ΣΤΟ Τ.Τ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Σοκ και δεός έχει προκαλέσει στην Κύπρο η απαράδεκτη συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, στην οποία περιλαμβάνεται εφάπαξ εισφορά ("κούρεμα") στις τραπεζικές καταθέσεις, που φθάνει το 10% (9,9) για καταθέσεις άνω των 100.000 και >>>
ΔΕΙΤΕ βιντεο με αντιδράσεις πολιτων στο τέλος της ανάρτησης
6,76% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Έγκυροι κυπριακοί κύκλοι υπογράμμιζαν στην Iskra ότι η τελική απόφαση του Eurogroup ρίχνει την Κύπρο σε οικονομικό, κοινωνικό αλλά, ίσως, και σε εθνικό καιάδα!
Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.
Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων,
σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν
όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε.
Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.
Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.
Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».
Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.
ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ EUROGROUP
Πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στην Κύπρο μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας, θα κυρωθεί ο νόμος για την έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις που αποφάσισε το Eurogroup.
Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους, όσο και σε ξένους καταθέτες και εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 5,8 δισ. ευρώ περίπου.
Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», είπε, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «πολύ δίκαιο για τον επιμερισμό του φορτίου».
Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόργκ Άσμουσεν περιέγραψε την εφάπαξ φορολόγηση (κούρεμα) των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.
Ο κ. Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη, έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επισήμανε.
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές (υποκαταστήματα) των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Εξάλλου, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός
σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος
από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις
θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα).
Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.
ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πυρετώδεις είναι αυτήν την ώρα οι συσκέψεις στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εξεύρεση λύσης μέσα στο Σαββατοκύριακο σε σχέση με το μέλλον των δραστηριοτήτων των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα
με ασφαλείς πληροφορίες, έχει αποφασιστεί η μεταφορά στο Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο του ενεργητικού και του παθητικού της Τράπεζας Κύπρου και
της Λαϊκής Τράπεζας που αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα.
Οι δύο κυπριακές τράπεζες θα λειτουργούν ως θυγατρικές του
πλήρως ανακεφαλαιοποιημένου μετά τη διάσωσή του, Ταχυδρομικού
Ταμιευτηρίου, μοναδικός μέτοχος του οποίου είναι το Ταμείο
Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Το μέλλον τους, όπως και αυτό του νέου ΤΤ, θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Όπως ξεκαθαρίζουν τραπεζικοί κύκλοι, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να «κουρευτούν» οι καταθέσεις των δύο κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
Σε σχέση με το κόστος που προκύπτει από την όλη διαδικασία μεταβίβασής τους στο ΤΤ, υπογραμμίζουν ότι υπάρχει συμφωνία να καλυφθεί από το ΤΧΣ και την Κύπρο.
Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα:
«Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
ΣΑΡΡΗΣ: ΉΤΑΝ, ΔΗΘΕΝ, ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ...
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, προσπάθησε εντελώς ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει το ναυάγιο και να εμφανίσει ως "αναγκαία" την καταστροφή! Δήλωσε πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup αποτέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της χώρας και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο
και του συνεπακόλουθου χάους που θα προκαλείτο, κατέστη εκ των
πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των
καταθέσεων.
Όπως ανέφερε, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «κουρέματος» των καταθέσεων κατά 40% επιτεύχθηκε ένα «εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης» επί των καταθέσεων, το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη "σκληρή", όπως τη χαρακτήρισε, διαπραγμάτευση, αποφεύχθηκαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων.
Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί ως βοήθεια στην Κύπρο θεωρείται βιώσιμο και διαχειρίσιμο και δεν θα αποτελέσει δυσβάστακτο βάρος για τις επόμενες γενιές.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»
Εξάλλου, ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του μέτρου θα εφαρμοστούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την επόμενη Τρίτη, που θα ανοίξουν οι τράπεζες
Εντός του τριημέρου, και οπωσδήποτε πριν την Τρίτη, θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή για να εγκρίνει τα νομοσχέδια, που θέτουν σε εφαρμογή τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup.
Ο κ. Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει «ωριμότητα» και «κατανόηση» στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup.
Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες είχαν τεθεί στο τραπέζι πολύ σκληροί όροι και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπήρξαν συνεχείς, θεατρικές και "στημένες", ίσως, εμπλοκές και ρήξεις στις διαβουλεύσεις, με την κυπριακή αντιπροσωπεία να αποχωρεί σε κάποιες περιπτώσεις από το τραπέζι των συζητήσεων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, κυκλοφόρησε στους δημοσιογραφικούς κύκλους και η φήμη ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε (τάχα) και με αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«Το Eurogroup καλωσορίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές αναφορικά με τα βασικά στοιχεία των όρων πολιτικής στα οποία θα υπόκειται ένα μελλοντικό πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.
Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall,
παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει
διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος.
Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.
Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.
Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.
To
Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή
εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο
χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να
παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης.
Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου,
σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα
αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο
τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις.
Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών,
που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του
κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό
δημόσιο χρέος.
Με βάση
αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική
βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά,
με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί
μέχρι τα 10 δισ. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη
χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.
Το
Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με
την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα
και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν
διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την
έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό
στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν.
Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα
είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη
έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της
ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
«Χαιρετίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της Κύπρου.
Το ΔΝΤ πάντα έλεγε πως θα στηρίξουμε μια λύση που είναι βιώσιμη, που
χρηματοδοτείται πλήρως και που κατανέμει κατάλληλα το βάρος. Πιστεύω πως
το συμφωνηθέν πακέτο ανταποκρίνεται στους τρεις στόχους. Σ' αυτή τη βάση, σκοπεύω να κάνω σύσταση στο Εκτελεστικό Συμβούλιό μας ώστε το ΔΝΤ να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του πακέτου», αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η γενική γραμματέας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες:
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΑΓΝΩΣΤΟΣ "Χ" Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ !
Για μία καθαρή λύση που έδωσε το Eurogroup για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα κάνουν λόγο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη
αλλά και κοινοτικοί κύκλοι. Αμφότεροι πλέον στρέφουν το βλέμμα τους
στον μεγάλο άγνωστο «Χ»: στην ψυχολογία καταθετών ειδικά την Τρίτη όταν θα εφαρμοσθεί η απόφαση, ευχόμενοι να πρυτανέψει η ψυχραιμία...
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις κατέστη εφικτό να εξαιρεθούν του «κουρέματος» οι καταθέτες σε υποκαταστήματα της Λαϊκής (CP Bank ονομάζεται πλέον), της Κύπρου και της Ελληνικής στην Ελλάδα, ενώ οι καταθέσεις και το ενεργητικό των υποκαταστημάτων των 3 τραπεζών αυτών μετά από οικονομικό έλεγχο να απορροφηθούν από ελληνικές τράπεζες. Επίσης περιλήφθηκε ρήτρα στην απόφαση του Eurogroup για μη επιβάρυνση του ελληνικού χρέους.
Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι αν υπάρξει ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση κεφαλαιακής ενίσχυσης, αυτή δεν θα γίνει από το ΤΧΣ (επικαλούμενοι την αναλυτική απόφαση η οποία συντάσσεται από τα κοινοτικά όργανα) αλλά από πρόβλεψη για πρόσθετο ποσό 1,1 δις ευρώ προς την Κύπρο για την κάλυψη αυτών των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών.
«Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και στα επίσημα κείμενα αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία της ελληνικής πλευράς» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι εξηγώντας ότι πριν το Eurogroup το σχέδιο κάλυψης του «κενού» προέβλεπε την από κοινού χρηματοδότηση Ελλάδας και Κύπρου.
Πληροφορίες από στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν διεργασίες για τα υποκαταστήματα των 2 μεγάλων τραπεζών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως βασικό «αποδέκτη» το Τ.Τ. χωρίς να θωρούν πάντως ότι υπάρχει κάτι που να θεωρείται προς το παρόν δεδομένο . Μάλιστα, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι η μεταφορά των στοιχείων των κυπριακών τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα.
Αναφορά στην μελλοντική συμφωνία υπάρχει και στα συμπεράσματα. Αναφέρεται ότι «το Eurogroup καλωσορίζει ότι η μία συμφωνία μπορεί να ληφθεί για τα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, η οποία θα προστατεύει την σταθερότητα του ελληνικού και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν προκαλεί βάρος στο ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ»
Αναλυτικά η συμφωνία
Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι βασικές πτυχές της συμφωνίας για τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα των τραπεζών Λαϊκή, Κύπρου και Ελληνική είναι:
- Έγινε εφικτό να εξαιρεθούν του «κουρέματος» οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα Κυπριακών τραπεζών στην
Ελλάδα. Αντιθέτως, όσοι έβγαλαν- μεσούσης της κρίσης - λεφτά στην
Κύπρο υπό το φόβο της ελληνικής χρεοκοπίας θα υποστούν το «κούρεμα» αλλά
και την αύξηση της φορολογίας.
- Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα απορροφηθούν μετά από οικονομικό έλεγχο από τράπεζες με έδρα στην Ελλάδα. Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι να απορροφηθεί το ενεργητικό και οι καταθέσεις.
-
Κάβα 1,1 δις ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη εικόνα δείχνει
πως δεν θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση μέσω κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ωστόσο, προσθέτουν αυτό διασφαλίζεται και από την απόφαση του
Eurogroup. Στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι η απόφαση «δεν θα επιβαρύνει
το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ». Προσθέτουν ότι στο αναλυτικό
κείμενο της συμφωνίας που συντάσσεται περιλαμβάνεται και πρόσθετη
πρόβλεψη για 1,1 δις ευρώ προς την Κύπρο με στόχο τη κάλυψη τυχόν
πρόσθετων αναγκών.
«Η λύση είναι ξεκάθαρη αλλά η Τρίτη παραμένει μία κρίσιμη ημέρα για την Κύπρο και σε έναν βαθμό και για την Ελλάδα»,
αναφέρει αρμόδιος παράγοντας. Εξηγεί ότι η πρώτη εικόνα θα φανεί από
την αντίδραση στα ATM της Κύπρου μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πηγή:www.capital.gr
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Σε συμφωνία για ένα πακέτο διάσωσης της τάξης των 10 δισ. ευρώ ήρθε η Κύπρος μετά από μαραθώνιο eurogroup. Το σχέδιο περιλαμβάνει την επιβολή εφάπαξ εισφοράς 9,9% επί των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% για μικρότερα ποσά.
Προβλέπεται και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από 10% σήμερα, αλλά και η επιβολή φόρου 20-25%
επί των τόκων στις καταθέσεις. Παράλληλα η Κύπρος υποχρεώνεται σε
μείωση του τραπεζικού κλάδου ώστε να φτάσει το 2018 στο μέσο όρο της ΕΕ.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποφέρουν 5,8 δισ. ευρώ στο κράτος, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, έναντι των καταθέσεων που θα "κουρευτούν", θα εκδοθούν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής.
Αναφορικά
με το μέλλον των υποκαταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι δυο
μεγάλες κυπριακές τράπεζες το ανακοινωθέν του eurogroup αναφέρει ότι το
όργανο "καλωσορίζει την συμφωνία που μπορεί να επιτευχθεί για τα
υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, η οποία θα
προστατεύει την σταθερότητα τόσο για το ελληνικό όσο και το κυπριακό
τραπεζικό σύστημα χωρίς να επιβαρύνει το χρέος της Ελλάδας".
Όπως διευκρίνισε ο κ. Ασμουνσεν της
ΕΚΤ η συμφωνία θα προχωρήσει με τρόπο ώστε μια ελληνική τραπεζική
οντότητα θα αγοράζει το ενεργητικό και τις υποχρεώσεις των
υποκαταστημάτων αυτών, και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η
βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε.
H απόφαση να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις καταθέσεις προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και μπαράζ ερωτήσεων για το κατά πόσο αυτό αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων κινήσεων σε άλλες περιπτώσεις διάσωσης χωρών.
Δικαιολογώντας την επιβολή της εισφοράς στις καταθέσεις ο επικεφαλής του eurogroup κ. Ντάιζελμπλουμ υποστήριξε ότι αυτό ήταν αναγκαίο δεδομένου του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Δήλωσε ότι δεν ήταν πρόθεση να τιμωρηθεί η χώρα για τις τράπεζες αλλά
να μπει σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης. Εκτίμησε ότι τα έσοδα από την
εισφορά στις καταθέσεις θα φτάσουν τα 5,8 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν ανέφερε
ότι ο νόμος που θα επιβάλει την εισφορά αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στο
Σαββατοκύριακο ώστε να επιβληθεί με το άνοιγμα των τραπεζών.
Αναφορικά με το ρωσικό δάνειο που έχει πάρει η χώρα ο Ολι Ρεν σημείωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις και θετικές ενδείξεις αλλά οι συζητήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η ρωσική κυβέρνηση δείχνει να είναι έτοιμη να «χαλαρώσει» τους όρους του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο, δίνοντας παράταση πέραν του 2016 για την αποπληρωμή του και μειώνοντας το επιτόκιο.
Η Κριστιν Λαγκάρντ
δήλωσε ότι "ζητούσαμε από την αρχή μια βιώσιμη λύση και αυτή η συμφωνία
το πετυχαίνει αυτό η οποία μοιράζει δίκαια το βάρος. Παράλληλα, θέλαμε να μειωθεί ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο.
Η πρόταση από την πλευρά μου είναι να συμμετέχει και το Ταμείο στην
προσπάθεια". Σημείωσε ότι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο με ποιο ποσό θα
συμμετέχει το ΔΝΤ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συμφωνία και κάλεσε την κυβέρνηση του νησιού να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή του. Τόνισε ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος αποτελούσε συστημικό πρόβλημα.
Ο ίδιος
υποστήριξε ότι υπάρχουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυγής
καταθέσεων και ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, ενώ μόλις
ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα επιτρέψει την πρόσβαση των τραπεζών
του νησιού στο σύστημα χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας. Ενδιάμεσα
θα στηριχθούν από τον μηχανισμό ELA.
Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι καταθέτες σε άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Σαρρής: Υπήρχε κίνδυνος άτακτης χρεωκοπίας
Όπως μεταδίδει ο "Φιλελεύθερος", ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι
διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και
υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό
επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».
Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.
Πηγή: Euro2day.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου