Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΑΥΓΗ. Ομολογία Σαμαρά για την διαπραγμάτευση: “Τα φουσκώνουμε”

Με την κυνική ομολογία Σαμαρά για την διαπραγμάτευση με την τρόϊκα ότι "τα φουσκώνουμε" θέλησε ο πρωθυπουργός να προλειάνει το έδαφος απέναντι στην "ανταρσία" 24 γαλάζιων βουλευτών για τον φόρο στα αγροτεμάχια και ταυτόχρονα να επιδείξει συμμόρφωση στις απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν μέτρα πλέον των 2 δισ. ευρώ.
Την σημερινή σύσκεψη ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο στο Μαξίμου μονοπώλησε η διαχείριση της ενδο-κυβερνητικής κρίσης, ενόσω οι βουλευτές της ΝΔ έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών για να τον πείσουν για τροποποιήσεις στον φορο-εισπρακτικό νομοσχέδιο, που επιτίθεται στην αγροτική γη και την μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Βέβαια, ο κύκλος συσκέψεων στο Μαξίμου θα συνεχιστούν και αύριο αναφορικά με το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την απορρόφηση των πόρων ΕΣΠΑ. >>>
 



 
"Τα φουσκώνουμε" ήταν η κυνική ομολογία Σαμαρά μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου και ενόσω ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δεχόταν τις επικρίσεις από τους 24 γαλάζιους βουλευτές, που χθες κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων. 
Ο πρωθυπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους βουλευτές του πως "λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση". 
Ενώ για την διαπραγμάτευση με την τρόικα περιορίστηκε να πει: "Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν..." υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα. "Όταν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα, όταν είναι χειροπιαστό, είναι διαφορετικά και μετά προχωράς και στο θέμα του χρέους όπου είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου", είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε και αυτός για συνεχείς βελτιώσεις "όχι μόνο από τις πιέσεις των βουλευτών, αλλά γιατί έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία", όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι "οι άλλοι είναι άνετοι και ωραίοι και κάνουν εκ του ασφαλούς και «τζάμπα» κριτική". Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό επικαλέστηκε απλώς την προγραμματική συμφωνία. Είπε, όμως, ότι "οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί και πως κακώς αντιμετωπίζονται απλά ως δημοσιονομικοί".

Σε υψηλούς τόνους η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με ανακοίνωσή του νωρίτερα επισημαίνει πως "οι δήθεν παληκαρισμοί έφυγαν, τα νέα μέτρα έρχονται"
Τονίζει, μάλιστα, ότι "τα νέα μέτρα που, εκτός των άλλων, στόχο έχουν και τη δήμευση πλέον της περιουσίας των πολιτών, αφού η κυβέρνηση νομιμοποιεί το «χαράτσι», προσδοκώντας υπέρογκα έσοδα βασισμένα σε εκτιμήσεις αντικειμενικών αξιών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Και αυτό γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό και άδικο όταν η κυβέρνηση έμπρακτα δείχνει ότι δεν θέλει να πιάσει του πλούσιους φοροφυγάδες και να ελέγξει off shore εταιρείες και τις διάφορες λίστες."
"Και μπορεί ο κ. Στουρνάρας να πήρε πίσω τη φορολόγηση των μαντριών, αλλά το «άρμεγμα» των πολιτών συνεχίζεται με ένταση", σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον πρωθυπουργό να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. 
Σε υψηλούς τόνους ήταν η διατύπωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που ζήτησε από τον πρωθυπουργό μετά από 1,5 χρόνο να έρθει στην Βουλή, "έστω για να υπερασπιστεί την πολιτική του και να μην είναι κοινοβουλευτικός λιποτάκτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: