Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Ερχονται «υπόλοιπα» μέτρων 4,6 δις

«Φαρμακερή» για τα εξαθλιωμένα νοικοκυριά η χθεσινή έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, η οποία προαναγγέλλει νέες παρεμβάσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Και αυτό τη στιγμή που φέτος τον Ιανουάριο έκαναν «φτερά» αλλά 2 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις των Ελλήνων. Η έκθεση μπορεί να υπογραμμίζει ότι το 2013 θα είναι ο τελευταίος χρόνος της ύφεσης, πλην όμως έρχεται να μας θυμίσει κάτι υπόλοιπα από τα μέτρα που είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει η κυβέρνηση με το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο. Τα μέτρα αυτά βγαίνουν >>>




τώρα στον αφρό αφού, σύμφωνα με την ΤτΕ, πρόκειται να ενσωματωθούν στο αναθεωρημένο πρόγραμμα (2014-2017) που θα καταρτίσουν από κοινού το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα. 
Είναι η πρώτη φορά που οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρονται σε περασμένες συμφωνίες, αφού γίνονται σε μια στιγμή που οι δανειστές βρίσκονται στην Αθήνα για να κλείσουν τις δημοσιονομικές «τρύπες».

Και ενώ οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΤτΕ από την πλευρά της εκπέμπει σήμα για συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να διασφαλιστεί η πτωτική πορεία του δηµόσιου χρέους και για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές. 
Σύμφωνα με την ΤτΕ, η νέα περίοδος λιτότητας θα πρέπει να εστιαστεί στην αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και στον καλύτερο έλεγχο των κρατικών δαπανών. 
Ιδιαίτερα δε στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ για να αποφευχθεί η συνεχής συσσώρευση ληξιπρόθεσµων οφειλών.

Η νέα γενιά οφειλών, που για το 2013 ανήλθαν σε 1,4 δισ. ευρώ, συνιστά τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, η οποία σε συνδυασμό με την υστέρηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τη ρευστότητα της οικονομίας αλλά και για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους.

Τι προτείνει

Εμφαση, επίσης, θα πρέπει να δοθεί σε:

• Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο

• Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

• Βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού

• Φορολογικές υποθέσεις

• Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, διότι έτσι επιβάλλονται νέες αυξήσεις φόρων και επιπλέον φορολογικές ρυθμίσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τους ήδη συνεπείς πολίτες.

• Αποκρατικοποιήσεις τόσο από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων όσο και από τους εμπλεκόμενους φορείς.

• Μεταρρυθμίσεις, αφού πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο «έχουν σημειωθεί διστακτικότητες, καθυστερήσεις και ατολμία».

* ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Και ενώ η έκθεση της ΤτΕ στέλνει μήνυμα για νέα μέτρα, από την άλλη χτυπά «καμπανάκι» για τους φόρους που έχουν πλήξει τα ακίνητα κάνοντας λόγο για «τεχνητή υπερφορολόγηση» της ακίνητης περιουσίας λόγω της στρέβλωσης που προκαλούν οι υψηλές αντικειμενικές αξίες. 
Η υψηλή φορολογία ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επέτεινε την ύφεση στην κτηματαγορά και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

Μόνο ο φόρος υπεραξίας που επιβλήθηκε θα συμβάλει στον περιορισμό της συναλλακτικής κίνησης.

* ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ. «Κούρεμα» 25,2% υπέστησαν στην τετραετία 2010-2013 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στον δημόσιο τομέα, ενώ οι κατώτατες συρρικνώθηκαν κατά 19,9%. 
Σύμφωνα με την ΤτΕ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από το Μνημόνιο, αφού οι περικοπές τις οποίες υπέστησαν έφτασαν το 29,1%. 
Οι μισθοί στο Δημόσιο μειώθηκαν κατά 15,9%, και στις τράπεζες κατά 18,2%. 
Μεγάλα θύματα είναι και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχασαν το 20,4% των αποδοχών τους. 
Το 2013 οι μέσες αποδοχές θα μειωθούν κατά 7,4%. Το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας 4ετίας. 
Φέτος θα υπάρξει νέα πτώση κατά 1,5%.

* ΟΙ ΦΟΡΟΙ. Νηνεμία μετά τη φορολογική καταιγίδα συστήνει ο Γιώργος Προβόπουλος κάνοντας λόγο για μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 
Για τον κεντρικό τραπεζίτη θα πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο με σαφή προσανατολισμό προς τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Η μείωση των φόρων αφενός θα κάνει ελκυστικότερες τις επενδύσεις και αφετέρου θα διευρύνει τους διαθέσιμους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ