Χθες ήρθε στην Αθήνα το κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να διερευνήσει τον ρόλο που έπαιξε η τρόικα στο Mνημόνιο και την καταστροφή την οποία υφίσταται η Ελλάδα. 
Η τρόικα και το Μνημόνιο είναι στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά, αντί η ελληνική κυβέρνηση, εκπροσωπώντας τη χώρα, να είναι "πολιτική αγωγή" ή μάρτυρας κατηγορίας, αντιθέτως συμπεριφέρεται ως μάρτυρας υπεράσπισης.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. 
Μόλις προ ολίγων μηνών, ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο ζήτησε μπροστά στην κ. Μέρκελ συγγνώμη για τις "αντιμνημονιακές" θέσεις που εξέφραζε πριν γίνει πρωθυπουργός. 
Ήταν το περιβόητο "όλοι κάνουμε λάθη". 
Λίγο πριν από αυτό, είχαμε την ελληνική κυβέρνηση να υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια τούς λάθος δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, που το ίδιο το ΔΝΤ είχε ομολογήσει. 
Ο κ. Σαμαράς, ο κ. Στουρνάρας και ο υπόλοιπος θίασος είναι δηλαδή πολύ πιο "αυστηροί" με τη χώρα τους απ' ό,τι οι περισσότεροι από τους δανειστές και εταίρους. 
Μόνο τους μέλημα είναι να υπερασπιστούν εν όψει των ευρωεκλογών τα αρνητικά λαϊκίστικα στερεότυπα της γερμανικής συγκυβέρνησης.

Η κυβέρνηση βρίσκεται, υποτίθεται, μπροστά σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές. 
Εάν πίστευε στη διαπραγμάτευση, δεν θα είχε αφήσει καμία από όλες αυτές τις ευκαιρίες να πάει χαμένη. 
Το γεγονός ότι πράττει το ακριβώς αντίθετο μας πείθει για τις προθέσεις της. 
Ούτε θέλουν ούτε μπορούν να διαπραγματευτούν. 
Το γιατί το γνωρίζουν οι ίδιοι και το υποψιαζόμαστε όλοι οι υπόλοιποι.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη δέσμευσή του για εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τα τι, πώς και γιατί του Μνημονίου. 
Κανονικά μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε να την προσυπογράφει και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος την είχε εξαγγείλει πριν από τις εκλογές, πριν από το "λάθος" του. 
Η εξεταστική όμως θα γίνει, οι ευθύνες θα αποδοθούν, οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν.