Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Έρευνα V-PRC: 99 % καταδικάζουν τους πολιτικούς για τα σκάνδαλα

Οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, του Βατοπεδίου και της Siemens είναι εκείνες που, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της έρευνας της V-PRC «Εικόνα των “σκανδάλων” στην ελληνική κοινωνία», έχουν σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια, αφού αυτές ανακαλούν αυθορμήτως οι πολίτες στη σχετική ερώτηση
Στον καταμερισμό των ευθυνών για τα σκάνδαλα, δέκα στους δέκα εκτιμούν ότι ευθύνονται οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα, ενώ ποσοστά μεγαλύτερα του 80% καταλογίζουν ευθύνες στο κράτος, στις μεγάλες επιχειρήσεις/επιχειρηματίες και στις τράπεζες. Τραγική θεωρούν ότι είναι η καθυστέρηση (96%) >>>




στην απόδοση δικαιοσύνης, ενώ για την αποτύπωση των σκανδάλων στα ΜΜΕ απαντούν σε ποσοστό 91% ότι δεν είναι αντικειμενική. 
Παράλληλα, σε συντριπτικό ποσοστό 89% πιστεύουν ότι τα σκάνδαλα αυτά είχαν πολύ μεγάλη/μεγάλη επίδραση στη σημερινή κρίση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. 
Η έρευνα διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 600 ατόμων.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Λαγκάρντ Βατοπέδι και Siemens στην πρώτη γραμμή

4 
Η εν εξελίξει υπόθεση γύρω από τους χειρισμούς στο θέμα της Λίστας Λαγκάρντ βρίσκεται στην πρώτη θέση των σκανδάλων που έχουν απασχολήσει την ελληνική κοινή γνώμη από την εποχή της πολύκροτης υπόθεσης Κοσκωτά μέχρι σήμερα, με ποσοστό 54,4%. Τη δεύτερη θέση κρατά η υπόθεση του Βατοπεδίου (47,7%) επί διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή και έπεται το μείζον σκάνδαλο της Siemens (46%), υπόθεση που συνδυάστηκε με τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος. Στην κατάταξη ακολουθούν, αλλά με αισθητά χαμηλότερα ποσοστά, το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων (υποβρύχια κ.λπ.) (27,4%), αλλά και οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου (13,2%), της ΕΛΣΤΑΤ (9,2%), των υποκλοπών, του C4I, του Ζαχόπουλου, των Ολυμπιακών Αγώνων και του Λ. Λαυρεντιάδη.


5 
Όλα αυτά τα σκάνδαλα, το καθένα με τον τρόπο του, διαμόρφωσαν το πλαίσιο της εκάστοτε πολιτικής συγκυρίας και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αποτελούν στοιχεία του πολιτικού διαλόγου, τόσο σε θεσμικό όσο και σ” επίπεδο λαϊκού σχολιασμού. Χαρακτηριστικά, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου», σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας του τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, Β. Φλωρίδη, «σέρνεται» από το μακρινό 1999, το σκάνδαλο της Siemens από το 2008, όπως και αυτό των «δομημένων ομολόγων», ενώ η «υπόθεση της Ζαρντινιέρας» ξεκίνησε το 2006. Οσο για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», κανείς δεν ξέρει για πόσο θα απασχολεί τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, όπως και αρκετές από τις υπόλοιπες υποθέσεις.

Τέλος, σκάνδαλα που ταλανίζουν διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, όπως τα δημόσια έργα με στημένους διαγωνισμούς ή οι προσλήψεις με κομματικά κριτήρια φαίνεται ότι έχουν καταστεί πλέον κοινή συνείδηση, ώστε να βρίσκονται στον πάτο της λίστας, με ποσοστά 2,6% και 1% αντιστοίχως.

………………………………………………………………………………………………………………….

Ποιοι παίζουν στο καρέ της διαπλοκής 

1 
Ο πίνακας αποτυπώνει το κοινωνικό κλίμα που έχουν διαμορφώσει τα ποικίλα πολιτικο-οικονομικά σκάνδαλα και τον καταμερισμό των ευθυνών που κάνουν οι πολίτες. Την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού καταγράφει το συντριπτικό 99%, το οποίο, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι αυτών των σκανδάλων. Η αναξιοπιστία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης καταδεικνύει το 89% που το φέρνει στη δεύτερη θέση. Η συνευθύνη βαρύνει, επίσης, κατά σειρά: μεγάλες επιχειρήσεις και επιχειρηματίες (88%), οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα (86%), τα Μέσα Ενημέρωσης (84%) και οι ξένες επιχειρήσεις (62%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι ένας στους τρεις (35%) απαντά ότι υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες και η κοινωνία.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Καμία εμπιστοσύνη στα media

2 
Η κρίση αξιοπιστίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διαπιστώνεται και στη συγκεκριμένη έρευνα, αφού το 91% του δείγματος αποφαίνεται ότι αυτά ούτε παρουσιάζουν ούτε αναφέρονται αντικειμενικά στα σκάνδαλα και μόνο το 7% πιστεύει στην αντικειμενικότητά τους. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ονόματα ιδιοκτητών ΜΜΕ ενεπλάκησαν σε υποθέσεις σκανδάλων άμεσα ή έμμεσα. Η έρευνα συγκεκριμένα δείχνει: το 65% δεν πιστεύει «καθόλου» σ” αυτή την αντικειμενικότητα, ενώ το 26% πιστεύει «λίγο». Η δυσπιστία των πολιτών προς τα ΜΜΕ στο θέμα των σκανδάλων συνδυάζεται, φυσικά, με τη γενικότερη καχυποψία ως προς τα κίνητρα και τις προθέσεις τόσο των επιχειρηματικών συμφερόντων που πολλές φορές κρύβονται πίσω τους.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Δικαιοσύνη με ρυθμό χελώνας

3 
Καθολική συμφωνία των πολιτών καταγράφεται στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην απόδοση δικαιοσύνης στο θέμα των σκανδάλων, παθογένεια, ωστόσο, που χαρακτηρίζει συνολικά το δικαστικό σύστημα. Ετσι, το 96% απαντά «όχι» στην ερώτηση εάν αποδίδεται γρήγορα δικαιοσύνη, ενώ το υπόλοιπο 4% δηλώνει «δεν ξέρω, δεν απαντώ».
03/03/2013 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ