Εκκίνηση για την ανατροπή
Προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στη Διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές. Όπως συμβαίνει στα δημοκρατικά κόμματα, η συζήτηση υπήρξε ουσιαστική και συνθετική, καθώς τόσο η Ευρωδιακήρυξη όσο και οι >>>
 



υποψηφιότητες υπερψηφίστηκαν από την ευρεία πλειοψηφία της Κ.Ε. 
Σε άλλα κόμματα η απόφαση λαμβάνεται με βάση την αρχηγική προνομία να διορίζει τους υποψηφίους. 
Στον ΣΥΡΙΖΑ, που ζει, κάπως παρατεταμένα, τη βίαιη ενηλικίωσή του, η συγκρότηση του ψηφοδελτίου ήταν φυσικό να αποτελέσει μια δημιουργική δοκιμασία. 
Δεν θα εκλεγούν ένας, αλλά έξι ή και επτά ευρωβουλευτές, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα πρώτο και με αύξουσα δυναμική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% δεν είναι όμοιος με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%
Η αριστερή - ριζοσπαστική φυσιογνωμία του ανταποκρίνεται σε αγωνίες και διαθεσιμότητες ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, που συχνά είχαν μικρή σχέση με την ιστορική Αριστερά και είναι φυσικό να αναζητούν την εκπροσώπησή τους και σε πρόσωπα εκτός του ιστορικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Η διεύρυνση του κόμματος είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η κρίση εκπροσώπησης. 
Είναι η κρίση και η κατάρρευση του δικομματισμού που έφεραν την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός διπολισμός να αντανακλάται στο πολιτικό επίπεδο.

Όλες οι δημοσκοπήσεις αυτή την περίοδο καταγράφουν πολιτικό πλεονέκτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Μέχρι τις ευρωεκλογές, όμως, μεσολαβούν πέντε εβδομάδες, όπου τα υπόγεια ρεύματα μπορεί να εκβάλουν σε διαφορετικά σημεία. 
Η αποχή συνιστά το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, καθώς μάλιστα η κυβερνητική μεθόδευση να γίνουν οι ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού αποχής. 
Στον δεύτερο γύρο των τοπικών - περιφερειακών εκλογών του 2010 ψήφισαν λιγότεροι από ένα 1,5 εκατ. πολίτες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο. 
Η μάχη για τη δημοκρατική ανατροπή περνά μέσα από την πολιτική κινητοποίηση των πολιτών, από τη ματαίωση των κυβερνητικών ευσεβών πόθων που επιδιώκουν η κοινωνική απόγνωση να μετατραπεί σε πολιτική περιθωριοποίηση.

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, των κοινωνικών αγώνων, των ανθρώπων του μόχθου, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, της οικολογίας, του φεμινισμού και της νεολαίας
Από το σύνολο των υποψηφίων επισημαίνουμε τη συμβολική συμμετοχή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που στην τραγική υπόθεσή της διακρίνει κανείς την ταξική εκμετάλλευση, το ρατσιστικό μίσος και τον ακραίο φαλλοκρατισμό. 
Ταυτοχρόνως όμως βλέπει τη δύναμη της αλληλεγγύης.

Πανικόβλητο το σύστημα, καταφεύγει στην προπαγάνδα περί του "ΣΥΡΙΖΑ της δραχμής"
Αυτή η προπαγάνδα έχει ξεφτίσει γιατί δεν μπορεί να απαντήσει στις λαϊκές αγωνίες και τα αδιέξοδα που προκαλεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη η επιμονή στην ακραία λιτότητα. 
Πρέπει όμως να μιλήσουμε ειλικρινά. 
Ο δημοκρατικός διάλογος είναι αναγκαίος στο πλαίσιο της Αριστεράς, δεν προσθέτει όμως δύναμη στην Αριστερά αν αναπαράγεται με επιμονή που θολώνει το προγραμματικό της πλαίσιο, ιδιαιτέρως μάλιστα στην προεκλογική ευθεία. 
Το μνημονιακό κατεστημένο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την άποψη περί εξόδου από το ευρώ για να παρεμποδίσει την πορεία της Αριστεράς προς την εξουσία. 
Θα διαψευστεί, γιατί η κοινωνική αυτοσυντήρηση θα αποδειχθεί υπέρτερη της θηριώδους δύναμης πυρός που εξαπολύουν τα μνημονιακά μίντια. 
Θα διαψευστεί επίσης γιατί η ωριμότητα των αριστερών και δημοκρατικών πολιτών, που θέτουν στην υπηρεσία της συλλογικής προσπάθειας την προσωπική τους στράτευση, μεταδίδει στην κοινωνία την ηθική υπεροχή της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.