Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

"Δεν υπάρχει αύριο δίχως να γίνει κούρεμα χρέους"

Η αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας τοποθετήθηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου υπέρ της αναδιάρθρωσης, ενώ αποδέχθηκε ότι υπήρξε έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στην επιβολή του Μνημονίου. Στη φράση «κούρεμα ή χάος» συνοψίζεται το διά ταύτα της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, απέναντι στη σωρεία των συμπερασμάτων και των ερωτήσεων που δέχτηκε χθες το βράδυ από τους εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου.
«Εάν δεν γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, για την επόμενη δεκαετία >>>




θα έχετε πρόγραμμα λιτότητας» δήλωσε ξεκάθαρα ο ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, εκ των επικεφαλής της επιτροπής, επαναλαμβάνοντας με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα την άποψη που εξέφρασε και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» (δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο) λίγες ώρες πριν από την άφιξη της «Τroika Report» στην Αθήνα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ

«Η κατάσταση δεν είναι η ίδια όπως ήταν πριν τέσσερα χρόνια. Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης συζητείται σήμερα με όλους, η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα, αλλά, από τη στιγμή που η τρόικα δεν διαθέτει νομική βάση, πώς θα μιλήσει;» τόνισε ο Γάλλος Σοσσιαλιστής, υπεραμυνόμενος στη συνέχεια, όπως άλλωστε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Οτμαρ Κάρας, της αντικατάστασης του ΔΝΤ από τη σύσταση ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. «Το πρόβλημα σήμερα είναι να βρούμε τη σωστή μακροοικονομική πολιτική. Η πολιτική αυτή για την Ελλάδα πρέπει να συμβαδίσει με την αναδιάρθρωση του χρέους» κατέληξε ο κ. Νγκοκ.

Αμφότεροι νωρίτερα, αφού παραδέχτηκαν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση «ήταν ανέτοιμη για την κρίση», αναφέρθηκαν στο έλλειμμα κεντρικού ελέγχου, διαφάνειας και εν τέλει δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά και εμπιστοσύνης. «Αυτή τη στιγμή αναζητείται ένα μέσο, ένα εργαλείο, ένας ευρωπαϊκός θεσμός που να βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο, ώστε να μπορέσουν τα Κοινοβούλια να διαδραματίσουν τον ρόλο τους» δήλωσε ο Οτμαρ Κάρας, αξιοποιώντας προφανώς και την άποψη των Ελλήνων βουλευτών πως «δεν υπήρξε δημοκρατική νομιμοποίηση του Μνημονίου».

Ο ίδιος άλλωστε στην εισαγωγική τοποθέτησή του, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, τόνισε πως βασικός στόχος της αντιπροσωπείας είναι η δημοκρατική νομιμοποίηση της υλοποίησης των προτάσεων της τρόικας.

«Πώς έγινε»

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε με λεπτομέρειες πώς το Κοινοβούλιο και οι επιτροπές συμμετείχαν στις διαδικασίες, πώς διαμορφώθηκε η εντολή της τρόικας».

«Θέλουμε να βελτιώσουμε τη δημοκρατία στην Ευρώπη και γνωρίζουμε πως η αίσθηση πολλών Ελλήνων είναι ότι η κυβέρνηση έδρασε και πήρε αποφάσεις με το πιστόλι στον κρόταφο. Δεν είναι καινοφανές αυτό, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει η αίσθηση ότι οι αποφάσεις της τρόικας δεν οδήγησαν πουθενά. Γι’ αυτό διενεργούμε έρευνα για τις δράσεις της και για τις οικονομικές της αποφάσεις» συμπλήρωσε ο Λ. Χ. Νγκοκ.

«Ο ελληνικός λαός δεν ρωτήθηκε όταν μπήκε στη μνημονιακή θηλιά, στην μνημονιακή τραγωδία» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης (αντικατέστησε στη συνεδρίαση τον αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη). «Ολα τα προγράμματα τής, υποτίθεται, διάσωσης, σε βάρος του ελληνικού λαού δεν έχουν απολύτως καμία νομιμοποίηση, επιβλήθηκαν στη χώρα. Συμφώνησαν οι κυβερνήσεις, όχι οικειοθελώς, αλλά με το πιστόλι στον κρόταφο. Με απίστευτο εκβιασμό, ότι η χώρα θα πάει σε χρεοκοπία. Η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη για να βελτιώσει την εικόνα της και την προοπτική της. Οχι για να εκβιάζεται και να βλέπει τον λαό της να εξαθλιώνεται» κατέληξε.

«Στις 4 Μαΐου του 2010 κατατέθηκε το Μνημόνιο χωρίς τη δανειακή σύμβαση. Στις 6 Μαΐου ψηφίστηκε από βουλευτές που δεν το είχαν καν διαβάσει» συμπλήρωσε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάντια Βαλαβάνη -υπενθυμίζοντας την παραδοχή Χρυσοχοΐδη.

Σε ήπιους τόνους επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι ακόμη και της κυβερνητικής πλευράς, όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Δημ. Κρεμαστινός. «Η αγωνία που εκφράστηκε από την αντιπολίτευση δεν απέχει πολύ της πραγματικότητας» είπε. «Η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό αδιέξοδο, η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%, η φτώχεια κάθε μέρα επεκτείνεται, τα συσσίτια αυξάνουν, κανείς δεν βλέπει το περίφημο φως στο βάθος του τούνελ» συμπλήρωσε, ζητώντας από τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δουν «ζεστά» τη δυνατότητα επιστροφής των ελληνικών καταθέσεων από τις τράπεζες του εξωτερικού.

Μείζονος σημασίας

«Κατάλαβα σωστά πως η ελληνική Βουλή δεν μπόρεσε να ψηφίσει το Μνημόνιο;» ρώτησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γιούργκεν Κλούτε, προτάσσοντας το ζήτημα ως μείζονος σημασίας. Παρέπεμψε μάλιστα σε σχετική συζήτηση που έγινε προ ημερών στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής εβδομάδας», κατά τη διάρκεια της οποίας η γερμανική πλευρά υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου. «Πρέπει να πάρουμε πληροφορίες για να ανατρέψουμε αυτήν την αντίληψη» είπε.

«Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά πρέπει να πείσουμε και τις άλλες χώρες».

Σημειώνεται πως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Φινλανδού Νιλς Τόρβαλτς (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών) καθώς δήλωσε πως «δεν νιώθει υπερήφανος» για τη στάση της χώρας του (από τις σκληρότερες σε επίπεδο εταίρων στο θέμα του ελληνικού δανεισμού).

«Δεν είμαι πολύ υπερήφανος για τη συζήτηση που έγινε στη Φινλανδία. Θα έπρεπε να είχαμε επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: