Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παρελθόν το "όχι νέα μέτρα". Βροχή απολύσεων...

Με απολύσεις στις βαλίτσες επέστρεψε η κυβέρνηση από τη Γερμανία, καθώς με δηλώσεις τους υπουργοί  προαναγγέλλουν εκκαθαρίσεις εργαζομένων στο δημόσιο, ακόμη και πέρα από τις μνημονιακές επιταγές. Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος  για την κυβερνητική πλειοψηφία  και με διαρροές εκφράζει την εκτίμηση ότι υπάρχουν βουλευτές «καβάτζα» που θα στηρίξουν την κυβέρνηση αν χρειαστεί. Απόλυτα εναρμονισμένος ο Αντώνης Σαμαράς με τις εντολές της Άνγκελα Μέρκελ, έχασε και τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια, καθώς μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, >>>
 



 
έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο ξαφνικού θανάτου του δημοσίου. 
Τι κέρδισε από την διαπραγμάτευση; 
Πιθανώς την υπόσχεση να δοθεί πολιτικό άσυλο στον ίδιο και τους υπουργούς του στη Γερμανία, καθώς η έκρηξη έρχεται!

Ο τύπος της Κυριακής  φιλοξενεί με τη σειρά του,  τις δηλώσεις υπουργών που αναφέρονται σε απολύσεις, η τρόικα επίσης μιλά ανοιχτά για νέα μέτρα και η γραμμή της κυβέρνησης αλλάζει άρδην και μετατοπίζεται από το «όχι άλλα μέτρα» στο σχήμα «απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές» με στόχο την εκταμίευση της δόσης και ένα νέο μικρό κούρεμα χρέους.  

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αναδιαμορφώσει την κυβερνητική πλειοψηφία εφόσον αυτό χρειαστεί. 
Στο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ δεν αποκλείουν να σπάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα  της  ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές που τρέμουν στην ιδέα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Βασίλη Οικονόμου, που προτείνει  κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμετοχή όλων των κομμάτων πλην της Χρυσής Αυγής, ο οποίος επισημαίνει πως πρέπει να παρουσιαστεί ένα νέο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης. 
Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή συνεργασία των δύο κομμάτων, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης με την Κουμουνδούρου.

Στα υπουργεία έχει κατατεθεί το σχέδιο του Κυρ.Μητσοτάκη για περικοπές  προσωπικού στο Δημόσιο, βάσει της υποχρέωσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο προβλέπει περικοπή προσωπικού έως και 10% σε ορισμένους φορείς.  
Εφόσον  το σχέδιο καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει στην απόλυση έως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας. Βέβαια ο κ.Μητσοτάκης λειτουργεί περισσότερο ως λαγός, καθώς  ο στόχος είναι 4000 μέχρι το Γενάρη και άλλες 14000 μέχρι το καλοκαίρι του 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων, στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη «Δήμητρα», ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ΑΕ, όπως τη ΜΟΔ και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Αλλά και στο ΥΠΕΚΑ ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).  
 
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν τίθεται θέμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, αλλά απευθείας απόλυσης.
 Τις επικείμενες αποχωρήσεις υπαλλήλων, καθώς και για συγχωνεύσεις/καταργήσεις οργανισμών που υπάγονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιβεβαίωσεκαι  ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ επεσήμανε ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γίνει εντός του 2014.
«Εχουν στηθεί πάρα πολλοί οργανισμοί που κάνουν παράλληλα πράγματα» και συμπλήρωσε έχει ξεκινήσει εδώ και μία εβδομάδα αξιολόγηση των δομών, των αναγκών και του προσωπικού, ώστε «να φύγουν αυτοί που δεν είναι αναγκαίοι», δήλωσε ο υπουργός.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα χάσουν τη δουλειά τους υπάλληλοι που κάνουν χρήσιμη δουλειά και ανέφερε ως παράδειγμα πως «δεν μπορεί να απολυθεί ένας οδηγός που κινεί κάθε μέρα το λεωφορείο».

Απόλύσεις από τον Τόμσεν και στον ιδιωτικό τομέα

Την ανάγκη λήψης νέων μέτρων την περίοδο 2014 - 2016 επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα είναι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. 
Επιμένει στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, λέγοντας «μου προκαλεί έκπληξη ότι σε μια χώρα με 60% περίπου ανεργία στους νέους, και με συχνά κακές δημόσιες υπηρεσίες, το πολιτικό σύστημα είναι τόσο απρόθυμο να αποδεχθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν μπορούν να αντικατασταθούν από νέους, μορφωμένους ανθρώπους που αγωνιούν να τους δοθεί μια ευκαιρία. 
Λοιπόν, ναι, νομίζω ότι η ευελιξία στην εφαρμογή υποχρεωτικών απολύσεων όταν αυτό είναι αναγκαίο, αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του προγράμματος. Από άποψη όχι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης». Ακόμη, ο Πολ Τόμσεν επιμένει στην απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: