Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Για Πεπραγμένα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας 2012

Απολογισμός Πεπραγμένων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας 2012: θλιβερή ομολογία της αποτυχίας διαχείρισης των Μνημονιακών πολιτικών  
Ο απολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια κυνική ομολογία της καταστροφικής πολιτικής της τρόικας εξωτερικού και εσωτερικού που οδηγεί σε ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους και των υποδομών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η τοποθέτηση της κίνησης «Αντικαπιταλιστική Αριστερά-Ανταρσία» ότι ο Καλλικράτης αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου >>>




στην τοπική αυτοδιοίκηση επαληθεύεται με τους χειρότερους όρους.
 
Καταρχήν, οι τεράστιες περικοπές στα κονδύλια (η τακτική επιχορήγηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους μειώθηκε σχεδόν κατά 50% και οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν σχεδόν μηδενιστεί) έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από έργα υποδομής (πχ η συντήρηση του οδικού δικτύου, η κατασκευή αρδευτικών ή αντιπλημμυρικών έργων) να παγώνουν ή να αναβάλλονται, οι υπηρεσίες να υπολειτουργούν και οι δομές να οδηγούνται σε διάλυση. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στο ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας καθώς η μείωση προσωπικού συνεχίστηκε για ένα ακόμη χρόνο λόγω του παγώματος των προσλήψεων, των συνταξιοδοτήσεων και των αποσπάσεων στους δήμους. Το πιο καίριο πλήγμα ήταν όμως η εφαρμογή της διαθεσιμότητας, που αποτελεί την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση των εκατοντάδων χιλιάδων απολύσεων στο δημόσιο τομέα που θέλει να επιβάλει η τρόικα. 
 
Την ώρα που η οικονομική κρίση την οποία προκάλεσε η απληστία του κεφαλαίου και των τραπεζιτών αυξάνει τις ανάγκες της κοινωνίας για υποδομές και μέτρα πρόληψης, η καταστροφική πολιτική των αλλεπάλληλων Μνημονίων διαλύει κάθε υπηρεσία κοινωνικού κράτους. Ταυτόχρονα, χαρίζει φιλέτα σε ιδιώτες και εργολάβους και γενικεύει την ελαστική εργασία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις εξευτελιστικές πεντάμηνες συμβάσεις και τις συμβάσεις έργου μέσω ΕΣΠΑ. Είναι εγκληματικό σε μια εποχή που ξαναεμφανίζονται περιστατικά λύσσας στη χώρα μας μετά από δεκαετίες το Υπουργείο υγείας να κλείνει το νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας να συρρικνώνονται. 
 
Η διοίκηση της Περιφέρειας είναι συνένοχη σε αυτή την καταστροφή. Συναινεί με την κυβέρνηση στις πολιτικές της κατευθύνσεις, εμφανιζόμενη μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ως «βασιλικότερη του βασιλέως» κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη «εξοικονόμηση πόρων» από αυτήν που επιβάλουν τα Μνημόνια. Πολύ περισσότερο, ποτέ δεν στάθηκε πραγματικά στο πλευρό των εργαζόμενων που έδωσαν σκληρούς και ηρωικούς αγώνες ενάντια στις απολύσεις, παρά μόνο έχυνε κροκοδείλια δάκρυα και περιοριζόταν σε συμβολικές κινήσεις. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Περιφέρειας κλείνει τα μάτια σε όλες τις περιπτώσεις εγκληματικής καταστροφής του περιβάλλοντος με πρώτη και κύρια το ορυχείο χρυσού στη Χαλκιδική που ποτέ δεν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και την κατασκευή του ΣΜΑ Ευκαρπίας, την καταστροφή της λίμνης Κορώνειας και την αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων στη δυτική κυρίως Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, η ομολογία στο κείμενο του απολογισμού της πλειοψηφίας της Διοίκησης ότι στην Ορμύλια της Χαλκιδικής λειτουργεί κέντρο κράτησης μεταναστών αποκαλύπτει το ρατσισμό της, που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις βάρβαρες κυβερνητικές πρακτικές, αλλά και την υποκρισία της, καθώς στην αντίστοιχη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου διαβεβαίωνε πως δεν πρόκειται να λειτουργήσει κανένα τέτοιο κέντρο εντός της Περιφέρειας. Ακόμα και οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε για την επέτειο των 100 χρόνων της Θεσσαλονίκης είχαν εθνικιστικό χαρακτήρα, και δεν ανέδειξαν διόλου την πολυεθνική Θεσσαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα και τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης της πόλης. 
 
Η αλλαγή στην ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της οριστικής παύσης του Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι για την παράταξη μας μια επιβεβαίωση της στάσης που κρατήσαμε απέναντι στα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διοίκησης. Τα σκάνδαλα και η διαφθορά είναι σύμφυτα με την απελευθέρωση των αγορών και τον καπιταλισμό και όσο η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών θα εκχωρείται στους ιδιώτες τόσο θα πληθαίνουν τέτοιου είδους περιπτώσεις. 
 
Οι αγώνες των εργαζόμενων της περιφέρειας όσο και συνολικά το εργατικό κίνημα που έδωσε τεράστιες μάχες όλο τον προηγούμενο χρόνο είναι η πραγματική ελπίδα απέναντι στον οδοστρωτήρα των μνημονίων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τους εργατικούς αγώνες που μαζί με τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και το κίνημα ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες μπορούν να ανατρέψουν τα μνημόνια και να επιβάλουν τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ, την κρατικοποίηση των τραπεζών και τον εργατικό έλεγχο, για να σώσουμε τις δουλειές, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ζωές μας.

30/1/2013
Γιάννης Κούτρας
Περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με την κίνηση
«Αντικαπιταλιστική Αριστερά - Ανταρσία σε κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ,Καλλικράτη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: