Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Με εντολή Σαμαρά: Βρέθηκαν 12 δισ. βαρέλια πετρέλαιο / 150 δισ. ευρώ !!!

Λίγο πριν από τις διπλές εκλογές του Μαΐου ανακοίνωσε έσοδα 150 δισ. ευρώ από υδρογονάνθρακες. Τι λένε οι επιστήμονες: εξωφρενικό το ποσό, για να γίνει αυτό πρέπει να ανακαλυφθούν 10-12 δισ. βαρέλια !
Ως περιούσιο λαό, που μέσα στην κακοδαιμονία της κρίσης κάθεται πάνω σε δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρεί να παρουσιάσει τους Ελληνες ο Αντώνης Σαμαράς με φόντο τις διπλές εκλογές του Μαΐου και την προσπάθειά του να αναβιώσει το «success story» της κυβέρνησης. Χωρίς να υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα επίσημο επιστημονικό στοιχείο που να τεκμηριώνει τις εκτιμήσεις για >>>




πακτωλό υδρογονανθράκων, ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσημα χθες ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις» για σημαντικά κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και προέβλεψε ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να έχει φορολογικά έσοδα έως 150 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 25 έως 30 χρόνια από την εκμετάλλευσή τους. 

Προανήγγειλε μάλιστα ότι το 70% των εσόδων αυτών, δηλαδή ένα ποσό που σωρευτικά θα ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, θα διατεθεί για τη στήριξη του Ασφαλιστικού μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών που θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της πετρελαιοπαραγωγού Νορβηγίας, ενώ το 5% ή άλλα 7-8 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε υποδομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.», το εξωφρενικό αυτό ποσό σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλυφθούν περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια βαρέλια απολήψιμου πετρελαίου (δηλαδή 10 με 12 δισ. βαρέλια στην πραγματικότητα) τα οποία στην τρέχουσα τιμή των 100 δολαρίων θα αποφέρουν συνολικά μεικτά έσοδα 600-700 δισ. δολαρίων, θα έχουν καθαρό όφελος 300 δισ. δολ. μετά τις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης, και από αυτά το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει περίπου τα μισά μέσω των δικαιωμάτων (royalties) και των φόρων (20% επί των κερδών συν 5% υπέρ της τοπικής κοινωνίας).



Ανάλογα φιλόδοξες προβλέψεις για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων στην Ελλάδα είχε μεταφέρει ο πρωθυπουργός και στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα τον Αύγουστο του 2013. 
Τότε είχε υποστηρίξει πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 4,7 τρισ. κυβικά πόδια, δηλαδή είναι περισσότερα από όσα έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην Κύπρο και στο Ισραήλ.



Ο Πρίνος



Για να γίνει κατανοητό το όφελος για το οποίο μίλησε χθες ο πρωθυπουργός, πρέπει να πούμε ότι στα 33 χρόνια που παράγεται πετρέλαιο στην περιοχή του Πρίνου, το κοίτασμα έχει δώσει περίπου 117 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου συνολικής αξίας περίπου 12 δισ. δολ. εκ των οποίων τα δημόσια έσοδα εκτιμώνται σε 5-6 δισ. δολάρια.



Οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές, αλλά ακόμη και αν αποδειχθούν έτσι, θα χρειαστεί να περάσουν πάνω από 8-10 χρόνια προτού μάθουμε αν και πόσο πετρέλαιο μπορεί να ανακαλυφθεί και να αξιοποιηθεί στο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, όπου πρόκειται να προκηρυχθούν φέτος διαγωνισμοί παραχώρησης, ή στο Κατάκολο, τον Πατραϊκό και τα Ιωάννινα όπου εκκρεμεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, ή αργότερα στην Κρήτη όπου καλλιεργούνται ιδιαίτερα φιλόδοξες προσδοκίες.



Το σωρευτικό όφελος δε από τα 150 δισ. ευρώ θα φτάσουμε θεωρητικά να το δούμε προς το 2050-2060 ακόμη κι αν η εξόρυξη ξεκινούσε σήμερα.



Μια κρίσιμη λεπτομέρεια που δικαιολογεί τη «βιασύνη» του πρωθυπουργού να μιλήσει με αριθμούς για τα πετρέλαια στην Ελλάδα –πέραν της προφανούς προσπάθειας να καρπωθεί πολιτικά οφέλη μετά και τη συμφωνία με την Gazprom για το φυσικό αέριο- είναι το γεγονός πως αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης σε πετρελαϊκές εταιρείες των στοιχείων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες δύο διαστάσεων της νορβηγικής εταιρείας Petroleum Geo Services στο Ιόνιο και την Κρήτη.



«Διαφήμιση»



Η νορβηγική εταιρεία πουλά προς 500-600 δολάρια τις «σεισμικές γραμμές» των συνολικά 12.500 χιλιομέτρων που εμπεριέχουν στοιχεία για τις γεωλογικές δομές των περιοχών όπου θα κοπούν οικόπεδα, και η «διαφήμισή» τους είναι απαραίτητη προκειμένου να προσελκυστούν ξένες εταιρείες και το Δημόσιο να καταγράψει έσοδα 20-30 εκατ. ευρώ από αυτή τη διαδικασία. 
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν έξω από τη βάση δεδομένων Greece MegaProject που έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου διατίθενται προς πώληση συνολικά 30.000 χιλιόμετρα νέων και παλιών σεισμικών γραμμών.



Η PGS έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων (πλην της Κρήτης) και μολονότι έχει αρχίσει να τα παρουσιάζει σε διεθνή πετρελαϊκά συνέδρια και έχει κάθε συμφέρον να τα διαφημίσει, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένα ευρήματα και πολύ περισσότερο δεν έχει μιλήσει για δισεκατομμύρια βαρέλια ή τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.



……………………………………………………………………………



Μεγάλες προσδοκίες μόνο με ενδείξεις



Το «φάουλ» του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη (φωτογραφία από τις χθεσινές εξαγγελίες τους), που χειρίζεται εξ αρχής το λεπτό θέμα της αναβίωσης των ερευνών για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, είναι ότι δημιουργούν προσδοκίες και προεξοφλούν αβέβαια μελλοντικά έσοδα, επικαλούμενοι εξαιρετικά πρώιμες ενδείξεις, όπως είναι τα δισδιάστατα σεισμικά τα οποία δίνουν μόνο μια αρχική γεωλογική απεικόνιση. 
Οπως εξηγούν επιστήμονες και στελέχη του πετρελαϊκού κλάδου, η απάντηση στην ερώτηση αν η Ελλάδα έχει δυνατότητες ανακάλυψης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι κατηγορηματικά θετική, καθώς οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως υπάρχουν κοινές γεωλογικές δομές με την Αλβανία και την Ιταλία, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 
Οι ενδείξεις αυτές όμως είναι εξαιρετικά πρώιμες και σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αποδείξεις. Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) Ιωάννη Γρηγορίου, χρειάζονται περίπου 9-10 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη ενός κοιτάσματος με απολήψιμα αποθέματα και να ξεκινήσει η παραγωγή, καθώς στα δύο πρώτα χρόνια διενεργούνται γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, στο τρίτο έτος γίνονται τρισδιάστατες γεωφυσικές έρευνες, στο 5ο και 6ο έτος διενεργούνται διερευνητικές και επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ενώ στο 7ο έως 9ο έτος ξεκινά η ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ