Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΣΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ COSCO ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ - ΟΛΠ !

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ! 
Το «δυνατό χαρτί» της, δήθεν, αναγέννησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος(Ν.Ζ.Π.) παίζει η Cosco, η οποία εμμένει στις προτάσεις που έχει κάνει στην κυβέρνηση για αγορά του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Α.Ε.. H αναγέννηση της Ν.Ζ.Π. , ,όπως την φαντάζεται η COSCO, δεν είναι παρά μια αναγέννηση και ένα "αυγάτισμα" των κεφαλαίων της που συνοδεύεται από τον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνουν και σήμερα οι εργαζόμενοι της Κινεζικής Πολυεθνικής στην χώρα μας!
Την ώρα που οι αποφάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για την εκμετάλλευση των >>>





λιμανιών της χώρας θα καθυστερήσουν, λόγω αδυναμίας άμεσου υπολογισμού των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που θα έχουν τα δύο μοντέλα (παραχωρήσεις ή πωλήσεις), αλλά και νομικών περιπλοκών, ο κινεζικός όμιλος «απλώνει» στο τραπέζι του διαλόγου με το Μαξίμου "επενδύσεις" εκατοντάδων εκατ. ευρώ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΟΛΠ.
 
Εκτός από τις επενδύσεις που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο container terminal, που όπως αποκάλυψε η «Ναυτεμπορική» αφορούν σχεδόν το διπλασιασμό της ετήσιας ικανότητας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων (6,6 εκατ. teu από 3,6 εκατ. teu που προέβλεπε η σύμβαση παραχώρησης Cosco - ΟΛΠ) με την ανέγερση και της δυτικής πλευράς του προβλήτα ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ., που επίσης δεν προβλεπόταν στη σύμβαση, με παράλληλη κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος, η πρόταση της Cosco δίνει λύσεις και σε ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση.

Πρόκειται για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, η οποία «πνέει τα λοίσθια» στη χώρα μας. Τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας -Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα- είναι εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ανενεργά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα και, όπως φαίνεται, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
Αλλά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπως αναφέρουν και επιχειρηματίες του κλάδου, δεν «πατάει πλοίο» για επισκευές. Η ΝΕΖ, η οποία εξαρτάται άμεσα από τη τύχη των δύο μεγάλων ναυπηγείων, αφού εκτός των άλλων, δεν διαθέτει μεγάλες δεξαμενές, αντιμετωπίζει και σειρά από παθογένειες, οι οποίες την οδήγησαν στο περιθώριο μόλις «έσκασε» η μεγάλη κρίση στη ναυτιλία, από τα τέλη του 2008.

Λύση -τουλάχιστον εν μέρει- στα προβλήματα αυτά έρχεται να δώσει, υποτίθεται, ο κινεζικός όμιλος. Η Cosco, σε περίπτωση που πουληθεί το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ και πλειοδοτήσει, έχει δεσμευτεί ότι θα πραγματοποιήσει σειρά επενδύσεων στη ΝΕΖ, οι οποίες περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση μια μεγάλη νέα δεξαμενή στη Κυνόσουρα, την επισκευή των δύο μικρότερων υπαρχουσών, αλλά και να εγκαταστήσει όλες τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία της.
Ωστόσο, το σημείο-κλειδί της πρότασης της Cosco είναι το marketing. Οι Κινέζοι δεσμεύονται να αναπτύξουν συγκροτημένες πολιτικές προσέλκυσης πλοίων για επισκευές στη ΝΕΖ, κάτι που στη χώρα μας δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν», η κινεζική εταιρεία, σε περίπτωση που ευοδωθούν τα πλάνα της, σκοπεύει να συνεργαστεί με τις υπεργολαβικές επιχειρήσεις της ΝΕΖ στις επισκευές πλοίων.

Για τη ΝΕΖ, όμως, εκτός από επενδύσεις και στρατηγικές marketing, υπάρχουν και άλλα ζητούμενα. Ενα από αυτά, τα οποία θίγουν σε κάθε ευκαιρία και οι Ελληνες εφοπλιστές, είναι η διαφορά τελικού κόστους σε σχέση με την Τουρκία, η οποία υπολογίζεται στο 35% την περίοδο αυτή. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι όμως και η αρνητική φήμη που έχει αποκτήσει η ναυπηγοεπισκευή στην Ελλάδα σε σχέση με τις απεργίες των εργαζομένων στον κλάδο. Και αυτό είναι το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο τους Ελληνες εφοπλιστές, το ενδεχόμενο δηλαδή να καθυστερήσουν οι επισκευές λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων. Και, όπως σημειώνουν στη «Ν» επιχειρηματίες του κλάδου, για να έχουν επιτυχία οι στρατηγικές marketing για την προσέλκυση πλοίων για επισκευές, θα πρέπει πρώτα να έχει λυθεί το ζήτημα της εργασιακής ειρήνης στο Πέραμα.
 
Σημαντικός όμως είναι και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτεία. Για παράδειγμα, η μείωση της γραφειοκρατίας. Σήμερα απαιτούνται π.χ. 20 ενέργειες, προκειμένου ένα πλοίο να ανέβει στη δεξαμενή για να κάνει επισκευές.
Ενας ακόμα τομέας που μπορεί να υποβοηθήσει η εταιρεία, είναι η στήριξη των εταιρειών της ΝΕΖ για χρηματοδότησή τους μέσω του ΕΣΠΑ.
Η ελληνική πολιτεία έχει δεσμευτεί, από το 2011, να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της ΝΕΖ μέσα από προγράμματα του ΕΣΠΑ με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, ώστε να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, αλλά δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τις σχετικές προτάσεις.
 Ναυτιλία μικρών αποστάσεων
Καταλυτικό ρόλο για την αναζωογόνηση του κλάδου της ναυπηγοεπισκευής μπορεί να διαδραματίσει η ναυτιλία μικρών αποστάσεων. Οπως έχει αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ), Χαράλαμπος Σημαντώνης, «ο Πειραιάς συνεχίζει να είναι το φυσικό λιμάνι, το οποίο μπορεί να παρέχει στα πλοία όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Θα πρέπει όμως» συνεχίζει, «να καταστεί φιλικό, όπου με απλές, μη δαπανηρές και γρήγορες διαδικασίες, τα πλοία θα μπορούν να προσεγγίζουν, είτε πρόκειται για ανεφοδιασμούς παντός τύπου είτε για επισκευές ρουτίνας μικρής έκτασης, αλλά και για τις προγραμματισμένες μεγάλες περιοδικές επισκευές και δεξαμενισμούς», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η ΕΕΝΜΑ προτείνει την απλοποίηση των διατυπώσεων για την προσέγγιση στο λιμάνι, όπως και οικονομικότερα τιμολόγια ειδικά σε περιπτώσεις πολλαπλών προσεγγίσεων, κάτω από ειδικό καθεστώς, χωρίς την υποχρέωση καταβολής εγγυήσεων, όταν πρόκειται για μικρής διάρκειας παραμονή. Επίσης, ζητεί να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης και άλλων παρόχων σε υπηρεσίες, όπως η συγκέντρωση αποβλήτων, προκειμένου να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές.
Τέλος, η Ενωση ζητεί ακόμη να οριοθετηθεί κάποιος συγκεκριμένος χώρος, όπου θα προσεγγίζουν τα πλοία της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων, προκειμένου να πραγματοποιούν επισκευές. Μια τέτοια εξέλιξη -σημειώνει ο συνομιλητής μας- θα δώσει πνοή και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και σε όλα εκείνα τα συνεργεία και τα μηχανουργεία που τώρα μαραζώνουν.

Πηγή: iskra.gr
Με πληροφορίες από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: