Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

"Συνωμοσία" κατά του Σαμαρά

Μέρα με τη μέρα καταρρέει η μεταρρυθμιστική «πανοπλία» που επιχείρησε να φορέσει ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να διαχειριστεί το κυβερνητικό αδιέξοδο. Τα συνεχή χτυπήματα των ξένων ΜΜΕ, οι κυβερνητικές γκάφες αλλά και τα φίλια πυρά από το εσωτερικό δεν τον άφησαν να... αγιάσει ούτε στις χριστουγεννιάτικες διακοπές. 
Το δημοσίευμα του «Spiegel» την περασμένη εβδομάδα, που αμφισβητούσε έντονα τη διαδικασία «ανάρρωσης» της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα αποτελέσματα του ίδιου του πρωθυπουργού, παρομοιάζει την Ελλάδα με το Αφγανιστάν! Παρόμοια δημοσιεύματα εμφανίστηκαν >>>




τις τελευταίες μέρες στα γερμανικά, αλλά και αγγλοσαξονικά ΜΜΕ, εγείροντας υποψίες ότι... συντονίζονται από κάποιο κέντρο. 
Μάλιστα χθες, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούσαν να δώσουν αιτιολογική βάση στα δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι αυτά του γερμανικού Τύπου ειδικά δεν είναι τυχαία, αφού, όσο βγαίνουν στοιχεία για τη δράση των γερμανικών πολεμικών βιομηχανιών στις μίζες για τους εξοπλισμούς της χώρας μας τόσο θα αυξάνονται οι πιέσεις.
Σημείωναν δε επ’ αυτού ότι πολλά γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως και Γερμανοί αξιωματούχοι, συνδέονται πολιτικά ή επιχειρηματικά με εταιρείες που δεν επιθυμούν να υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις για το θέμα.

Έντονη αγωνία
 
Την ώρα που στην Αθήνα η συγκυβέρνηση ετοιμαζόταν να ζήσει τον... μύθο της ελληνικής Προεδρίας, τα «φίλια πυρά» που δέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου συνέβαλαν στην καταρράκωση του μεταρρυθμιστικού προφίλ του πρωθυπουργού και προκάλεσαν έκπληξη αλλά και έντονη αγωνία.
Ο συνήθως σιωπηλός, αλλά εσχάτως επανακάμψας στο προσκήνιο Κώστας Σημίτης, με άρθρο του στο «Βήμα», πυροδότησε την ένταση, ώστε συνεργάτες του Σαμαρά να μιλάνε για «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» με στόχο την προώθηση των δικών του σχεδίων. 
Η σφοδρή βολή στον πρωθυπουργό και κυρίως η κριτική στο ότι ουσιαστικά πολιτεύεται τυχαία και πορεύεται μέρα με τη μέρα, χωρίς σχέδιο και προοπτική, συμπυκνώνεται στον επίλογο του άρθρου του με τίτλο «Περισσότερη Ευρώπη και σχέδιο για ανάπτυξη»:
«Η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας είναι αποκλειστικά ελληνοκεντρική και συνίσταται στην προώθηση άμεσων οικονομικών αιτημάτων. 
Δεν έχει γι’ αυτό απήχηση. 
Το σχέδιο ανάπτυξης παραμένει ένα νεφέλωμα. 
Έρευνες, μελέτες, πρότυπα, συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εφαρμογής δεν φαίνεται να υπάρχουν. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν». 
Το άρθρο αυτό προκάλεσε πολλές συζητήσεις, αφού στη Ν.Δ. θεωρούν ότι στήνει επιχειρηματολογία για τις επόμενες εκλογές, όπου στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να έχει αντικατασταθεί από ένα σχήμα με επικεφαλής την «κίνηση των 58» που θα ελέγχεται από το σημιτικό στρατόπεδο.
 
Από δίπλα, ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, προκάλεσε σύγχυση στο Μέγαρο Μαξίμου με τις έμμεσες αιχμές της για την κυβερνητική πολιτική και κυρίως για την ανάγκη ενός νέου, τρίτου μνημονίου, για το οποίο στοιχηματίζει η αντιπολίτευση. 
Ειδικά για το μνημόνιο, μπορεί να μην κάνει καμία αναφορά, όμως, μιλώντας για μια εύθραυστη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μοιάζει να το «ζωγραφίζει» ενώ συνεχίζει πολύ επικριτικά:
«Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική πολιτική κατάκτηση. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά να γίνουν, για τα οποία έχουμε ρητά δεσμευτεί. 
Οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν με ρυθμό αραμπά σε μια εποχή που χρειάζεται υπερηχητικές ταχύτητες».
Η Ελληνίδα επίτροπος μοιάζει να αμφισβητεί έντονα την κυβερνητική αισιοδοξία για σχετικά γρήγορη επιστροφή στις αγορές, αφού βάζει ως προαπαιτούμενο την πλήρη υλοποίηση όλων των μέτρων για την αλλαγή του κράτους, την είσπραξη των φόρων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος. 
«Τότε θα μπορέσουμε να θέσουμε ως στόχο τη σταδιακή έξοδό μας στις αγορές και την απαλλαγή μας από τα μνημόνια».
Οι απόψεις της αυτές προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου παρατηρούν ότι, όσο πλησιάζει ο καιρός επιστροφής της Δαμανάκη στην ελληνική πραγματικότητα, αρχίζει να πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις της αλλά και τις αιχμές της για την κυβερνητική πορεία.
Δέσμιο του ΠΑΣΟΚ βλέπουν τον πρωθυπουργό βουλευτές της Ν.Δ.

Την ώρα που πληθαίνουν οι επικρίσεις από τους ίδιους τους υποστηρικτές του μνημονίου για μεταρρυθμιστική κόπωση του ίδιου του πρωθυπουργού, οι γελοίες κινήσεις γύρω από το εισιτήριο των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, που αποσύρθηκαν μετά την πίεση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν προκαλέσει μόνο οργή, αγανάκτηση και μια αίσθηση αηδίας στην κοινωνία. 
Στους βουλευτές της Ν.Δ. έχει δημιουργήσει σοβαρό θέμα, αφού εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος ενός κόμματος στην... εντατική, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, και εμφανίζεται αδύναμος απέναντί του.
Πολλοί βουλευτές, κυρίως όσοι πιέστηκαν να υπερασπιστούν ως αναγκαίο και εξυγιαντικό το μέτρο και να εξωραΐσουν με την παρουσία τους την αμετροέπεια του Άδωνι Γεωργιάδη, νιώθουν διπλά εκτεθειμένοι, και το ανέκδοτο που κυκλοφορεί εντός της Ν.Δ. είναι ότι, αν θέλουν να γίνει κάτι, πρέπει να το ζητήσουν από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. 
Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα ήρθε και ο Χριστόδουλος Ξηρός να αξιοποιήσει για την... πάρτη του την άδεια που πήρε, σηκώνοντας κύματα οργής στον αμερικανικό παράγοντα. 

Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούσαν συνεργάτες του Σαμαρά, στραπατσάρει την εικόνα του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, αφού φαίνεται ότι η κατάσταση είναι θεσμικά εντελώς ανεξέλεγκτη. 
Γι’ αυτό κλήθηκαν άρον άρον οι Δένδιας και Αθανασίου προκειμένου να μας πουν, εκτός από το ότι θα γίνει η απαραίτητη ΕΔΕ, πως θα κάνουν μέσα σε εκατό μέρες (!!!) φυλακή υψίστης ασφαλείας...
Πάντως ο Σαμαράς αναμένεται να χαλαρώσει σήμερα, αφού έχει υποσχεθεί στο Κολέγιο των Επιτρόπων προσωπική ξενάγηση από τον ίδιο στο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Θα βρεθεί έτσι κι αλλιώς σε φιλικό περιβάλλον, αφού ως γνωστόν το μουσείο μεσσηνιοκρατείται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: