Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Εξόρυξη χρυσού: η 2η πιο επικίνδυνη βιομηχανική δραστηριότητα, παγκοσμίως !

από hristos
Παγκοσμίως η εξόρυξη του χρυσού κρίνεται από την επιστημονική κοινότητα ως η πιο επικίνδυνη μετά τα πυρηνικά εργοστάσια βιομηχανική δραστηριότητα ! Ας σταματήσουμε όσο είναι καιρός αυτή την τρέλα που το μόνο που θα φέρει θα είναι η καταστροφή της Χαλκιδικής μας ! ΤΩΡΑ ! 
Μόνο ένα εδάφιο από την εργασία του υφηγητή του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κου Κυριάκου Αρίκα.
"...Εκτός των αναφερόμενων κινδύνων διαρροών, συμβαίνουν τακτικά θραύσεις φραγμάτων, συνήθως ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, >>>
 



με ολέθριες συνέπειες. 

Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη συνειδητοποίησε το θέμα αυτό μετά την καταστροφή που δημιούργησε η θραύση του φράγματος της λίμνης αποβλήτων του μεταλλείου χρυσού στην Baja Mareτης Ρουμανίας τον Ιανουάριο 2000 με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 100.000 κυβ. μέτρα κυανιούχων διαλυμάτων, να δηλητηριάσουν τους παρακείμενους ποταμούς και να γίνουν αισθητά μέχρι τον ποταμό Δούναβη. 

Στο ίδιο έτος 2000 είχαν ήδη καταλογιστεί άλλες 4 θραύσεις φραγμάτων: 
Baja Borsa Ρουμανίας (10 Μαρτίου), 
Aitik της Σουηδίας (9 Σεπτ.),
nez/Kentacky/USA (11 Οκτ.) και 
Νandan/Guangxi στην Κίνα (18 Οκτ.). 
Τα τρία τελευταία δυστυχήματα συνέβησαν μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα μόνο 1½ μηνός. Από το 2001 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν άλλα 12 δυστυχήματα. 
Οι στατιστικές καταγράφουν κατά μέσο όρο περίπου δύο τέτοιες καταστροφές το χρόνο

Στη δημοσιότητα είναι βέβαια γνωστά τα ακραία δυστυχήματα που άφησαν ιστορία, όπως π.χ. η ροή 4,2 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων κυανιούχων αποβλήτων το έτος 1995 στομεταλλείο χρυσού "Omai" στη Guayana με αποτέλεσμα να δηλητηριάσουν κυριολεκτικά τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας Essequibo, η θραύση φράγματος στη Νότια Ισπανία το1998, με αποτέλεσμα να χυθούν ένα εκατομμύριο κυβ. μέτρα τοξικά απόβλητα μολύβδου, χαλκού, ψευδαργύρου κ.ά. και να δηλητηριάσουν το εθνικό πάρκο Coto de Donana και η επάνω αναφερόμενη καταστροφή στη Baja Mara της Ρουμανίας..."

Η αναφορά στη ΜΠΕ της εταιρείας, ότι μία βροχόπτωση που μπορεί να καταστρέψει το προβλεπόμενο φράγμα στο Πέραμα συμβαίνει μία φορά ανά 10.000 χρόνια, είναι ένα "παραμύθι"
Η στατιστική που αναφέρει 87 ατυχήματα σε φράγματα διαφόρων μεταλλείων ανά τον κόσμο τα τελευταία 47 χρόνια, από το 1961 έως το 2008, 
INTERNET: http://www.antenna.nl/wise/uranium/mdaf.html δείχνει παραστατικά ποιά είναι η τραγική πραγματικότητα."  
Μια περιήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να σας φέρει πολλά περισσότερα παραδείγματα για τις χώρες αυτές! 
Μπορείτε επίσης να δείτε και την παρακάτω εκπομπή του ΣΚΑΙ:   

Επιφυλακτική η Ευρώπη στις εξορύξεις χρυσού (SKAI-Eco News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: