Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Παραδόθηκαν ξανά άνευ όρων στην τρόικα

Σαν τραπουλόχαρτα γκρεμίστηκαν οι ελπίδες και οι υποσχέσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, μπροστά στον τοίχο που ύψωσε η τρόικα, για μία ακόμη φορά, σε όλα τα αιτήματα που «τολμά» να διατυπώσει η ελληνική πλευρά! Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, που θεώρησαν ότι έχουν ισχυρά επιχειρήματα στη φαρέτρα τους –τόσο τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών όσο και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις χώρες του Νότου– πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να επιβάλουν τους όρους τους στους δανειστές, διακηρύσσοντας μάλιστα ανοιχτά τη σιγουριά τους!
Από τη μία, είχαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να διαμηνύει ότι >>>






στη συνάντησή του με την τρόικα θα θέσει ανοιχτά το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και, από την άλλη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο να φεύγει από το κομματικό του συνέδριο με την εντολή «όχι άλλα μέτρα»! 
Οσο για τον Φώτη Κουβέλη, που χθες απηύθυνε σκληρό μήνυμα προς την τρόικα ότι «οφείλει» να καταλάβει πως έχουμε εξαντλήσει τα όρια της αντοχής μας, μάλλον αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού καταρρέει το αριστερό προφίλ που υποτίθεται ότι εισφέρει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο σοβαρών τριγμών στη συνοχή της.

Ούτε η συνάντηση Βενιζέλου με την τρόικα ούτε οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο πάντως απέδωσαν αποτελέσματα, αφού ακόμα και για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, η τρόικα, προκειμένου να πει το «ναι», ζητάει νέα μέτρα ενός δισ., όπως παραδέχθηκε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποκλείεται, πριν δει τους εκπροσώπους των δανειστών μας, να συναντήσει τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους, οι οποίοι ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα θέσουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Παράλληλα, αναμένεται η σημερινή τοποθέτηση Σαμαρά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., όπου εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να εξηγήσει την κυβερνητική στάση απέναντι στην τρόικα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει ότι έχουν επιτευχθεί κάποια από τα σημεία διαπραγμάτευσης, η οποία παραμένει μια δυναμική διαδικασία, ενώ θα είναι αιχμηρός για υπουργούς που δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. 
Αναφορά που ερμηνεύεται ότι δεν απευθύνεται μόνο στον Αντώνη Μανιτάκη αλλά και σε υπουργούς της «γαλάζιας» παράταξης, οι οποίοι δεν συνεργάζονται με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, για να αποτυπωθεί ο τελικός αριθμός των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, η απομάκρυνση των οποίων αποτελεί βασική απαίτηση της τρόικας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η πεποίθηση της τρικομματικής για «χαλάρωση» των όρων του Μνημονίου, με απόσυρση ψηφισμένων μέτρων που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για τα έσοδα του κράτους, όπως η υπερφορολόγηση στο πετρέλαιο και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, έγινε στάχτη και θρύψαλα στα χέρια του κ. Τόμσεν και της παρέας του.
 

της Νατάσας Ρουγγέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: