Για εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα του τμήματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαινιάζοντας τον διάλογο με τις ΜΜΕ και τους ανθρώπους της, τονίζοντας ότι οι μικρομεσαίοι χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει πολιτική φορολογικής δικαιοσύνης που θα βασίζεται στη συνταγματική επιταγή για την συνεισφορά όλων στα φορολογικά βάρη, ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνάμεις. >>>
 


Τσίπρας: 
Χαντακώνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να σώσουν τις τράπεζες
 
«Ήξεραν τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είχαν τάσεις εσωστρέφειας, μπορεί να ήταν οικογενειακού χαρακτήρα σε μεγάλο βαθμό, όμως ήξεραν ότι αποτελούσαν την τεράστια πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Απασχολούσαν κοντά 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους. Και με την λιτότητα, τις δραματικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, με τον περιορισμό της κατανάλωσης, πέτυχαν και να διαλύσουν την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσουν στρατιές ανέργων και να ενισχύσουν τα ολιγοπώλια και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαντακώθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες», 
εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι τα δάνεια είναι εύκολα για φίλα προσκείμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα συμφέροντα και αδύνατα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 
Σημείωσε επίσης ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου, κινείται στο χώρο του παραλογισμού και της πλήρους απώλειας του ελέγχου. «Τριάντα φορολογικά νομοθετήματα μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα ακατανόητο και ανεξέλεγκτο ναρκοπέδιο για τους φορολογουμένους τις ΜΜΕ επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: 
«Η συνεχής αύξηση των φορολογικών βαρών και η βίαιη επιβολή μέτρων, που μάλιστα πολλά από αυτά είναι αντίθετα και στο Σύνταγμα, οδηγεί τους πολίτες στην φυλακή ή την απόγνωση. Αλλά πέραν αυτού, αποδεικνύεται και απολύτως αναποτελεσματική ως προς τα φορολογικά έσοδα αλλά και καταστρεπτική, αφού αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της ύφεσης. Είμαστε βέβαιοι πως αυτοί που επιβάλλουν τη συγκεκριμένη πολιτική και η κυβέρνηση που εκτελεί τις εντολές τους, δεν επιδιώκουν την είσπραξη φορολογικών εσόδων, αλλά την ισοπέδωση των ΜΜΕ επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των μικροϊδιοκτητών, ώστε να παραδώσουν την χώρα στα ολιγοπώλια και τους ξένους καιροσκόπους».

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υψωθεί μία ασπίδα προστασίας στον κόσμο που βλέπει να καταρρέουν τα πάντα
«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη από χαράτσια ΔΕΗ, Φόρο Εισοδήματος, ΦΑΠ, ΦΠΑ, παλαιά χρέη, έκτακτες εισφορές, να ανασάνουν. Θέτουμε, λοιπόν, προς διαβούλευση την πρόταση για την συνολική ρύθμιση των χρεών των ΜΜΕ επιχειρήσεων όχι ανά φορολογία αλλά σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. ανά τρίμηνο) όταν προστίθενται και νέες οφειλές. Καταθέτουμε προς διάλογο την πρόταση για δυνατότητα επιλογής μεταξύ φορολογικού ελέγχου και έμμεσου αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος, ειδικά για πολύ μικρές ΜΜΕ και αυτοαπασχολούμενους μέχρι ένα όριο. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί άμεσα λύση για τη προστασία των εισοδημάτων από κατασχέσεις λόγω χρεών και την δυνατότητα συμψηφισμού – κυκλοφορίας χρεών προς το Δημόσιο και επιστροφών φόρων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν.

«Εμείς επιλέγουμε να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση επιλέγει να εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές του μνημονίου. Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε και να συνδιαμορφώσουμε θέσεις για ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, στο οποίο μοχλός ανάπτυξης θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου επιλέγει να δουλεύει με "μονταζιέρες"», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη ανατροπή στις ευρωεκλογές, δεν είναι για το ΣΥΡΙΖΑ πολιτική φιλοδοξία, είναι όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης.