Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

Μοντέλο μηδενικής εργασίας... με 300 ευρώ

Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, που θα προωθηθεί τελικά με υπουργική απόφαση, όπως έχει αποκαλύψει η "Αυγή" πριν από δυο εβδομάδες, αλλά και η προώθηση μέσω επανασχεδιασμού του καθεστώτος της προσωρινής απασχόλησης στον ιδιωτικό, αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του τελικού σχεδιασμού για την πλήρη ισοπέδωση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και την καθιέρωση μισθών στα επίπεδα 200 και 300 ευρώ, δηλαδή αντίστοιχων των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει πλήρως στην κατάργηση του υφιστάμενου >>>




ορίου του 5%, πάνω από το οποίο οι απολύσεις χαρακτηρίζονται "ομαδικές", έχοντας βρει και τη "φόρμουλα" της νέας ρύθμισης, που θα προωθηθεί με υπουργική απόφαση παρακάμπτοντας έτσι και την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο μιας νέας παρέμβασης που θα ενδυθεί τον μανδύα της ανάσχεσης της ανεργίας, που συνεχίζει με ξέφρενους ρυθμούς -έχει φτάσει το 27,4% σε στατιστικά επίπεδα και σε πραγματικά υπολογίζεται ήδη τουλάχιστον στο 30%-, διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό καθεστώς, στο οποίο θα εντάσσονται οι εκατοντάδες χιλιάδες παλαιοί και νέοι άνεργοι. 
 Το νέο καθεστώς, το οποίο εύστοχα όπου εφαρμόζεται (π.χ. Μ. Βρετανία) τιτλοφορείται ως καθεστώς "μηδενικής εργασίας", αποτελεί έναν συνδυασμό πλήρους ευελιξίας σε ωράριο και αμοιβή, απαλλαγμένο όχι μόνο από τα "βάρη" των προβλέψεων κάθε μορφής συλλογικής σύμβασης, αλλά και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων που συνοδεύουν σήμερα μια σύμβαση προσωρινής εργασίας.

Το μοντέλο αυτό, που αρχικά προοριζόταν για τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα θα απασχολούνται μέσω ατομικών συμβάσεων για 6 ή και 7 ημέρες την εβδομάδα, επαναδιαμορφώνεται τώρα, προκειμένου να έχει καθολική ισχύ. 
Απώτερος στόχος η πλήρης ευελιξία στην αγορά εργασίας, η απλούστευση των διαδικασιών προσλήψεων και απολύσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας της "εσωτερικής υποτίμησης" που ξεκίνησε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 και συνολικά μέχρι σήμερα έχει επιφέρει απώλειες 37 δισ. ευρώ για το σύνολο της μισθωτής εργασίας.

Το νέο σχέδιο για την αγορά εργασίας περιλαμβάνει και τη δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, πέρα από τη μείωση κατά 3,9 μονάδες που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2016. 
Η επικράτηση του μοντέλου της μερικής και αποσπασματικής απασχόλησης, πέρα από τη διαμόρφωση μισθών στα επίπεδα των 300 ευρώ (ήδη 250.000 αμείβονται με μισθούς 200-300 ευρώ τον μήνα, καθώς απασχολούνται με εκ περιτροπής εργασία που δεν υπερβαίνει τις 20 ώρες την εβδομάδα), θα συνοδευτεί κατά τα φαινόμενα και με πλήρη απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές.

Μέχρι σήμερα στις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης διατηρείται κατά κανόνα ο κατώτατος μισθός και υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου. 
Ωστόσο η τρόικα έχει δημοσιοποιήσει μέσω της έκθεσής της πριν από τέσσερις μήνες την "ανάγκη" για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και την απαλλαγή των εργοδοτών για τις ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στα πρώτα 400 ευρώ του μισθού, προκειμένου να "κουμπώσει" το σχέδιο της προσωρινής εργασίας.
Άλλωστε η ίδια η φύση της απασχόλησης απαιτεί χαμηλότερες αποδοχές από τα όρια του βασικού μισθού και απαλλαγή από επιβαρύνσεις του μη μισθολογικού κόστους, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε φθηνό εργασιακό μοντέλο που θα είναι και ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα ακόμα και των γειτονικών βαλκανικών χωρών, διατηρώντας ταυτόχρονα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες το συγκριτικό πλεονέκτημα του εξειδικευμένου προσωπικού. 
Αυτό το μοντέλο ισχυρίζονται παράγοντες της κυβέρνησης και της αγοράς ότι μπορεί να φέρει τις πολυπόθητες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ