Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Διπλωματική… κατανόηση του Γκάουκ για τα δεινά μας

φωτο:"Δικαιοσύνη και Αποζημίωση"
Το πανό που ύψωσε αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών στις Λιγκιάδες. Μετά την ομιλία Γκαουκ ανέπτυξαν πανό "δικαιοσύνη και αποζημίωση" σε τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά. Φώναζαν επί πέντε λεπτά ρυθμικά Δ-Ι-ΚΑΙ-Ο -ΣΥ-ΝΗ. Έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο Γκάουκ και τον Κ. Παπούλια. 
(από ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΔΩ)
Τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου τέθηκαν στον Γερμανό πρόεδρο, που εκφράζοντας θεσμική >>>







αδυναμία παρέπεμψε την ελληνική ηγεσία στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου άνοιξε με την επίσκεψη του προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γ. Γκάουκ, στην Ελλάδα. Ετέθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, από τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, από την κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα. 
Ο κ. Παπούλιας στις δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών». 
Ο κ. Γκάουκ, από την πλευρά του, δεν αρνήθηκε την πολιτική διάσταση του προβλήματος. Περιορίστηκε να επισημάνει τον θεσμικό του ρόλο, λέγοντας «δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας». 
Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ηθική διάσταση: «Αυτό που μπορώ να κάνω, είναι όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. 
Η ενοχή δεν έχει μόνον υλική αλλά και ηθική διάσταση. 
Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη, πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο, οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Συγγνώμη της Γερμανίας

Ο κ. Γκάουκ, στην επίσκεψή του σήμερα στο μαρτυρικό χωριό Λιαγκάδες με τον κ. Παπούλια θέλει να εκφράσει τη συγγνώμη της Γερμανίας για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ωστόσο, όπως ήδη τονίζεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης (DW, «Spiegel», «Tagerspiegel» ακόμη και «Bild»), «μία συγγνώμη δεν φθάνει για να καλύψει της πληγές της ναζιστικής περιόδου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την αναφορά του στη θεσμική του αδυναμία, παρέπεμψε για τα περαιτέρω στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ. Η ανακίνηση του θέματος δημιουργεί εκ των πραγμάτων πολιτικό ζήτημα για το Βερολίνο.

Σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας, παράλληλα με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ε.Ε. με έμφαση στην κρίση που περνάει η Ελλάδα. Στην ομιλία που απηύθυνε το βράδυ μετά την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης δήλωσε υπέρμαχος του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λέγοντας πως «οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα είναι απαραίτητες όχι επειδή τις επιβάλλει η Γερμανία, αλλά γιατί θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον την Ελλάδα». Εντούτοις, υπογράμμισε ότι «δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ να εφαρμόζονται αντίστοιχα μέτρα στη Γερμανία».

Ο κ. Γκάουκ έδειξε να έχει συναίσθηση των κοινωνικών συνεπειών της άγριας λιτότητας, καθώς την ώρα που βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνα ήταν σε εξέλιξη διαδήλωση κατά του μέτρου της διαθεσιμότητας. «Είναι δύσκολο να φανταστώ τη Γερμανία με τόσους ανθρώπους στο δρόμο» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας και δήλωσε τον θαυμασμό του προς «εκείνους που υπομένουν τις μεταρρυθμίσεις αλλά και σε αυτούς που τις συνεχίζουν».

Θετικό κλίμα

Σε θετικό κλίμα και πνεύμα κατανόησης ήταν η συνάντηση του κ. Γκάουκ με τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγ. Βενιζέλο.

Το θέμα των γερμανικών οφειλών απασχόλησε χθες και τη Βουλή. Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Ν. Μαριά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «διατηρεί πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική εξέλιξή του».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

«Η Γερμανία έχει ηθικό και υλικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα»

 

Τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας, οι ευθύνες της Γερμανίας και οι οφειλές της προς την Ελλάδα τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιόαχιμ Γκάουκ με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανώλη Γλέζο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» χθες το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις μετέπειτα δηλώσεις του, έθεσε υπόψη του πρόεδρου της Γερμανίας το γεγονός ότι «σήμερα ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης», ότι η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%, ενώ επισήμανε και τις ευθύνες της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η κραταιά χώρα «ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή στον Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».

«Είναι παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για την αναγκαία «διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να οδηγηθεί στην ευημερία και σε αυτό το οικονομικό θαύμα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης», την «αποκατάσταση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ιδιαίτερα στις γερμανικές επανορθώσεις και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο». Χαρακτήρισε δε «θετικό βήμα» το ότι ο ίδιος ο Γιόαχιμ Γκάουκ «αποδέχεται την ηθική διάσταση του χρέους». «Τώρα έρχεται η στιγμή που εμείς τουλάχιστον, ως η επόμενη κυβέρνηση, θα είμαστε αναγκασμένοι -διότι ο ελληνικός λαός, επαναλαμβάνω, βρίσκεται κάτω από ανθρωπιστική κρίση- να θέσουμε το ζήτημα επί τάπητος» συμπλήρωσε.

Ο Μανώλης Γλέζος από την πλευρά του αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Γερμανία «να έχει εξοφλήσει τα αναγκαστικό δάνεια που σύναψε με Πολωνία και Γιουγκοσλαβία και να αρνείται να εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε με την Ελλάδα», μιλώντας για «ολοφάνερη αδικία». Ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικός αγωνιστής της Αριστεράς συνεχάρη μάλιστα τον Γιόαχιμ Γκάουκ «για τη διαισθαντικότητά του να έρθει εδώ» τη συγκεκριμένη στιγμή, δεδομένου ότι οι Γερμανοί πολιτικοί προβλέπουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχτεί σύντομα σε κυβέρνηση. «Από εδώ και πέρα όποια λάθη και αν κάνουν, όποιες προβοκάτσιες και αν κάνουν, μιλάτε σήμερα με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας» είπε στον Γερμανό πρόεδρο.

Ο Μανώλης Γλέζος άφησε επί της ουσίας αιχμές κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι «τον περίμενα στην Καισαριανή και δεν ήρθε. Είπε ότι δεν του το είπε κανείς. Εγώ το διαβίβασα, αν δεν σας το είπαν δεν φταίω εγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου.
Μην ξεχνάς, ότι τα σχόλια, υπάρχουν για έκφραση γνώμης, άποψης, διάλογο και ακόμη για ιδέες και προτάσεις.
Εννοείται ότι εδώ δε βρίζουμε και δεν προσβάλλουμε κανέναν, κυρίως τους συνομιλητές μας, που είναι απλοί πολίτες, σαν εμάς.
Πάντως, αν κάτι «πάει στραβά», η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Αν κρίνεις ότι θα συμμετέχεις με σχόλια σ’ αυτό το blog, καλό είναι (όχι υποχρεωτικό πάντως), να χρησιμοποιείς ένα ψευδώνυμο, για να «γνωριζόμαστε» και να συζητάμε καλύτερα…

ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ