια περίοδο ξεπουλήθηκαν κρατικές τράπεζες, ιδιωτικοποιήθηκαν οι τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ η φορολογία των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου μειώθηκε σταδιακά, για να φτάσει σήμερα το 25%!
Το τίμημα της ενσωμάτωσης της χώρας της στην ΕΕ, το πλήρωσαν λοιπόν ακριβά τα λαϊκά στρώματα. Αυτά όμως που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια από την εφαρμογή των ευρωενωσιακών πολιτικών θα είναι ακόμα χειρότερα. Αυτή τη φορά στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης, κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν νέα αντιλαϊκή επέλαση προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Σ’ αυτή την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ορθώσουν εμπόδια. Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και να ενισχύσουν το ΚΚΕ. Όχι μόνο γιατί του είπε την αλήθεια για την ΕΕ, αλλά γιατί μέσα από την ενίσχυση του Κόμματος της εργατικής τάξης μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος, που θα μπει μπροστάρης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.