Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ημερολόγιο του πολέμου των χρυσοθήρων

Πρώτο καρέ
Έχει δέντρα στις Σκουριές που υπάρχουν περισσότερα χρόνια από ότι το ελληνικό κράτος. Και κάτι χελώνες που τους κάνουν παρέα τουλάχιστον εκατό χρόνια τώρα.
Δεύτερο καρέ
Στην βόρεια Χαλκιδική υπάρχουν μεταξύ άλλων 108.900 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων, 276.000 στρέμματα βοσκότοποι, 814 μελισσοκόμοι και 152.385 κυψέλες, βιοκαλλιέργειες, δασικοί καρποί, θηράματα, αρωματικά φυτά και βότανα.
[Snapshot] «Σε ποια άλλη περιοχή της Ελλάδας θα φτιαχτούν 5,000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;» Τάδε έφη Χ. Πάχτας, πρώην υφυπουργός Οικονομίας, νυν δήμαρχος Αριστοτέλη. >>>
 



 
Τρίτο καρέ
Το 2002 η TVX Gold αναγκάστηκε υπό την πίεση των αγώνων να διακόψει τις εργασίες της. Το κράτος κίνησε γη και ουρανό για να βρει νέους επενδυτές. 
Τον Δεκέμβριο του 2003 τα κατάφερε. Δύο μέρες πριν είχε φτιαχτεί ο από-μηχανής-επενδυτής Hellas Gold, ιδιοκτησίας Μπόμπολα/Κούτρα. 
Τα 11 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει το κράτος στην TVX Gold, τα πήρε πίσω από την Hellas Gold. Λεπτομέρεια: η εκτιμώμενη αξία των μεταλλείων ανέρχεται στα 6 δις δολάρια.
[Snapshot] 
«Αν δεν εκμεταλλεύεσαι τον υπαρκτό πλούτο, χάνει την αξία του», τάφε έφη Χ. Πάχτας.
Τέταρτο καρέ
Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοκκίνισε από ντροπή απέναντι σε αυτή την συμφωνία. 
Την κατηγόρησε ως ευνοϊκή, και ανάγκασε την Hellas Gold να πληρώσει 15 εκατομμύρια ευρώ (συν τόκους) στο κράτος. 
Το κράτος προσέβαλλε την απόφαση και κατέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Προφανώς.
[Snapshot] «Το Ελληνικό κράτος παγίως προσφεύγει κατά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κρίνουν ότι δεν έχει κάνει καλά την δουλειά του. Δεν έχει το αλάθητο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τάδε έφη Γ. Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομίας, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, νυν ανερχόμενο αστέρι της λαμογιάς.
Πέμπτο καρέ
To 2011 η Eldorado Gold αγόρασε την European Goldfield, η οποία είχε αγοράσει το 2007 το 95% της Hellas Gold.
Έκτο καρέ
Τον Αύγουστο του 2010 η Hellas Gold δημοσίευσε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). 
Στην μελέτη αυτή, υποστήριξε πως δεν θα χρησιμοποιήσει κυάνιο για την εξόρυξη του χρυσού. 
Αντί αυτού, θα παίξει με μια νέα φάση, ονόματι «flash smelting» (ακαριαία τήξη). 
Η μέθοδος της ακαριαίας τήξης εξαρτάται από την ποσότητα αρσενικού που υπάρχει στα μεταλλεύματα. 
Υπάρχουν μόνο 6 εργοστάσια στην Ευρώπη τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την μέθοδο, και κανένα από αυτά δεν αποδέχεται συμπυκνώματα με περισσότερο από 0.4% αρσενικό
Στις 4,000 σελίδες της ΜΠΕ, η Hellas Gold ξέχασε να γράψει πόσο αρσενικό θα υπάρχει στο συμπύκνωμα. 
Το είχε καταγράψει όμως η TVX Gold πριν από αυτούς: 11%.
Έβδομο καρέ
Στο παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες της κυβέρνησης του 2011, ο Παπακωνσταντίνου σηκώθηκε από Υπουργός Οικονομικών και έκατσε Υπουργός ΠΕ.ΚΑ. 
Μέσα σε είκοσι μέρες ενέκρινε την ΜΠΕ της Hellas Gold.
[Snapshot] «Είναι πολύ εύκολο να αντιδράς σε ένα σχέδιο, να λες πως έχει προβλήματα. Αλλά είναι εξαιτίας αυτής της λογικής που χρόνια τώρα η χώρα δεν ελκύει τα ξένα κεφάλαια που χρειάζεται να ελκύσει.» Τάδε έφη Παπακωνσταντίνου.
Όγδοο καρέ
Όταν ρωτήθηκε η Hellas Gold αν υπάρχει άλλο εργοστάσιο που επεξεργάζεται συμπυκνώματα με αρσενικό στην Ευρώπη, η εταιρεία απάντησε πως ναι, υπάρχει! 
Το όνομα αυτού: Pirdop, και η τοποθεσία αυτού, Βουλγαρία. 
Το εν λόγω εργοστάσιο παραλαμβάνει συμπυκνώματα με υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού από το γειτονικό μεταλλείο Chelopech. Κοινώς, σταματήστε την γκρίνια.
Βέβαια τα τσακάλια της εταιρείας μπερδεύτηκαν λίγο με τις ημερομηνίες, αλλά δεν τρέχει και τίποτα, εδώ εμείς και… 
Ξέχασαν παραδείγματος χάριν να αναφέρουν πως το Pirdop σταμάτησε να αποδέχεται συμπυκνώματα από το Chelopech ήδη από το 1990, λόγω μιας μικρό-διαρροής 200 τόνων τοξικών και αρσενικού στην γύρω περιοχή. 
Τα συμπυκνώματα του Chelopech άλλαξαν κατεύθυνση και πήγαν προς την εργοστασιάρα Tsumeb στην Ναμίμπια. 
Βέβαια και εκεί έπαιξε λίγο θέμα, καθώς μέσα σε λίγους μήνες διάφοροι εργάτες συριζαίοι παραπονέθηκαν ότι έβγαζαν τον καρκίνο με τις μαλακίες που τους έστελναν από την Βουλγαρία. 
Η εταιρεία αρνήθηκε κάθε σχέση μεταξύ του αρσενικού και της υγείας των εργαζομένων, κατηγόρησε το οικολογικό λόμπι της Ναμίμπια για προπαγάνδα, και απέλυσε τους άρρωστους εργαζόμενους γιατί της χάλαγαν την μόστρα.
Λίγο καιρό μετά, το κράτος πρότεινε (έτσι γενικά) να μην γίνονται καλλιέργειες σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από το Tsumeb, ενώ ο δήμος παρακάλεσε τους δημότες να σταματήσουν να πίνουν το νερό. 
Μετά, στην ζούλα, απαγόρευσε την εισαγωγή συμπυκνωμάτων από το Chelopech. Χαλαρά πράγματα.
[Snapshot] «Πρέπει να αποφασίσουμε κάποια πράγματα. Θέλουμε ή δεν θέλουμε ανάπτυξη; Θέλουμε ή δεν θέλουμε εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου; Εάν δεν θέλουμε να το πούμε και να το πάρουμε απόφαση. Αλλά θα είμαστε τότε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν εκμεταλλεύεται τον ορυκτό της πλούτο.» Τάδε έφη Παπακωνσταντίνου.
Ένατο καρέ
Στην Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας, η καναδική Gabriel Resources θέλει να φτιάξει και αυτή ένα μεταλλείο χρυσού. 
Επειδή οι κάτοικοι της έσπασαν τα νεύρα, τους παραχώρησε κάτι λυόμενα σε μια άλλη πόλη και έδιωξε το 70%. 
Επίσης, επειδή η εταιρεία είναι πολύ καλή, έδωσε και αποζημίωση και σε όσους ξέθαβαν τους νεκρούς τους και τους έπαιρναν μαζί τους.
[Snapshot] «Είμαστε εδώ για να μείνουμε». Τάδε έφη ο εκπρόσωπος της Gabriel Resources.
Δέκατο καρέ
Με κυάνιο ή με αρσενικό, τα μεταλλεία στις Σκουριές θα προχωρήσουν. 
Όλη η περιοχή θα χαρακτηριστεί βιομηχανική. 
Θα αποψιλωθούν 2,500 στρέμματα δάσους. 
Θα φτιάξουν έναν κρατήρα, 2 φράγματα και δυο λίμνες για τα τοξικά απόβλητα χωρητικότητας 80,000 τόνων. 
Κάθε μέρα θα χώνουν 6 τόνους δυναμίτη. 
Οι υδρορροές θα σπρωχτούν πιο βαθιά, στεγνώνοντας τα βουνά. 
Την ίδια στιγμή τα νερά θα μολυνθούν από τις διηθήσεις ρύπων. 
Θα παίξει ατμοσφαιρική ρύπανση από την σκόνη του μεταλλεύματος. 
Το οικοσύστημα της περιοχής θα υποστεί αμετάκλητες ζημιές. 
Κάτοικοι και εργαζόμενοι θα παίζουν λόττο για να αποφύγουν καρκίνους και πληθώρα βλάβες στην υγεία τους.
[Snapshot 1] «Με το που μπαίνεις στο δάσος, συμβάλλεις στην ανανέωση του. Δεν νομίζω ότι μια καταστροφή της τάξεως του 0.4% είναι σημαντικό θέμα». Τάδε έφη Π. Στρατουδάκης, Γενικός Διευθυντής Hellas Gold.
[Snapshot 2] «Παλιά λέγαμε, «πρώτα η υγεία, μετά η δουλειά». Τώρα λέμε, «πρώτα η δουλειά». Τάδε έφη εργαζόμενος στα μεταλλεία, υπερασπιζόμενος την επένδυση.
Ενδέκατο καρέ
Κάτοικοι της περιοχής και αλληλέγγυοι γράφουν στο μουνί τους τις παπαριές της Hellas Gold, της Eldorado, του Πάχτα, του κράτους καθώς και τις ανάγκες της οικονομίας.
[Snapshot 1] «Υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε τις ξένες επενδύσεις.» Τάδε έφη Ν. Δένδιας, Υπουργός Δημοσίας Τάξης
[Snapshot 2] «Όχι σε τσαμπουκάδες για την ματαίωση μιας επένδυσης.» Τάδε έφη Μ. Βορίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΝΔ.

***
«Αυτό που προβληματίζει όλους αυτούς τους φανατικούς δεν αφορά στην δημιουργία κάποιων φραγμών, όσο μικρών και αν είναι, στην φρικιαστική ύπαρξη των θανατηφόρων μηχανημάτων τους. Όχι. 
Το μόνο που τους απασχολεί είναι το γεγονός ότι τα θύματα τους έχουν το θράσος να εξεγείρονται ενάντια στην κατάσταση γενικευμένης άγνοιας που επιβάλλουν και να αμφισβητούν τις καθησυχαστικές διαταγές της κυβέρνησης. [...]
Προτάσσουμε την θέληση να αρνηθούμε τον περιορισμό της ιστορίας σε μια απλή αναπαραγωγή του παρελθόντος, και τον περιορισμό του μέλλοντος σε μια απλή διαχείριση των ερείπιων του παρόντος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: