Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Το µεγάλο κούρεµα των εισοδηµάτων

Μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2012 τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν το 8,3% του εισοδήματός τους που αντιστοιχεί σε απώλεια η οποία ανέρχεται σε 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οδήγησε στη μείωση των καθαρών δανειακών αναγκών από το εξωτερικό στα 0,3 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομίας έναντι 2,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011
 Εισόδημα σχεδόν 300 ευρώ έχασε πέρσι κάθε Ελληνας απόρροια της δραματικής μείωσης των μισθών και των κοινωνικών παροχών, καθώς και της >>>
 



σημαντικής αύξησης των φόρων.
Το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών έχει πάρει την κάτω βόλτα. 
Στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 απώλεσαν το 8,3% του εισοδήματός τους ή συνολικά 3,1 δισ. ευρώ. 
Κι αυτό αποδίδεται από τη μια στη μείωση των εισοδημάτων κατά 13% και των κοινωνικών παροχών 5% και από την άλλη στην αύξηση κατά 8% των φόρων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών -αν συνυπολογιστεί και αυτό των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ)- μειώθηκε 8,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους και από τα 35,4 δισ. ευρώ έπεσε στα 32,3 δισ. ευρώ.

Η πολιτική του Μνημονίου

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας του Μνημονίου που εφαρμόζεται από το 2010 και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13% των αποδοχών των εργαζομένων, στη μείωση κατά 5% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση κατά 8% των φόρων εισοδήματος και περιουσίας που πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Ως εκ τούτου η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά, μειώθηκε κατά 11,2% ή 3,7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από τα 33,9 δισ. ευρώ έπεσε στα 30,2 δισ. ευρώ.

Παρά ταύτα μικρή αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό αποταμίευσης, της τάξης του 5,9% έναντι 2,8% στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οριακή αύξηση 0,3% εμφανίζουν και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών και από τα 2,39 δισ. ευρώ έφτασαν στα 2,40 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ήταν 15,5% έναντι 14% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

O καθαρός δανεισμός

Η μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου οδήγησε και στη μείωση των καθαρών δανειακών αναγκών από το εξωτερικό στα 0,3 δισ. ευρώ για το σύνολο της οικονομίας έναντι 2,8 δισ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Η μείωση του καθαρού δανεισμού αποδίδεται στη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου λόγω της μείωσης των εισαγωγών και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή από την πτωτική πορεία των τόκων που πληρώνει η χώρα με την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (PSI).

Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 2,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2011 που ήταν 2,8 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο τρίτο τρίμηνο του 2012 οφείλεται κυρίως σε κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος των κρατικών ενισχύσεων στις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ