Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

BAD BANKS στα "κόκκινα δάνεια" από ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA, EUROBANK

Η ΑΜΕΣΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 
ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας συνεχίζει ακάθεκτο τον ακατάσχετο κατήφορο μαζί με την ελληνική οικονομία. Κατ’ αρχάς συνεχίζεται από τη μία η συρρίκνωση των καταθέσεων στις τράπεζες και από την άλλη η ποσοστιαία μείωση των δανειοδοτήσεών τους, ιδιαίτερα προς τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, η υπερσυσσώρευση των «κόκκινων δανείων», τα οποία είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν, πνίγουν όλο το πιστωτικό σύστημα και το οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Ως διέξοδος για να αποφευχθεί, έστω και >>>




προσωρινά, η κατάρρευση, υποδεικνύεται να διαμορφώσει κάθε συστημική τράπεζα μια bad bank, η οποία θα επωμιστεί τα «κόκκινα δάνεια», χωρίς, όμως, να είναι σαφές ποια θα είναι η τύχη των «υγειών», δήθεν, τραπεζών.
Ως απατηλή παρηγοριά προβάλλεται η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των «κόκκινων δανείων», τη στιγμή, όμως, που συνεχίζει να αυξάνεται ο απόλυτος όγκος τους και έχει ξεπεράσει τα 70 δις.
Τούτες τις στιγμές, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η άμεση εθνικοποίηση του πιστωτικού συστήματος της χώρας με τη σχεδιασμένη επανάκτηση από το δημόσιο της νομισματικής κυριαρχίας (έξοδος από την ευρωζώνη), προκειμένου να γίνει δυνατή η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών και οι τελευταίες να παίξουν τον αναπτυξιακό και κοινωνικό τους ρόλο, για μια προοδευτική διέξοδο από την κρίση.

Η ώρα έφτασε. 
Έως σήμερα το απόγευμα όλες οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να παραδώσουν στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος τις οριστικές προτάσεις τους για τη δημιουργία των δικών τους Bad Βank, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών α' κατοικίας για όλους.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newmoney.gr στις 17:00 λήγει η σχετική προθεσμία που είχε δώσει η ΤτΕ στην Πειραιώς, την Εθνική, την Alpha και την Eurobank να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους περί δημιουργίας αυτόνομων θυγατρικών η νέων διευθύνσεων που θα διαχειρίζεται τα "κακά" δάνεια.
 
Υπέρμαχοι της δημιουργίας 4 διαφορετικών «badBanks» ήταν εξαρχής και οι Αμερικανοί της BlackRock,της εταιρείας δηλαδή που ελέγχει εδώ και περίπου 2 μήνες τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών κατόπιν εντολής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τραπεζίτες που συνομιλούν μαζί τους εξηγούν ότι οι Αμερικανοί εμφανίζονται χωρίς να το λένε ευθέως υπέρμαχοι της δημιουργίας 4 διαφορετικών badbanks, μια για κάθε τράπεζα.
Μάλιστα οι 4 επικεφαλής των συστημικών τραπεζών έχουν ενημερωθεί και για τις γενικές κατευθύνσεις του συνολικού πορίσματος της Black Rock (θα παραδοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος), το οποίο, όπως πληροφορείται το Newmoney.gr, θα αναφέρει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες τα δάνεια που έχουν περάσει σε οριστική καθυστέρηση (και δεν υπάρχουν ακίνητα στην κατοχή του ιδιοκτήτη )
δεν μπορούν να αποπληρωθούν οπότε θα πρέπει να υπάρξουν "πιο δυναμικές λύσεις". Μάλιστα μεγάλη τράπεζα μια εκ των 4 συστημικών ήδη έχει υιοθετήσει την λογική του haircut στα καταναλωτικά δάνεια έως 10.000, στρατηγική που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την BlackRock.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι τράπεζες θα μεταφέρουν τα δάνεια αυτά στις BadBanks που θα δημιουργηθούν προκειμένου να προχωρήσουν - όπως είναι οι σχετικές εισηγήσεις - σε μικρά κουρέματα στα συνολικά ποσά.
Έναw από τους λόγους ποy καθίσταται επιτακτική η δημιουργία των BadBanks είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται και οι οποίες ποινικές ευθύνες για τις διοικήσεις των τραπεζών σε περίπτωση κουρέματος των δανείων.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά ενημερωμένες πηγές:

- Όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια. 
Οι διοικήσεις τουλάχιστον 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών δέχονται εισηγήσεις να κουρευτεί το 50% του οφειλομένου κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% να αποπληρωθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες η διμηνιαίες δόσεις. Αυτή την στιγμή το 50% των καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώνεται. Βέβαια οι τράπεζες παρόλο που τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν ενυπόθηκα βάρη ψάχνουν να βρουν εάν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητα στην κατοχή τους προκειμένου να εγγράψουν βάρος.

- Όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια. Δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις όπως στα καταναλωτικά. Κορυφαίος τραπεζίτης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ένα κούρεμα από 5 έως 20% σε μερίδα των στεγαστικών δανείων. Οριστικές αποφάσεις όπως δεν έχουν ληφθεί ακόμα καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες στα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου, καταγράφουν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο επιβράδυνση του ρυθμού δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δηλαδή, το ποσό των καινούργιων δανείων που δεν εξυπηρετούνται είναι μικρότερο από το αντίστοιχο ποσό του προηγούμενου τριμήνου.

Ασφαλώς το απόλυτο νούμερο των επισφαλειών συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο η οριακή μεταβολή μειώνεται. Λιγότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημαίνει λιγότερες προβλέψεις, γεγονός που ενισχύει το τελικό αποτέλεσμα των τραπεζών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος Μαρτίου 2013 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών είχε διαμορφωθεί στο 27,8%. Αναλυτικότερα, οι καθυστερήσεις ανήλθαν στο 22,9% στη στεγαστική πίστη, στο 42,4% στην καταναλωτική πίστη και στο 27,5% στα επιχειρηματικά δάνεια.

Ωστόσο, η ανάσχεση της ταχύτητας δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ασφαλώς δεν σημαίνει ότι σε απόλυτο μέγεθος οι επισφάλειες δεν αυξάνονται: όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ο δείκτης των δανείων σε καθυστέρηση προσέγγισε το 29,5% ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου το 31%.
Ετσι, τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση φθάνουν τα 70 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών. Πρόκειται για πολύ υψηλό επίπεδο, που εύλογα δημιουργεί ανησυχία.

Σημειώνεται ότι προ λίγων ημερών, το Bloomberg παρουσίασε το μοντέλο διαχείρισης των ακινήτων που παίρνουν τα funds από τις τράπεζες μετά από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.
ΞΕΝΙΑ ΚΑΡΛΑΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: