Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ για ΕΑΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ, ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ / ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η 
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
Οι παράλληλες διαδρομές, ανάμεσα στην κοινωνία και την απόλυτη εξαθλίωση της και στις “σκληρέςδιαπραγματεύσεις κυβέρνησης- τρόικας, που καταλήγουν πάντα σε σταδιακές υποταγές και νέα επώδυνα μέτρα, συνεχίζουν σε ένα απίστευτο θέατρο παραλόγου και μίας διογκούμενης βάναυσης πραγματικότητας. Και ενώ η αιθαλομίχλη σκεπάζει >>>




τα σπίτια της Αθήνας, με έναν στους πέντε Έλληνες να μην μπορεί να πληρώσει ρεύμα και θέρμανση και να καίει ότι υπάρχει για να ζεσταθεί, η κυβέρνηση συνεχίζει, εκτελώντας εντολές δανειστών, το νεοφιλελεύθερο, μνημονιακό έργο της καταστροφής, της κοινωνικής, εργασιακής και οικονομικής εξαθλίωσης, του ξεπουλήματος και της νεοαποικιοκρατικής εξάρτησης.
Προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, στο όνομα της αποπληρωμής ενός μη βιώσιμου χρέους και της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας στις επιταγές του κεφαλαίου, κλείνουν μία – μία οι συμφωνίες στα ανοιχτά μέτωπα των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση προσπαθεί, με επικοινωνιακούς λεονταρισμούς, να ηρεμήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, που με την εφαρμογή και των νέων μέτρων, θα διογκωθούν, ενώ βαδίζει στον ίδιο δρόμο της τυφλής προσήλωσης στο μνημόνιο, όπως δείχνει με το χειρότερο τρόπο το ν/σ για τη φορολόγηση στα ακίνητα και τα σχέδια για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
 
 
ΠΡΟΣ “ΚΛΕΙΔΩΜΑ” ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ
Φαίνεται πως “κλειδώνει” η συμφωνία για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) .
Στη συνάντηση της Κυριακής, εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, το οποίο, σύμφωνα με το υπάρχον σενάριο, προβλέπει τη διάσπαση της επιχείρησης σε στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος, με τη διατήρηση του πρώτου, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό και με εξαγωγικό χαρακτήρα για ένα μεταβατικό στάδιο.

Τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές θα βάλουν τις «τελευταίες πινελιές» σε μια συμφωνία για τα ΕΑΣ, με βάση και τα πρόσθετα στοιχεία που θα δώσει το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας στην τρόικα και τα οποία θα αφορούν στην εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της εταιρίας για το επόμενο 12μηνο.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Διατηρείται το αδιέξοδο για τα κριτήρια σχετικά με τους πλειστηριασμούς ακινήτων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα καθώς δεν υπήρξε συμφωνία και μετά την συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών, το απόγευμα της Κυριακής (15/12).
Η συνάντηση των δύο πλευρών, ήταν η δεύτερη μέσα στην ημέρα (είχε προηγηθεί και ολιγόλεπτη νωρίς το πρωί), δεν διήρκεσε πάνω από 1,5 ώρα, και όπως προκύπτει, διατηρείται η απόσταση που χωρίζει τα δύο μέρη.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου στελέχους του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σημείωσε «από τα 100 μέτρα απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές έχουν καλυφθεί μόνο τα 20 μέτρα». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Διαφωνούμε στους αριθμούς και στα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο. Υπάρχει αρκετή απόσταση».
Η διάσταση απόψεων μεταξύ τρόικας και ελληνικής πλευράς εντοπίζεται κυρίως στο μεταβατικό καθεστώς που θα ισχύσει για το έτος 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι συμφωνία έχει υπάρξει σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των νόμων Κατσέλη (υπερχρεωμένα νοικοκυριά) και στους ενήμερους δανειολήπτες. Επίσης αρχική συμφωνία υπάρχει και για το μόνιμο καθεστώς που θα ισχύσει από το 2015.
Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν σχετικά τους προϊσταμένους τους για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος στόχος είναι να επιτευχθεί τη Δευτέρα (16/12) συμφωνία ώστε να υπάρχει χρόνος να νομοθετήσει η κυβέρνηση πριν τις 20 Δεκεμβρίου που κλείνει η Βουλή. Ωστόσο ακόμη δεν έχει καθοριστεί το νέο ραντεβού.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: 
ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο παρασκήνιο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καταργώντας ουσιαστικά το όριο του 5% και παρακάμπτοντας τον νόμο με υπουργική απόφαση!
Όπως αποκαλύπτει η "Αυγή", κυβέρνηση και τρόικα, μεθόδευσαν μια ελληνική πρωτοτυπία σύμφωνα με την οποία δεν θα χρειάζεται πλέον έγκριση του υπουργού Εργασίας για τις ομαδικές απολύσεις αλλά... παράλειψή του.
Αν δηλαδή, μέσα σε σύντομο διάστημα, δεν αντιδράσει ο υπουργός, οι απολύσεις θα θεωρούνται ως γενόμενες. Για τα μάτια του κόσμου, η σχετική διαδικασία θα ενδυθεί με το περιτύλιγμα Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία προβλέπει ορισμένες τυπικές υποχρεώσεις για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο της ερμηνευτικής εγκυκλίου, παρακάμπτεται και η κοινοβουλευτική διαδικασία αλλαγής του νόμου, που θα μπορούσε να προκαλέσει κυβερνητικό ατύχημα.

EUROGROUP KAI TA ΕΠΟΜΕΝΑ “ΚΑΥΤΑ” ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Η συμφωνία θα επικυρωθεί είτε σε νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, είτε με ανταλλαγή e-mails.
Στη συνέχεια, η τρόικα θα υποβάλει την έκθεσή της (για ύπαρξη συμφωνίας στα τέσσερα προαπαιτούμενα) στο Euro Working Group, το οποίο θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη το πρωί, στις Βρυξέλλες.
Αυτό, είτε θα αποφασίσει θετικά για την δόση του 1 δισ. ευρώ είτε θα παραπέμψει την απόφαση στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η συγκεκριμένη δόση, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, και που θα δώσει «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, καθώς στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,853 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών για το τι «μέλλει γενέσθαι» με το καθεστώς του ΦΠΑ στην εστίαση (την 1/1/2014 λήγει το πιλοτικό καθεστώς με το μειωμένο ποσοστό 13%), ανέφερε ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει, πάντα σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης με την τρόικα».
Σημειώνεται, ότι την προσεχή Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Στουρνάρας θα επανέλθει στην Αθήνα την Πέμπτη (καθώς θα συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων), ενώ η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο.
Τότε, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν σε πολύ πιο «καυτά» ζητήματα, όπως το δημοσιονομικό κενό για το 2014 (η τρόικα το υπολογίζει σε 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 315 εκατ. ευρώ προκαλούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, κ.ά., τα οποία συνδέονται με την επόμενη δόση των 4,9 δισ. ευρώ. Η οποία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τον ερχόμενο Μάιο πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους, 5,593 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: