Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σταύρωσον, σταύρωσον αυτούς

Κι έτσι, ενώ οι… σταυροφορίες θα πέρναγαν – υποτίθεται – οσονούπω στην Ιστορία και των βουλευτικών εκλογών, για να δώσουν τη θέση τους στις λίστες, όπως έχει λεχθεί κατά κόρον, τελικά και οι ευρωεκλογές θα γίνουν στο γνωστό μοτίβο. Είναι, πάντως, οφθαλμοφανές πόσο στο πόδι πάρθηκε, λόγω πολιτικής σκοπιμότητας φυσικά, αυτή η απόφαση από Σαμαρά - Βενιζέλο, από το γεγονός ότι ακόμα και το ξημέρωμα της Τρίτης στο τηλεοπτικό πάνελ, ο Γιάννης Μιχελάκης δεν ήξερε καν πόσοι σταυροί θα μπαίνουν σε κάθε ψηφοδέλτιο. Τρεις ή τέσσερις – αναρωτιόταν και ο ίδιος. Το μόνο που >>>




είπε είναι ότι κάθε κόμμα θα έχει μέχρι 42 υποψηφίους, δηλαδή διπλάσιο αριθμό από τις «ελληνικές» έδρες στην Ευρωβουλή, ότι θα υπάρξει περιορισμός των δαπανών και ότι θα κατεβαίνει ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε κόμμα κι όχι ανά περιφέρεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και την Τρίτη στην επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόταν πως το εκλογικό σύστημα της Ελλάδας είναι αυτό με τις λίστες. Και δικαιολογημένα, αφού δεν έχει περάσει ακόμα κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

♦ «Αντιπροσωπευτικό σύστημα: Αμιγώς αναλογικό εκλογικό σύστημα με λίστες. Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των κομμάτων ή των συνασπισμών κομμάτων ανάλογα με τον συνολικό αριθμό των ψήφων που θα λάβουν στο σύνολο της επικράτειας. Οι έδρες κατανέμονται μόνο μεταξύ των συνδυασμών που θα ξεπεράσουν το 3% των εγκύρων ψήφων. Προσμετρούνται οι ψήφοι των Ελλήνων ψηφοφόρων που κατοικούν σε άλλα κράτη - μέλη της Ε.Ε.».

♦ «Αριθμός Ευρωβουλευτών: 21».
♦ «Kατανομή εδρών: Αναλογική. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή, η οποία εδρεύει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ανακοινώνει τα αποτελέσματα. Τα Πρωτοδικεία αποστέλ- λουν τα αποτελέσματα κάθε Περιφέρειας στο Υπουργείο. Η Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή βασιζόμενη σε αυτά συντάσσει τον τελικό, συνολικό πίνακα των αποτελεσμάτων για όλη την επικράτεια και κατανέμει τις έδρες».

♦ «Εκλογικές Περιφέρειες: Ενιαία εκλογική περιφέρεια».

Συστήματα «Βαβέλ»

Καταρχάς, ας δούμε πόσες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν με λίστα. Αν και πολλές φορές τα εκλογικά συστήματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και μοιάζουν με μεικτά, όπως θα δούμε.

Με λίστα, λοιπόν, γίνεται η ψηφοφορία σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Β. Ιρλανδίας), Ρουμανία, Ουγγαρία.
Σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι ευρωεκλογές είναι με σταυρό προτίμησης: Στην Κύπρο, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Στην περίπτωση του σταυρού υπάρχουν διάφορες παραλλαγές:

♦ Η μια είναι η κλασική, όπου οι ψηφοφόροι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους από συγκεκριμένο κόμμα.
♦ Υπάρχουν, όμως, σε άλλες χώρες κι ανοιχτές λίστες, όπου ο ψηφοφόρος έχει την ευχέρεια να ψηφίσει εκπροσώπους από διαφορετικά κόμματα.
♦ Στην Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιείται το
σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου με έκφραση προτιμήσεων.

Σύμφωνα με όσα εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «κάθε κράτος - μέλος μπορεί να ορίσει εκλογικές περιφέρειες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να υποδιαιρέσει την εκλογική του περιφέρεια με διαφορετικό τρόπο».

Στις περισσότερες χώρες ορίζεται η επικράτεια ως εκλογική περιφέρεια. Στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διάφορες περιφέρειες. Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, ωστόσο τα αποτελέσματα διαμορφώνονται σε εθνικό επίπεδο.

Υποχρεωτική η ψήφος, σύμφωνα με τους εθνικούς νόμους για τις ευρωεκλογές, είναι μόνο σε τέσσερις χώρες: στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως όλοι ξέρουνε, δεν προβλέπονται κάποιες κυρώσεις.

Η Ευρωβουλή αποτελείται αυτήν τη στιγμή συνολικά από 766 βουλευτές, δηλαδή 754 συν 12 για την Κροατία που μπήκε το 2013 στην Ε.Ε. Μετά τις εκλογές του Μαΐου ο αριθμός θα μειωθεί σε 751, που θα εκπροσωπούν 500 εκατομμύρια πολίτες από 28 κράτη - μέλη.

Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ των κρατών σύμφωνα με την αρχή της «φθίνουσας αναλογικότητας», δηλαδή όσο μεγαλύτερο πληθυσμό έχει μια χώρα, τόσο περισσότερες έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο καταλαμβάνει. Με τις μικρότερες όμως να έχουν μεγαλύτερο αριθμό εδρών σε σχέση με εκείνον που θα διέθεταν αν εφαρμοζόταν «αυστηρή αναλογικότητα».

Η δύναμη βουλευτών σε κάθε πολιτική ομάδα μέσα στο τωρινό Ευρωκοινοβούλιο έχει ως εξής:
♦   Κoιvoβoυλευτική Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες): 274 έδρες.
♦  Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: 194.
♦  Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη: 85.
♦  Ομάδα των Πρασίvωv / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία: 58.
♦  Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών: 57.
♦   Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών: 35.
♦  Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας: 31.
♦  Μη Εγγεγραμμένοι: 32.

Δεν υπάρχουν σχόλια: