Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Καραβάνι Αλληλεγγύης / Βόλος - Λαμία (6 video)

Στο τελικό του προορισμό, στην Αθήνα έφτασε αργά το βράδυ της Κυριακής  το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τις εξορύξεις χρυσού. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και οι αλληλέγγυοι που συμμετέχουν στην δράση αυτή έστειλαν χθες το μήνυμα της αντίστασης σε δύο πόλεις –σταθμούς απ`όπου και πέρασαν, τον Βόλο και την Λαμία. Σήμερα το καραβάνι θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 12 το πρωί της ΕΣΗΕΑ, στη συνέχεια τα μέλη του κινήματος ενάντια στο χρυσό θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις σε στάσεις των μετρό >>>




του κέντρου της Αθήνας, 
στις 16:00 θα συναντηθούν με διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων ενώ 
στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στην Βουλή
Οι δράσεις θα ολοκληρωθούν με την συμμετοχή των γυναικών της Χαλκιδικής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια με αφορμή την Παγκόσμια μέρα κατά της βίας των γυναικών.

Ο Βόλος λέει όχι στον χρυσό
Στο κατάμεστο αμφιθέατρο Γ. Κορδάτος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κάτοικοι του Βόλου, φορείς και συλλογικότητες υποδέχτηκαν τα μέλη του Καραβανιού με χειροκροτήματα. 
Την εκδήλωση άνοιξε η Σοφία Μπέλα, κάτοικος της Ουρανουπολης η οποία αναφερόμενη στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις, έκανε λόγο για ένα λαϊκό κίνημα χωρίς ηλικίες. 
«Η προπαγάνδα και η βία που έχει ασκηθεί μας αφορά όλους μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι ένας αγώνας συνείδησης, αξιοπρέπειας ενάντια στον αμοραλισμό, ένας αγώνας για την ύπαρξη, τα δάση τα νερά, για να μην χάσουμε στην τελική την λογική μας στην εφιαλτική παράνοια που θέλουν να επιβάλλουν». 

Ο κάτοικος της Χαλκιδικής Γ. Ζουμπάς αναφέρθηκε διεξοδικά στις επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού τονίζοντας μεταξύ άλλων « Πολλές φορές η κυβέρνηση δηλώνει ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί στις Σκουριές. 
Για ποια νομιμότητα μιλάνε; 
Μας καλούν να είμαστε πιστοί στην νομιμότητα του Χρ.Πάχτα, του Ακ.Τσοχατζόπουλου και του Γ.Παπακωνσταντίνου που ξεπούλησαν έναν ολόκληρο τόπο»

 «Συμμετέχοντας στο κίνημα ενάντια στο χρυσό άρχισα να νοιώθω και εγώ λίγο τρομοκράτης» είπε με χιούμορ ο καθηγητής του ΑΠΘ Κυριάκος Παναγιωτόπουλος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην οποία επεσήμανε ότι το σύνολο των επιστημονικών φορέων έχουν ταχθεί ενάντια στην εξόρυξη αυτή ενώ παράλληλα ανέφερε τις σημαντικότερες επιπτώσεις της «επένδυσης» αυτής στην υγεία των κατοίκων της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα της Χαλκιδικής συνδέθηκε με ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή του Βόλου και έχει να κάνει με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του νερού. «Επικρατεί μία λογική ξεπουλήματος των φυσικών πόρων στην οποία αντιστεκόμαστε» « Οι πολίτες του Βόλου δαπανούν συνολικά 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε εμφιαλωμένα. Το δίκτυο νερού έχει απαξιωθεί με αποτέλεσμα να χάνεται σημαντική ποσότητα καθαρού νερού που έρχεται από τις πηγές του Βόλου. Παράλληλα με τις υπερχλωριώσεις των πηγών και άλλες μεθοδεύσεις προσπαθούν να ωθήσουν τους κατοίκους των χωριών στην αποδοχή της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των πηγών τους» κατέληξε.
 
Το καραβάνι αλληλεγγύης αναχώρησε για την Λαμία αφού πραγματοποίησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου. 
Παράλληλα το στέκι μεταναστών φιλοξένησε τους αγωνιστές της Χαλκιδικής σε ένα συλλογικό γεύμα αλληλεγγύης.

 "Στην πόλη του Άρη" το καραβάνι αλληλεγγύης
 

Πλήθος κατοίκων της Λαμίας συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας προκειμένου να ακούσουν τις εμπειρίες ενός αγώνα διαρκείας και αντοχής που δίνεται στην Χαλκιδική ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών και την κρατική καταστολή. 
Το Συντονιστικό Φορέων Φθιώτιδας που περιλαμβάνει πλήθος συλλογικοτήτων (Όμιλος Φίλων Δάσους, Κίνηση Πολιτών για την σωτηρία του Οίτης, Κίνηση Πολιτών Μαλλιακός SOS, Συλλογική Κουζίνα Λαμίας, η δημοτική κίνηση Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία, Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών, Αυτοδιοικητικό κίνημα Στεράς Ελλάδας) αλλά και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των Οικολόγων Πράσινων έδειξαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα αυτόν μιλώντας παράλληλα και για τον δικό τους αγώνα ενάντια στην καταστροφή της Οίτης από τις εξορύξεις βοξίτη. 
Η συζήτηση απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής περιέγραψαν την κατάσταση «πολέμου» που επικρατεί στην Χαλκιδική, με την συνεχή καταστολή των πορειών, τις διώξεις, την τρομοκρατία της καθημερινής ζωής που υφίστανται άνθρωποι όλων των ηλικιών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παράλληλα οι κάτοικοι της Λαμίας μετέφεραν τις δικές τους εμπειρίες από τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του βουνού Οίτη από τις εξορύξεις χρυσού. «Ολόκληρα χωριά απειλούνται από τις εξορύξεις βοξίτη στην τοποθεσία «Κοκκινόβραχος» στην Γκιώνα. Πρόκειται για χωριά που βρίσκονται στον εθνικό δρυμό και σε απόσταση 500 μόλις μέτρων από το σημείο των εξορύξεων. 
Οι εξορύξεις υποβαθμίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας ενώ παράλληλα απαξιώνουν  τα περιουσιακά στοιχεία της περιοχής» δήλωσε ο Στέφανος Σταμέλος από την Κίνηση των πολιτών για την προστασία της Οίτης μιλώντας στο alterthess.gr. «Εμείς στηρίζουμε τον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική στα πλαίσια της αλληλεγγύης των κοινωνιών απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Εμείς μιλάμε για δημοκρατία και σεβασμό της αξιοπρέπειας των κατοίκων»

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη, Γ. Σταθάς και Β. Κυριακάκης. «Ο αγώνας της Χαλκιδικής υπερασπίζεται το αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να είναι κύριος στον τόπο του, να αποφασίζει για το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας» τόνισε μιλώντας στο alterthess.gr και πρόσθεσε «Ο αγώνας αυτός έχει να διδάξει πολλά στους κατοίκους της Φθιώτιδας που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με τις εξορύξεις βοξίτη»

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία με την συμμετοχή πλήθους κατοίκων της Λαμίας η οποία ξεκίνησε από την πλατεία Αθ. Διάκου και κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους. Ιδιαίτερα φορτισμένο ήταν το κλίμα όταν οι διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά στο μνημείο του Άρη Βελουχιώτη στην πλατεία λαού φωνάζοντας συνθήματα. 
«Από την Κερατέα ως την Χαλκιδική στον Μπόμπολα πουλήσατε ολη μας την γη» 
«Στην πόλη του Άρη ήρθαν οι Γαλάτες, είμαστε αγωνιστές και όχι τρομοκράτες» 
ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους ακούραστους αγωνιστές της Χαλκιδικής.

Σταυρούλα Πουλημένη

Δεν υπάρχουν σχόλια: