Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

e-κατασχετήριο ! ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΦΟΡΙΑ !

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (12/12) ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ 
ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Τη σύντμηση των διαδικασιών που αφορούν σε κατασχέσεις λαϊκών εισοδημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προωθεί με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει στο χέρι τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία. Την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα τραπεζικών λογαριασμών.>>>




Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές απο τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών απο την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, ενεργοποιείται η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.

ΜΕ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΦΕΤΟΣ
Τα μέτρα κατασχέσεων στο εναπομείναν λαϊκό εισόδημα έρχονται να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εξουθένωση των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχει σαν συνέπεια τη συστηματική συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες «τρέχουν» με 1 δις. ευρώ κάθε μήνα φέτος.
Η ανεξέλεγκτη πορεία των νέων χρεών έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο η δεξαμενή του συνόλου των - παλαιών και νέων - ληξιπροθέσμων χρεών, φτάνοντας στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τα 60,64 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικοί έλεγχοι σε σημαντικές υποθέσεις (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, off-shore εταιρίες, αδικαιολόγητα εμβάσματα στο εξωτερικό κα) έχουν καταστεί ένα κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς τα ποσά που βεβαιώνονται και τελικά εισπράττονται από τις φορολογικές αρχές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής.
Αν, λοιπόν, στα παραπάνω στοιχεία, συνυπολογιστεί ότι το 82% περίπου των φυσικών προσώπων δεν διαθέτει καταθέσεις πάνω από 2.000 ευρώ στις τράπεζες (στοιχεία για το 2012 από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), γίνεται προφανές ότι, στο προσεχές μέλλον, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την δήθεν προστασία μισθών, συντάξεων και επιδομάτων από τις κατασχέσεις, θα αποδειχθούν ένα πουκάμισο αδειανό.

Η Iskra παραθέτει στην συνέχεια, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες σχετικά με το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, το οποίο έχει ως εξής:

ΕΦΟΡΙΑ: ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ e-ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ
Δύο νέα όπλα για εξπρές κατασχέσεις καταθέσεων φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και για επιτάχυνση των ελέγχων δίνουν στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη αποφάσεις που υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης.
Με την πρώτη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις καταθέσεων μέσα σε 10 μέρες από την ώρα που οι τράπεζες θα παραλάβουν το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό του καταθέτη, ενώ με τη δεύτερη ενεργοποιείται από τις 12 Δεκεμβρίου το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, δίνοντας στους ελεγκτές άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό προφίλ κάθε ελεγχόμενου.
Σήμερα, για να ολοκληρωθεί μια κατάσχεση κατάθεσης απαιτούνται ακόμα και τρεις μήνες και η διαδικασία διεκπεραιώνεται με τον... αραμπά μέσω δικαστικών επιμελητών, ενώ για να αποσταλούν στοιχεία για φορολογούμενους υπό έλεγχο οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορεί να περιμένουν μέχρι και τέσσερις μήνες.


ΤΟ ΜΗΤΡΩΟ
Όσον αφορά το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, δημιουργείται ένα κλειστό κύκλωμα email μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου και θα λαμβάνουν αμέσως ηλεκτρονικές απαντήσεις.
Το Μητρώο ενεργοποιείται στις 12 Δεκεμβρίου και πρόσβαση θα έχουν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς αλλά και η Αρχή για το μαύρο χρήμα.
Οι ελεγκτές δεν θα έχουν on line πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια. Θα έχουν στις οθόνες των υπολογιστών τους όμως, μέσα σε 24 ώρες, το πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις δανείων, καταθέσεων, επενδυτικών ή άλλων λογαριασμών σε βάθος δεκαετίας, μέσα σε μία ημέρα από την ώρα που θα ζητήσουν τις πληροφορίες.
Όπως προκύπτει από την απόφαση:
  • Κόμβοι και διασυνδέσεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω ειδικής εφαρμογής, θα λειτουργεί ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και των τραπεζών. Αντίστοιχα, ως κόμβος διασύνδεσης των τραπεζών με τη ΓΓΠΣ λειτουργεί η διατραπεζική εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε.

  • Κρυπτογράφηση. Για την εξασφάλιση της εμπιστευτικότητας της διαδικασίας, όλα τα φορολογικά ή τραπεζικά δεδομένα που ανταλλάσσονται κρυπτογραφούνται, μέσω διαδικασιών ασύμμετρης κρυπτογράφησης.
  • Υποβολή αιτημάτων. Για να υποβληθεί ένα αίτημα άρσης τραπεζικού απορρήτου, απαραίτητο στοιχείο είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Επιπλέον όμως συμπληρώνονται τα στοιχεία του χρήστη- ελεγκτή (ΑΦΜ, όνομα, υπηρεσία όπου ανήκει), στοιχεία υπόθεσης (αριθμός υπόθεσης, νομοθετική διάταξη βάσει της οποίας υποβάλλεται το αίτημα), πρόσθετα στοιχεία Μητρώου που αφορούν το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ελέγχεται καθώς και τα στοιχεία έγκρισης του προϊσταμένου.

  • Όλα στη φόρα. Με την υποβολή αιτήματος με τον κωδικό «Αίτημα 01» ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για συγκεκριμένο ΑΦΜ φυσικού ή νομικού προσώπου, αρχικά αν ο κάτοχος του ΑΦΜ είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος με οποιαδήποτε σχέση. Αν είναι πελάτης, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, για καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, χορηγητικό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.
  • Πρόσβαση. Πρόσβαση στα αποτελέσματα, πέρα από τον χρήστη-ελεγκτή, θα έχει και ο προϊστάμενος του χρήστη.

  • Απαντήσεις. Ως ανώτατος χρόνος διαβίβασης των αποτελεσμάτων ορίζεται η 12η μεσημβρινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα υποβολής του αιτήματος.
  • Ενεργοποίηση. Από τις 12 Δεκεμβρίου, το σύστημα ανοίγει. Μετά την ημερομηνία αυτή, όλα τα ερωτήματα που καλύπτονται από τους φορείς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

  • Υπεύθυνος. Υπεύθυνος διαχείρισης είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΟ
Με την απόφαση του Γ. Στουρνάρα, ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό κατασχετήριο, χωρίς να μεταβάλλονται οι διατάξεις οι οποίες ορίζουν προστασία από κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων έως 1.000 ευρώ, αλλά και το ακατάσχετο επιδομάτων, όπως για παράδειγμα του επιδόματος ανεργίας.
Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης δημιουργούνται δύο κόμβοι. Ένας στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (κόμβος ΥΟ), μέσω του οποίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης, και ένας στην εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε., η οποία διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.
  • Αποστολή αιτήματος. Η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας Τειρεσίας, ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται.

  • Παρελήφθη. Το πιστωτικό ίδρυμα δημιουργεί αμέσως την ηλεκτρονική βεβαίωση παραλαβής του κατασχετηρίου, η οποία χρονοσημαίνεται, υπογράφεται ψηφιακά και κρυπτογραφείται.

  • Απάντηση. Το πιστωτικό ίδρυμα υποβάλλει ηλεκτρονικά «δήλωση τρίτου» στον κόμβο του Τειρεσία, ο οποίος την προωθεί στον κόμβο της ΓΓΠΣ, απαντώντας επί της ουσίας αν υπάρχουν λεφτά στους λογαριασμούς του φορολογουμένου για τον οποίο έχει εκδοθεί εντολή κατάσχεσης. Δίνει παράλληλα παραστατικά κίνησης του λογαριασμού του κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μιας ημέρας μετά από αυτήν...

  • Απόδοση. Σε περίπτωση όπου οι τράπεζες υποβάλλουν θετική δήλωση, και εφόσον υφίσταται πιστωτικό υπόλοιπο, υποχρεούνται στην απόδοση των κατασχεθέντων ποσών στο Δημόσιο, μέσα σε δέκα ημέρες από την υποβολή της θετικής δήλωσης.

  • Αν γίνει λάθος. Σε περίπτωση απόδοσης στο Δημόσιο ποσών που υπερκαλύπτουν το ποσό για το οποίο επιβλήθηκε η κατάσχεση ή σε περίπτωση όπου το χρέος έχει εξοφληθεί, το υπερβάλλον ποσό επιστρέφεται στον φορολογούμενο μέσω της Δ.Ο.Υ.

  • Ενεργοποίηση. Η διαδικασία κοινοποίησης κατασχετηρίων αιτημάτων θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για διάστημα 15 ημερών, με τη συμμετοχή 4 Δ.Ο.Υ. και πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις δοκιμές. Από τις αρχές του 2014, οι κατασχέσεις καταθέσεων θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά.
  •   iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: