Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σε αγωνιστικό αναβρασμό, ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ! 
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ "ΜΠΛΟΚΑ" ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
  Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, μετά την πολύωρη συνεδρίαση, της Κυριακής (27/1), του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στον Πλαταμώνα Πιερίας με αντικείμενο το συντονισμό των κινητοποιήσεων του κλάδου σε επίπεδο Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ(ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΔΩ) >>>




 
Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας (28/1) να παρατάσσουν τα εκατοντάδες τρακτέρ τους  κοντά στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών, το πρωί της Τρίτης (29/1), είχαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα (βλ. παρακάτω).  
Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό και μέχρι την Τετάρτη (30/1) δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.
Οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας είναι απλήρωτοι από τους εμποροβιομηχάνους για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2012. Οι αγρότες διεκδικούν άμεση πληρωμή της παραγωγής τους, μείωση του κόστους καλλιέργειας και ιδιαίτερα του κόστους στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση την Τρίτη(29/1), από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν, την Τετάρτη (30/1) αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική,παρατάσσοντας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι αργά το απόγευμα της Δευτέρας(28/1) παρέταξαν περίπου 30 τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα. Την Πέμπτη(31/1/13) θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.
Το πρωί της Τρίτης(29/1) πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αγροτών στην εφορία και στην κεντρική πλατεία της πόλης της Κοζάνης, όπου συντονίστηκαν τα επόμενα βήματά τους με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υπολοίπων αγροτών της χώρας.

Παράλληλα, τρακτέρ συγκεντρώνουν οι αγρότες στην ανατολική είσοδο της Πτολεμαίδας.
Συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων οργανώθηκαν την Τρίτη(29/1) στις 7.30 μ.μ., στη Σκύδρα της Πέλλας και στις 8 μ.μ., στην Κατερίνη .
Στον Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών και κτηνοτρόφων. Μεταξύ των άλλων διεκδικήσεών τους προβάλλουν και το αίτημα για σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.
Την Δευτέρα(28/1) οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πελασγίας, Στυλίδας - Αχινού «άνοιξαν» τα διόδια της Πελασγίας. Ο Αγροτικός Σύλλογος Μακρακώμης καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή(1/2/13) στις 11 πμ στο Κέντρο Υγείας Μακρακώμης.
Στις 6 Φλεβάρη θα γίνει συγκέντρωση αγροτών της Φθιώτιδας στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία.
Στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις τρακτέρ και αγροτικών μηχανημάτων στα χωριά και αποφασίσθηκε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία του Φλεβάρη . Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν αγρότες από τη Ζίτσα Ιωαννίνων την Άρτα, την Πρέβεζα και την Αιτωλοακαρνανία.
Κινητοποίηση στις 5 Φλεβάρη στην κεντρική πλατεία Αγρινίου και συμμετοχή στην πανεργατική απεργία έχουν αποφασίσει οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας.
Οι αγρότες των Χανίων μαζί με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο προχωρούν σε κινητοποίηση την Τρίτη 5 Φλεβάρη στην Πλατεία Αγοράς στις 11 το πρωί.
Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη (30/1) θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας που απορρέουν από το Μνημόνιο 3 στο εισόδημά τους, και ζητούν μείωση φορολογίας και οικονομικές διευκολύνσεις για να αντεπεξέλθουν στις αγροτικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις. «Δεν είμαστε σε θέση πλέον να καλλιεργούμε», λένε.
Συγκεκριμένα, τα κυριότερα αιτήματά τους είναι τα εξής:
• Όχι στην μείωση επιστροφής του ΦΠΑ
• Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 30%
• Αφορολόγητο πετρέλαιο
• Άτοκα δάνεια για τους οικονομικά ασθενείς αγρότες
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα
• Δηλώνουν καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις λόγω καταστροφών
• Συνταξιοδοτικά και φορολογικά ζητήματα
• Αντιδρούν με τις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις των προϊόντων μέσω της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) για το διάστημα 2014 - 2020
• Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα μέχρι το ποσό των 40.000 ευρώ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ "ΜΠΛΟΚΑ" ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΛΑΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Εμπλοκή προέκυψε τη Δευτέρα (28/1) αργά το μεσημέρι στο σχεδιαζόμενο  πανθεσσαλικό μπλόκο των αγροτών. Προκειμένου να ματαιωθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, η αστυνομία, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, παρέταξε κλούβες των ΜΑΤ και έκλεισε τον δρόμο στα εκατοντάδες τρακτέρ, 100 μέτρα πριν τον κόμβο της Νίκαιας. Οι αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να συσκεφθούν εκ νέου σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

EΣΠΑΣΑΝ ΤΟ "ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ"
ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ!
Λίγο μετά τις 13.30 το μεσημέρι, της Τρίτης (29/1/13), περίπου 200 αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας, άφησαν τα τρακτέρ και κινήθηκαν πεζοί για να κλείσουν την εθνική οδό.Μέσα από παραδρόμους και από τα χωράφια, οι αγρότες βγήκαν στην Εθνική Οδό ,την έκλεισαν συμβολικά και πραγματοποίησαν γενική συνέλευση.
Στην προσπάθειά τους αυτή, ήρθαν αντιμέτωποι  με τα ΜΑΤ.Μάλιστα, αγρότες κατήγγειλαν, ότι, δέχθηκαν χτυπήματα από τα τις δυνάμεις καταστολής.
Νωρίτερα, περίπου 60 τρακτέρ συγκεντρωθηκαν στην πόλη της Λαμίας και απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα από την εθνική οδό Λαμίας- Αθηνών. Πολυάριθμη αστυνομική δύναμη βρισκόταν στο σημείο που είχαν προσδιορίσει αγρότες ότι θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ και μάλιστα δεν έλειψαν οι φραστικές διαμαρτυρίες για τον έντονο αστυνομικό κλοιό που υπήρχε στο συγκεκριμένο σημείο.
 Απρόκλητη επίθεση δέχθηκαν, επίσης, αγρότες από αστυνομικές δυνάμεις  , όταν από το χωριό Ανθήλη με περίπου 20 τρακτέρ επιχείρησαν να μπουν στην εθνική οδό για να κατευθυνθούν προς τη Λαμία που ήταν τόπος συγκέντρωσης. Οι αστυνομικοί τούς σταμάτησαν και ζήτησαν για να κινηθούν τα τρακτέρ να έχουν πινακίδες. Οι αγρότες αρνήθηκαν και στάθμευσαν τα τρακτέρ στην είσοδο του χωριού δίπλα στην εθνική οδό, 7 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας.
Οι αγρότες και τα τρακτέρ που έχουν συγκεντρωθεί προέρχονται κυρίως από τη δυτική Φθιώτιδα, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με συναδέλφους τους στα καμποχώρια της Λαμίας, αλλά και στην περιοχή του Δομοκού και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες να κινηθούν και άλλα τρακτέρ από άλλα χωριά προς τη Λαμία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ 
ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Τον κίνδυνο να προκληθεί επισιτιστική κρίση από την αδυναμία των αγροτών να παράξουν πλούτο επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση που είχε την Τρίτη (29/1) με εκπροσώπους αγροτικών ενώσεων από όλη την Ελλάδα.
Για να προκαλέσει μια άμεση συζήτηση γύρω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός της ημέρας θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία θα ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Παράλληλα, ο Α. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτή τη φορά «ο εξαφανισμένος από τη Βουλή» Α. Σαμαράς θα εμφανιστεί. «Φτάνει πια με τα επικοινωνιακά τρικ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο και όχι μόνο.
Οι αγρότες, είπε ο Α. Τσίπρας, ζητούν με αγωνία να μπορέσουν να παράξουν πλούτο. Δεν είναι επαίτες, δεν ζητούν χρήματα, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να παράξουν. Επανέλαβε ότι οι μνημονιακές πολιτικές διαλύουν τον ιστό της χώρας και μας οδηγούν σε επισιτιστική, σε ανθρωπιστική κρίση και ζήτησε να αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους.
Αν δεν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, η χώρα θα αναγκάζεται να δανείζεται συνεχώς, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, πράγμα που δεν μπορεί να λύσει κανένα πρόβλημα.
Εκ μέρους των αγροτικών ενώσεων, ο Χρ. Γκόγιας είπε ότι υπάρχει μια νέα πρωτοβουλία των αγροτών που συσπειρώνει δεκάδες ενώσεις από όλη την Ελλάδα, με στόχο να διεκδικήσουν τη δυνατότητα να παράξουν προϊόντα.
Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, οι αγρότες δεν επαιτούν, δεν ζητούν χρήματα, αγωνίζονται για την επιβίωση, αλλά -όπως είπε- υπό τις παρούσες συνθήκες η παραγωγή είναι αδύνατη, γιατί δεν έχει γίνει ρύθμιση για το πετρέλαιο, για τον ΦΠΑ.
Παράλληλα, σημείωσε με έμφαση το τεράστιο πρόβλημα των αγροτών να μην μπορούν να δανειστούν πλέον, μετά την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας. Για τον λόγο αυτόν, είπε, οι αγρότες ζητούν αποφάσεις και όχι λόγια και επίσης ζητούν απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

 Αλ. Τσίπρας: Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: 
ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ 

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγροτικό κόσμο εξέφρασε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι η απάντηση των μικρομεσαίων αγροτών πρέπει να είναι «καθολική και πανελλαδική».
«Δε μπορεί να χωρίσουμε τεχνητά την αγροτική παραγωγή από τη βιομηχανική παραγωγή και απ' όλους τους άλλους τομείς και τις δραστηριότητες που απασχολούν εργαζόμενους», ανέφερε η A. Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με το Σύλλογο Υπαλλήλων των τέως Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας.
«Από τη μια μεριά βρίσκονται οι αγρότες που έχουν δίκαια αιτήματα και από την άλλη μεριά υπάρχουν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης, που έχει βάλει στοίχημα να σταματήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να απελευθερώσουν τους δρόμους», σημειώσε, προσθέτοντας ότι «όσο ελεύθεροι και να είναι οι δρόμοι της χώρας, όταν ο λαός πεινάει αυτή την ανελευθερία δεν μπορεί να την ανεχθεί».
ΤΑ  ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
**Περιηγηθείτε στον χάρτη για να δείτε τα σημεία όπου υπάρχει η μαζικότερη συγκέντρωση αγροτών στο οδικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: