Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Χτύπησαν φλέβα στην Πιάβιτσα ! ΟΛΗ η ΒΑ Χαλκιδική βορά στους χρυσοθήρες

Λαδιαβίτης
Κάτι που δεν ειπώθηκε στις τελευταίες ειδησεογραφικές εκπομπές και έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι οι Σκουριές είναι μόνο η αρχή στην οριστική καταστροφή της ΒΑ Χαλκιδικής και όχι μόνο ! ΣΚΟΥΡΙΕΣ, ΤΣΙΚΑΡΑ, ΦΙΣΩΚΑ, ΠΙΑΒΙΤΣΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΣΤΑΝΟΣ κ.α ! ΟΛΗ η ΒΑ Χαλκιδική ένα τεράστιο μεταλλείο με λίμνες αποβλήτων, όξινα νερά και καταστραμένη γη ! Μία πλούσια περιοχή με σίγουρο οικονομικό μέλλον στην τουριστική, μελισσοκομική, δασική, αλιευτική και αγροτική ανάπτυξη για τους κατοίκους της, δίνεται βορά σε ανάλγητα επενδυτικά συμφέροντα με προσχηματικές δημοκρατικές διαδικασίες και ύποπτες υπουργικές αδειοδοτήσεις ! >>>
 
 
 


Καλημέρα!
Ξυπνήσαμε ακόμα μια ημέρα στην Ελλάδα όπου οι πολίτες της, βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμα μια φορά με το Ελληνικό ΚΡΑΤΟΣ !
*Κράτος: από το ρ. κρατώ, αρχ. επιθ. "κρατύς" δηλ. ισχυρός ! Από μόνη της η λέξη εμπεριέχει την βία!
Ατυχής όρος που χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει την πρώτη Ελληνική Πολιτεία και παραπέμπει σε ολοκληρωτικό καθεστώς. Αντίθετα ο όρος Ελληνική Πολιτεία εκφράζει μία δημοκρατική χώρα που στο κέντρο της πολιτικής της βρίσκεται ο πολίτης.
Στην σημερινή Ελλάδα οι λέξεις αποκτούν το νόημά τους!
Η Ελληνική Πολιτεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άδικο Ελληνικό Κράτος !
 

Χτύπησαν φλέβα στην Πιάβιτσα

του  ΝΙΚΟΥ ΚΩΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ  
Η ΝΕΑ ΑΔΕΙΑ για εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα Εβρου ετοιμάζεται πυρετωδώς για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Eldorado Gold και τους επενδυτές της, την ίδια στιγμή που η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) για μεταλλευτικά τέλη και έσοδα υπέρ του Δημοσίου φαίνεται πως έχει «κόκαλα»
Αλλά το Δημόσιο χάνει ήδη χρήματα, αφού νόμος και υπουργική απόφαση θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχύ από 1/1/2013. 
«Η εκμετάλλευση ξεκίνησε και φέρνει κιόλας τα πρώτα έσοδα», ανακοίνωσε η Eldorado.  Γι' αυτό στην εταιρεία είναι «άνετοι». 
Δείχνουν ότι θα πάρουν ό,τι θέλουν και δεν χολοσκάνε με τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τις τεχνικές εκθέσεις. Στο εξωτερικό, χρηματιστής τούς ρώτησε για το Πέραμα Εβρου: «Μα δεν πρέπει να εγκρίνουν πρώτα την περιβαλλοντική μελέτη ή απλώς την υποβάλλετε για να την εγκρίνουν αμέσως;»
Η απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado, Πολ Ράιτ, ήταν: «Ναι, απαιτείται μία έγκριση, αλλά αυτό είναι απλώς τυπικό. Δεν μας ζητούν κάποια νέα πληροφορία - καμία λεπτομέρεια»...
Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος επιχειρούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες. Ανεξάρτητα από την αργοπορία, όλες οι αναμενόμενες διατάξεις, είτε πρόκειται για την ΚΥΑ (αφορά τα μεταλλευτικά τέλη υπέρ του Δημοσίου για ιδιωτικά ορυχεία) είτε για το νέο νόμο, λένε ότι «όλα θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2013». Αλλά κάπως έτσι το Δημόσιο χάνει ήδη λεφτά. Από όσα είπαν, ο πρόεδρος της Eldorado, Νόρμαν Πίτσερ, ο διευθύνων σύμβουλος, Πολ Ράιτ, και η οικονομική τους διευθύντρια, Φαμπιάν Τσαμπς, προέκυψαν τα εξής δύο στοιχεία:
Πρώτον, είπαν, ότι «η Βιλανόβα και το Στρατώνι συνέβαλαν με 95 εκατ. δολάρια στα έσοδα της εταιρείας το 2012». Μάλιστα, το ορυχείο της Βιλανόβα στη Βραζιλία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της παραγωγής του, δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλα έσοδα, γιατί δεν είναι ορυχείο χρυσού. Το ορυχείο παράγει σιδηρομεταλλεύματα πολύ μικρότερης αξίας.
Δεύτερον, είπαν, ότι από τα περίπου 400 εκατ. δολάρια που προστέθηκαν στο ρευστό της Eldorado το 2012, «τα 70 εκατ. δολάρια είναι από τις πωλήσεις στο Στρατώνι και το Efemcukuru». (Το δεύτερο είναι ορυχείο χρυσού στην Τουρκία, κοντά στην Εφεσο).
Το είδος του μετάλλου έχει μεγάλη σημασία. 

Ετσι, η αναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση -όταν με το καλό ανακοινωθεί- θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφορετικά ποσοστά για μεταλλευτικά τέλη υπέρ του Δημοσίου, σε σχέση με τα βιομηχανικά μέταλλα. 
Μέχρι τώρα ο νόμος για τα μεταλλευτικά τέλη στα δημόσια μεταλλεία δίνει βάρος στο κόστος εξόρυξης, ανάλογα με το οποίο οι απαιτήσεις του Δημοσίου επί της παραγωγής ποικίλλουν από 1,5% έως και 12%.
Στο μεταξύ, ακόμα και η αύξηση του φόρου από 20% σε 26% δεν πτόησε την Eldorado. «Είναι η τρόικα», είπαν στους επενδυτές τους. «Δεν φταίει η κυβέρνηση»...
 

Χτύπησαν φλέβα στην Πιάβιτσα 
Η Πιάβιτσα, στην οποία δεν είχε βρεθεί ποτέ χρυσός, είναι ο κρυφός άσος της Eldorado στην περιοχή. Ανέλπιστα χτύπησαν εκεί νέα φλέβα χρυσού, ενώ αρχικά ήξεραν και πίστευαν ότι το βασικό μετάλλευμα στην περιοχή είναι ψευδάργυρος.  


Η Πιάβιτσα είναι στη βορειοανατολική Χαλκιδική και βρίσκεται δυτικότερα από το Στρατώνι, δυτικότερα και δίπλα από τις Σκουριές-Στάγειρα
Περισσότερο μεσόγεια. 
Είναι στην κορυφή ενός νοητού τριγώνου που κοιτάζει προς τις ανατολικές ακτές, με την παραλιακή Ολυμπιάδα, βόρεια της χερσονήσου, και το επίσης παραλιακό Στρατώνι, νοτιότερα, στο μυχό του κόλπου.
Το σημείο που τους ενδιαφέρει βρίσκεται μεταξύ Ολυμπιάδας και Πιάβιτσας, όπου ετοιμάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πλάνο εκμετάλλευσης, με πρόγραμμα επιθετικής γεώτρησης μόλις ανακάλυψαν ότι εκεί υπάρχει χρυσάφι.  


Πολύ χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Eldorado, Νόρμαν Πίτσερ, είπε στους χρηματιστηριακούς οίκους: 
«Στην Πιάβιτσα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τα πρώτα ευρήματα, γιατί αποδείχθηκε ότι υπάρχουν 1,7 εκατ. ουγκιές».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Πολ Ράιτ, η εταιρεία αναζητούσε κάτι καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή της Ολυμπιάδας, με τη βασική φλέβα ψευδαργύρου και μολύβδου να μην την ικανοποιεί. «Σε εξέλιξη βρίσκεται μία μεγάλη επιχείρηση 70 στρεμμάτων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή θα αλλάξει το γεωλογικό μοντέλο. Κάναμε καλή αρχή στην Πιάβιτσα. Αναμένουμε, λοιπόν, μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγή».
 

Τα νέα για την Πιάβιτσα και την έγκριση άδειας στο Πέραμα Εβρου δόθηκαν από την Eldorado την κατάλληλη στιγμή. 
Η μετοχή τους έχει πέσει από τα 16 δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο στα 10 δολάρια τώρα. 
Αν έχουν βρει χρυσάφι, θα βγάλουν κέρδη. Διαφορετικά, μπορούν να βγάλουν κέρδη αν κάνει ξανά ράλι η μετοχή.
Η πρακτική αυτή άνθησε, άλλωστε, κι άλλες φορές ιστορικά, με χειρότερη φούσκα μέχρι στιγμής την περίοδο της δεκαετίας του 1980 στις ΗΠΑ. 

Τότε οι εταιρείες εξαγόραζαν ορυχεία, βιάζονταν να εκμεταλλευτούν, αλλά με την πτώση της τιμής, που διήρκεσε 20 χρόνια, οι μεν επενδυτές έμειναν με την «ταπετσαρία» των χαρτιών και τα ορυχεία να χάσκουν. 
Το μέταλλο είχε γίνει φθηνό και η εξόρυξή του δεν συνέφερε. 
Μερικές δεκαετίες μετά, οι χρυσοθήρες επανήλθαν...
 

Φουσκώνει το ταμείο  
Το ταμείο της Eldorado φούσκωσε για τα καλά πέρυσι. 
Η ρευστότητά της υπερδιπλασιάστηκε και από τα 394 εκατ. δολάρια έφθασε στα 817 εκατ. δολάρια. 
Ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει στους μετόχους της συνολικά 305 εκατ. δολάρια μέρισμα ή 0,44 δολάρια ανά μετοχή. 
Η εταιρεία σχεδιάζει να εξορύξει περισσότερες από 700.000 ουγκιές χρυσού φέτος. 
Για την ακρίβεια, η πρόβλεψη που έδωσε ο πρόεδρός της είναι ότι θα εξορύξει 705.000 έως 760.000 ουγκιές χρυσού, με μέσο κόστος 515-530 δολάρια η ουγκιά. 
Η τιμή είναι στα 1.580 δολάρια η ουγκιά, αλλά ακόμα και με 700 δολάρια κέρδος θα βγάλει φέτος μισό δισ. δολάρια καθαρά. 
Η υψηλή τιμή εξηγεί τη βιασύνη του προγράμματος εκμετάλλευσης. 
Τα κέρδη, φυσικά, βγαίνουν μακριά από τον Καναδά. 

Τα ορυχεία που εκμεταλλεύεται η εταιρεία είναι τα δύο χρυσωρυχεία στην Τουρκία, τα τρία ορυχεία της Κίνας, της Ρουμανίας και φυσικά της Βόρειας Ελλάδας.

1 σχόλιο:

  1. http://www.pamemprosta.org/2013/03/04/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%B7%CE%BC%CE%B5/#.UTTjGzd6bx0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ