Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΡΙΜΑΙΑΣ: 96% ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΜΑΪΚΟΥ ΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ. ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 
ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 
Το ρεκόρ συμμετοχής και η συντριπτική, σχεδόν καθολική, επιλογή της ένωσης με τη Ρωσία στο Κριμαϊκό δημοψήφισμα, διαμορφώνουν νέα, μάλλον τετελεσμένα και αναμφισβήτητα δεδομένα. Η Ρωσία αυτήν την ώρα έχει σαφές πλεονέκτημα, ενώ η Δύση μοιάζει πεσμένη στο καναβάτσο από τη λαϊκή ετυμηγορία της Κριμαίας. Οι εξελίξεις στην Κριμαία >>>
 




μοιάζουν να ενθαρρύνουν τους φιλορωσικούς πληθυσμούς στην Ανατολική Ουκρανία να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην εγκάθετη κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Δύση, όμως, παρ’ ότι οι εξελίξεις είναι συντριπτικές σε βάρος της, δεν φαίνεται να ανακόπτει τις απειλές, τους εκβιασμούς και τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας!

Οδηγούμαστε, λοιπόν, σε μια νέας μορφής και με νέο τρόπο ψυχροπολεμική περίοδο;

Η Ρωσία θα ακολουθήσει πιστά την επιταγή του δημοψηφίσματος ή θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να επιτύχει ένα «συμβιβασμό» με διευρυμένη αυτονομία στην Κριμαία υπό Ρωσικές εγγυήσεις, μαζί με εγγυήσεις για τον πολιτικό προσανατολισμό της Ουκρανίας;

Οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες ούτε προδιαγεγραμμένες.

Το βέβαιον είναι ότι οι ΗΠΑ και ΕΕ δεν είναι πια οι αδιαφιλονίκητοι ηγεμόνες και δεν μπορούν να επιβάλλουν χωρίς φραγμό την βούληση τους, πολύ περισσότερο που σπαράσσονται από μεγάλες αντιθέσεις.

Όπως εμφανές είναι ότι η Ρωσία έχει επιδείξει μέχρι τώρα μαζί με ευελιξία και αποφασιστικότητα.

Θεμελιώδες, όμως, είναι και αρκετά αισιόδοξο, ότι στην παρούσα κρίση ρόλο δεν παίζουν μόνο οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι επιδιώξεις τους αλλά όλο και περισσότερο και μεγάλα γνήσια λαϊκά ρεύματα και κινήματα που στρέφονται ενάντια στο νεοναζισμό και επιθυμούν τη δημοκρατία, την ειρήνη και την πρόοδο και κυρίως μια νέα Ουκρανία ανεξάρτητη, δημοκρατική και προοδευτική, γέφυρα συναδέλφωσης και φιλίας και όχι χώρος ψυχρού πολέμου ή δυτικό αντιρωσικό προτεκτοράτο.

Ο "ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΣ"


ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ 93% 
ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ

Συντριπτικό ποσοστό 95% «δίνουν» τα πρώτα αποτελέσματα στην ψήφο υπέρ της ένωσης της με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην κριμαϊκή χερσόνησο, το οποίο έρχεται να ενισχύσει το φιλορωσικό αίσθημα στην ανατολική Ουκρανία πυροδοτώντας φόβους για περαιτέρω διαίρεση.

Το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πριν καν κλείσουν οι κάλπες είχε φτάσει το 75% και εκτιμάται ότι το τελικό ποσοστό θα κυμανθεί στο 80% σε σύνολο 1,5 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Καθώς η Κριμαία ψήφιζε την Κυριακή υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, στο Ντονέτσκ της νοτιοανατολικής Ουκρανίας λάμβαναν χώρα φιλορωσικές συγκεντρώσεις.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο και κατέλαβαν το κτίριο της εισαγγελίας φωνάζοντας «το Ντονέτσκ είναι ρωσική πόλη», και στη συνέχεια εισέβαλαν στην τοπική έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών. Αργότερα απομακρύνθηκαν αλλά «υποσχέθηκαν» να επιστρέψουν τη Δευτέρα. Ρωσικές σημαίες και συνθήματα υπέρ της Ρωσίας «πλημμύρισαν» την Κριμαία κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που διοργάνωσαν άρον-άρον οι φιλορωσικές αρχές μετά τη ντε φάκτο ανάληψη του ελέγχου της χερσονήσου από τη Ρωσία το Φεβρουάριο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με το exit poll του Ινστιτούτου Πολιτικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας το 93% των ψηφοφόρων επέλεξε την ένωση με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα -που ούτως ή άλλως δεν έδινε την επιλογή «nyet» στην απόσχιση και τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος ξέσπασαν στη χερσόνησο πανηγυρισμοί.

Η δασκάλα Όλγκα Κόζικο, δήλωσε στο BBC ότι ψήφισε υπέρ της απόσχισης γιατί δεν ήθελε να κυβερνήσουν στην Κριμαία «αυτοί οι ναζί που ήλθαν στην εξουσία στο Κίεβο». Η Ρωσία θα μας υπερασπιστεί και θα μας προστατεύσει» είπε.

Οι κάτοικοι της χερσονήσου κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ της «επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία στο πλαίσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας» (έλαβε 93%) και της «αποκατάστασης του Συντάγματος του 1992 και του καθεστώτος της Κριμαίας ως μέλους της Ουκρανίας» (έλαβε 7%).

Εκ πρώτης όψεως, η δεύτερη επιλογή φαίνεται να προσφέρει την προοπτική παραμονής της κριμαϊκής χερσονήσου στην Ουκρανία. Όμως, το Σύνταγμα του 1992 -που υιοθετήθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και εν συνεχεία καταργήθηκε γρήγορα από το νέο μετασοβιετικό ουκρανικό κράτος- απέχει μακράν από αυτό.

Προβλέπει να δοθούν στην Κριμαία όλες οι ιδιότητες μίας ανεξάρτητης οντότητας εντός της Ουκρανίας -αλλά με το δικαίωμα να καθορίσει τη δική της πορεία και να επιλέξει με ποιον θέλει να διατηρήσει σχέσεις, της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης.

Με τη φιλορωσική τοπική Βουλή να έχει διακηρύξει ήδη ότι επιθυμεί την προσάρτηση στη Ρωσία, η δεύτερη επιλογή προσέφερε απλώς μία ελαφρά μακρύτερη διαδρομή για την επιστροφή της χερσονήσου πίσω στον ρωσικό έλεγχο.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σέργκι Αξιόνοφ χαρακτήρισε μέσω μηνύματος στο Twitter «ιστορική» την απόφαση που ελήφθη στο δημοψήφισμα.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και έκαναν την επιλογή τους. Σήμερα λάβαμε μία πολύ σημαντική απόφαση που θα μείνει στην ιστορία» ανέφερε ο Αξιόνοφ, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα τα αποτελέσματα τη Δευτέρα.


ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβασή του και ήδη κινούνται προς την άμεση επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Αμέσως αφότου έγινε γνωστό το exit poll ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα καταβάλει υψηλό τίμημα για τις «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» ενέργειές της.

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία -όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Αυτόν τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει διά της βίας το έδαφος άλλης χώρας» υπογράμμισε.

Από ευρωπαϊκής πλευράς τη Δευτέρα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» στις Βρυξέλλες επί πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η Γαλλία απαίτησε από τη Ρωσία να λάβει άμεσα μέτρα για να μειώσει την «άσκοπη και επικίνδυνη» ένταση στην Ουκρανία. «Η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» τόνισε ο Λοράν Φαμπιούς σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνοντας πως το δημοψήφισμα ήταν παράνομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: