Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Μπρος εκλογές και πίσω τροϊκα

Με πολιτική διαπραγμάτευση, που θα καταλήξει σε πολιτική απόφαση, επιχειρεί η κυβέρνηση να αποφύγει τα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Ελλάδα, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2014-2015, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, εξαιτίας των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, οι οποίες αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα, αδυνατεί να προχωρήσει σε συμφωνία με την τρόικα, η οποία θα περιλαμβάνει τη λήψη νέων μέτρων, γνωρίζοντας όμως ότι οι δανειστές έχουν θέσει χρονικό περιθώριο ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις >>>
 



στο τέλος Μαρτίου προκειμένου στη συνέχεια να εκταμιευθούν οι δόσεις.

Πλέον η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ώστε να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό και παράλληλα να αποφύγουν την πολιτικά επικίνδυνη δοκιμασία της ψήφισης νέων μέτρων από τη Βουλή.
Η ελληνική πλευρά, στις εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εμμένει πεισματικά στη θέση «όχι νέα μέτρα για το 2014» και αντιπροτείνει στους δανειστές η «τρύπα» στα δημοσιονομικά να καλυφθεί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία υπολογίζει ότι μπορούν να αποφέρουν περί τα 5,2 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους.

Στη λίστα του ΟΟΣΑ με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προβλέπεται: 

**Πώληση από τα σουπερμάρκετ των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
**Κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα.
**Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα αρτοποιεία και τον τρόπο πώλησης του ψωμιού.
**Απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων (πολυκαταστήματα, malls κ.ο.κ.).
**Απελευθέρωση του ποσοστού των εκπτώσεων στα καινούργια βιβλία, που σήμερα περιορίζεται σε 10%.
**Δυνατότητα εκπτώσεων και σε καταστήματα stock και outlets.
**Απελευθέρωση της δημιουργίας νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε περιοχές όπως η Αττική.
**Αρση περιορισμών στην κρουαζιέρα.
**Κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ό,τι αφορά στα απορρυπαντικά.

Οι επικεφαλής της τρόικας, ωστόσο, χωρίς να απορρίπτουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο ΟΟΣΑ, συνεχίζουν να απαιτούν να υπάρξει και λίστα με μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, καθώς εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά θα καθυστερήσουν να φέρουν ταμειακά αποτελέσματα.
Ως μέσο πίεσης χρησιμοποιούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της δόσης, γνωρίζοντας ότι για το πρώτο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μην υφίσταται πιέσεις εν μέσω της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και για το δεύτερο ότι τα ταμειακά αποθέματα του κράτους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις λήξεις ομολόγων του Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχος της Κομισιόν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε ότι «κανένας δεν έχει την πρόθεση να "σύρει" τη διαδικασία αξιολόγησης μέχρι τις ευρωεκλογές και αυτό για τον πολύ βασικό λόγο ότι στα μέσα Μαΐου λήγουν ελληνικά ομόλογα. Κανένας δεν επιθυμεί να φτάσουμε μέχρι τον Μάιο».
Ο ίδιος αξιωματούχος, όμως, ήταν σαφής ότι οι δανειστές δεν βιάζονται να κλείσουν άμεσα τη συμφωνία, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάγκη να εκταμιευθούν οι δόσεις οι οποίες εκκρεμούν, καθώς, όπως είπε, «τους επόμενους 2-3 μήνες δεν λήγουν ελληνικά ομόλογα, επομένως δεν πιεζόμαστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία».
Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο στρατόπεδο των δανειστών είναι ότι δεν θα προχωρήσουν σε καμία συμφωνία με την κυβέρνηση αν δεν υπάρξει πρώτα δέσμευση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος, ακριβώς όπως έχει συμφωνηθεί.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι με αυτή την τακτική μεταφέρουν την πίεση στην ελληνική πλευρά, καθώς αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση δεν διακυβεύεται μόνο η εκταμίευση της δόσης, αλλά και οι συμφωνίες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και του νέου δανείου με το οποίο θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.
Οπως είναι προφανές, μετά την αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στον Ιανουάριο και να υπάρξουν αποφάσεις στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας, οι εταίροι ομαδοποιούν τις τρεις εκκρεμότητες σε μία κοινή διαπραγμάτευση.
Κάτι τέτοιο έκανε ξεκάθαρο και ο αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η ανάγκη για τρίτο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί και από τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης. Οπως είπε, τότε θα γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση, ποια είναι η προοπτική από τώρα έως τη λήξη του προγράμματος για την Ευρωζώνη το 2014 και για το ΔΝΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Αναφορικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, η ίδια κοινοτική πηγή είπε ότι το Eurogroup αναμένει τον Απρίλιο από τη Eurostat την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ότι «όταν συμβεί αυτό, θα εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές που υπάρχουν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: