Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ !

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκεται ολόκληρος ο αγροτικός κόσμος, μετά την πολύωρη συνεδρίαση, της Κυριακής(27/1), του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου στον Πλαταμώνα Πιερίας με αντικείμενο το συντονισμό των κινητοποιήσεων του κλάδου σε επίπεδο Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ήδη ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας(28/1) να κατευθύνονται προς τον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, στην εθνική οδό Αθηνών -Θεσσαλονίκης και επί τόπου θα αποφασίσουν το απόγευμα εάν θα προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμου. >>>




 
Οι αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
Εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών , το πρωί της Τρίτης (29/1), θα έχουν συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα .  
Στην Ημαθία, οι αγρότες εξακολουθούν να έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό και μέχρι την Τετάρτη(30/1) δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κάποια κινητοποίηση αναμένοντας τα αποτελέσματα των επαφών στην Αθήνα.
Στη Λιβαδειά, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση αύριο, Τρίτη(29/1), από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.
Στους δρόμους ετοιμάζονται να κατέβουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αργολίδα, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική πολιτική, με πρώτο θέμα τα νέα φορολογικά μέτρα.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες των Σερρών, οι οποίοι αργά το απόγευμα παρέταξαν περίπου 30 τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Μαυροθάλασσας, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την εθνική οδό που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Καβάλα.
 
Αντίστοιχη στάση υιοθετούν οι αγρότες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και την Τετάρτη(30/1) θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα πραγματοποιήσουν.
Η οικονομική κατάσταση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών επιδεινώνεται συνεχώς, συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών εξαθλίωσης. Ο αγροτικός κόσμος και ειδικά οι μικροί και φτωχοί αγρότες ζητούν λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης καθώς πλήττονται από την βαρύτατη φορολογία (ειδικά στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, τον μειωμένο επιστρεφόμενο ΦΠΑ και την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή φόρου 13% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος), αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (ακριβότερα εφόδια, λιπάσματα, ζωοτροφές, αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα κλπ).

ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ
Εμπλοκή έχει προκύψει από αργά το μεσημέρι στο θέμα του σχεδιαζόμενου πανθεσσαλικού μπλόκου των αγροτών, όταν αστυνομικές δυνάμεις σταμάτησαν την οχηματοπομπή των εκατοντάδων τρακτέρ επί της παλαιάς εθνικής οδού Λάρισας - Αθηνών, σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από τον κόμβο της Νίκαιας
 

Επί τόπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων πέντε διμοιριών των ΜΑΤ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των αγροτών και των αστυνομικών δυνάμεων, παρουσία εισαγγελέα.
Οι αγρότες φέρονται να επιθυμούν την παράταξη των οχημάτων τους στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας, όπως σχεδίαζαν εξ' αρχής, ενδεχόμενο που βρίσκει αντίθετες τις δυνάμεις της αστυνομίας μετά από κυβερνητικές εντολές.



Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ και του τμήματος αγροτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τμήματος αγροτικής πολιτικής 
του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει ως εξής:
"Αφού εξαπάτησαν τον αγροτικό κόσμο με ψεύτικες υποσχέσεις και όρκους στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, τα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης αποκάλυψαν πλέον το μέλλον που επιφυλάσσουν στους μικρομεσαίους αγρότες: να ξαναγίνουν κολίγοι στη γη τους.
Χάρισαν την Αγροτική Τράπεζα στον όμιλο Πειραιώς παραδίνοντας την υποθηκευμένη αγροτική γη και περιουσία στο ασύδοτο τραπεζικό κεφάλαιο. Στραγγάλισαν την αγορά εφοδίων με την παντελή έλλειψη ρευστότητας και δανειοδότησης, για να μπορέσει να συνεχιστεί η παραγωγή.
Τίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο, μειώνοντας, ταυτόχρονα, την επιστροφή ΕΦΚ και ΦΠΑ στο μισό.
Επέβαλαν χαράτσια μέσω της ΔΕΗ, χαράτσια για τις γεωτρήσεις, χαράτσια για τις σταβλικές εγκαταστάσεις.
Ξεπούλησαν τη Δωδώνη, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ΣΕΚΑΠ.
Αφήνουν ανεξέλεγκτους τους μεγαλεμπόρους και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όχι μόνο να εκβιάζουν τους αγρότες με τιμές κάτω από το κόστος, αλλά και να καθυστερούν για μήνες τις πληρωμές των αγροτικών προϊόντων, την ίδια ώρα που κερδοσκοπούν σε βάρος και των καταναλωτών με υπέρογκες τιμές στα τρόφιμα.
Αφήνουν ανεξέλεγκτες τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.
Κατάργησαν τον δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα του ΕΛΓΑ, ανεβάζοντας εξωφρενικά τα ασφάλιστρα χωρίς να καλύπτονται όλες οι ζημιές.
Κόβουν από τις πενιχρές συντάξεις του ΟΓΑ το 10%, καταργούν τα δώρα και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης τα 67 χρόνια, φορολογούν τα χωράφια
Παρακολουθούν αμέτοχοι τη διαμόρφωση της ακραία νεοφιλελεύθερης ΚΑΠ για το διάστημα 2014-2020, με δραστική περικοπή των ενισχύσεων που θα βάλει την ταφόπλακα στην οικογενειακή γεωργία και τους μικρομεσαίους αγρότες
Ο πανελλαδικός αγροτικός ξεσηκωμός θα δώσει τώρα την απάντηση στον πρωθυπουργό και την τρικομματική μνημονιακή του κυβέρνηση, που πανικόβλητοι καταφεύγουν ακόμα μια φορά στην γνωστή τακτική τους απέναντι σε κάθε λαϊκή διεκδίκηση, την συκοφάντηση, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την καταστολή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε το αγροτικό κίνημα ενωτικά και μαχητικά, με συμπαράταξη με το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολουμένων, να σταματήσει την καταστροφή και να ανοίξει το δρόμο ελπίδας, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και της ανόρθωσης της υπαίθρου σε όφελος των κοινωνικών αναγκών."

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου τύπου 
του ΚΚΕ για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έχει ως εξής:
"Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.
Τους αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους ξεζουμίζουν τόσο οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια των αγροτικών εφοδίων, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να είναι καταχρεωμένη και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα ντόπια προϊόντα, ευνοώντας τις εισαγωγές και τα κέρδη των μεγαλεμπόρων.
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράσταση του στην αγωνιζόμενη αγροτιά, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και ο στόχος κοινός: Η παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, που θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει δουλειά και λαϊκή ευημερία.
Ταυτόχρονα καταδικάζει την κυβέρνηση η οποία, μετά την επίδειξη αυταρχισμού προς τους εργαζόμενους στα Μέσα συγκοινωνίας απαγορεύοντας το δικαίωμα τους στην απεργία, τώρα στρέφεται κατά των αγροτών προσπαθώντας να εμποδίσει το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση ενάντια στον ξεριζωμό τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια: