Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Όπου δει ποτάμι ρίχνει γέφυρα

Μια εντελώς νέα στρατηγική εγκαινίασαν το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την περασμένη Κυριακή μπροστά στο ενδεχόμενο εκλογικής συντριβής. Ήπιοι τόνοι σε εσωκομματικό επίπεδο, γέφυρες προς το Ποτάμι, καταδίκη των ακροδεξιών κύκλων και προβολή της θετικής συμβολής του στην κυβέρνηση αποτελούν τα τελευταία ίσως όπλα του Βενιζέλου, προκειμένου να επανασυστηθεί με τους πολίτες, μπας και εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή παρουσία στις ευρωκάλπες. Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κρύφτηκε >>>
 



πίσω από τον ασθενικό κορμό μιας Ελιάς, αλλά το σχήμα δεν μοιάζει να αποδίδει τα αναμενόμενα, η ηγετική εμφάνιση Βενιζέλου στη διακαναλική συνέντευξη της Κυριακής δείχνει ότι το εγχείρημα κατέληξε, όπως είχαν κάποιοι δηκτικά επισημάνει, ως «το ΠΑΣΟΚ και οι φίλοι του».
Πιάνοντας το νήμα από την αρχή, το ΠΑΣΟΚ, που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει απολέσει δημοσκοπικά τη μισή του δύναμη, επιχειρεί συστηματικά τον τελευταίο καιρό να διαχωρίσει τη θέση του από όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. και να προβάλει το «θετικό» πρόσημο της συμμετοχής του στην κυβέρνηση. 
Η πλήρης ταύτιση Βενιζέλου - Σαμαρά, ειδικά μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση πέρσι το καλοκαίρι, φαίνεται να έχει προξενήσει μεγάλη ζημιά στην έτσι κι αλλιώς υπονομευμένη λόγω μνημονίων και ΔΝΤ άλλοτε κραταιά παράταξη.
Ο ίδιος ο Βενιζέλος στη συνέντευξη της Κυριακής μίλησε αναλυτικά για το μίσος που μπορεί να έχουν κάποιοι παλιοί υποστηρικτές του κόμματος για την απότομη μεταβολή της στάσης του και τις αθρόες περικοπές, αλλά φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να επανακάμψουν κοινωνικές δυνάμεις στο κόμμα, αρκεί να πιστέψουν ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης. 
Στην κατεύθυνση αυτή τρεις είναι οι μεγάλες παγίδες:
♦ Η ακροδεξιά τάση της Ν.Δ., που κάνει ακόμα πιο αποκρουστική στα μάτια παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τη συγκυβέρνηση.

♦ Η εσωκομματική κατάσταση, όπου ουσιαστικά περιθωριοποιήθηκαν όλες οι άλλες απόψεις πλην Βενιζέλου.

♦ Η παρουσία των άφθαρτων προσώπων του Ποταμιού που κινούνται μεταξύ ανθρώπινου ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και συμπαθούς Δράσης και κλέβουν ένα σημαντικό ποσοστό εν δυνάμει ψηφοφόρων.

«Φιλική σύσταση»
Για την πρώτη παγίδα το ΠΑΣΟΚ, που κλυδωνίστηκε ισχυρά τις πρώτες ώρες από την υπόθεση Μπαλτάκου, βγήκε στην πιάτσα πολύ δυνατά πιέζοντας για την αποπομπή του και την απομόνωση και απομάκρυνση όλων των ακροδεξιών θυλάκων εντός της Ν.Δ. και κυρίως εντός του κύκλου του Σαμαρά.

Η απόφαση του πρωθυπουργού να κοπεί από τα ψηφοδέλτια ο Φαήλος Κρανιδιώτης με τη «φιλική σύσταση» να απέχει για καιρό από την επικαιρότητα και η εύγλωττη σιωπή του Χρύσανθου Λαζαρίδη θεωρούνται νίκη του ΠΑΣΟΚ. 
Στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν ότι το ζήτημα Μπαλτάκου δεν μπορεί να περάσει έτσι μόνο με την παραίτηση - αποπομπή, αφού είναι δεδομένο – και το προσδιορίζουν τα σχετικά ΦΕΚ – ότι ελέω Σαμαρά είχε αποκτήσει υπερεξουσίες και θα πιεστεί ο πρωθυπουργός να πάρει θέση κάποια στιγμή.
Επίσης από το περιβάλλον Βενιζέλου παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς και με ανάμεικτα συναισθήματα τις πιέσεις της διαπλοκής και της κεντροδεξιάς εσωκομματικής τάσης να μετακινηθεί ο Σαμαράς προς το Κέντρο, αφού το θεωρούν εν δυνάμει απειλή. 
Ωστόσο στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι η Ν.Δ. έχει σταθερή νεοφιλελεύθερη ιδεολογική βάση, που δεν μπορεί εύκολα να «παρασύρει» τους προοδευτικούς πολίτες.
Στο εσωκομματικό πεδίο τώρα ο Βενιζέλος επιχειρεί τα όποια μέτωπα έχουν ανοίξει να τα μετακυλίσει για μετά τις εκλογές. 
Έτσι την Κυριακή σήκωσε λευκή σημαία στη διαπάλη του με τον Γιώργο Παπανδρέου. 
Παρότι ρωτήθηκε εξαντλητικά, αρνήθηκε να μπει στην αντιπαράθεση και μπορεί να υπήρχαν κάποιοι υπαινιγμοί στον λόγο του, ωστόσο διέψευσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κινδυνεύσει η κυβερνητική σταθερότητα λόγω ΓΑΠ, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει ίδιον συμφέρον να βγει η χώρα ενδυναμωμένη και δυνατή από την κρίση.
Η δημοσκοπική αποδοκιμασία που υπέστη ο Παπανδρέου από την τελευταία έρευνα της GPO, σύμφωνα με την οποία το 82,1% των ερωτώμενων τον καλούν να εγκαταλείψει την πολιτική, θα μπορούσε να εκληφθεί ως νίκη των βενιζελικών, αν δεν υπήρχε ένα κρίσιμο 11% του συνόλου που ζητά να παραμείνει και το 2,7% που τον καλεί να κάνει δικό του κόμμα. 
Τα ποσοστά αυτά θα ήταν αμελητέα σε ένα ΠΑΣΟΚ του 40%, αλλά στο 6,5% είναι κρίσιμα.
Έτσι λοιπόν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν επιχειρεί να συντηρήσει την κόντρα των τελευταίων μηνών, θεωρώντας ότι και ο ΓΑΠ από την πλευρά του θα φροντίσει να μην πυροδοτήσει προεκλογικά το κλίμα. 
Μάλιστα ο Βενιζέλος επιχείρησε να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τη Φώφη Γεννηματά απονέμοντάς τους δημόσια τα εύσημα για την απόδοσή τους στο κυβερνητικό σχήμα και εμφανίζοντάς τους ως απτό δείγμα της θετικής και προοδευτικής συμβολής του κόμματος στην πορεία της κυβέρνησης.
Προσεκτικός
Ακόμη ο Βενιζέλος αποφάσισε να εγκαταλείψει τα ειρωνικά σχόλια απέναντι στο Ποτάμι βλέποντάς το να εισβάλλει δυναμικά στην πολιτική ζωή και να εμφανίζει μάλιστα ένα ευρωψηφοδέλτιο σοβαρότερο του αναμενόμενου. 
Στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός και, χωρίς να κάνει καμία ονομαστική αναφορά, μίλησε για τη διαφορά των κομμάτων που κινούνται στον χώρο της επικοινωνίας και της γενικότητας και σ’ αυτά που έχουν ουσιαστικό και σε βάθος πολιτικό λόγο, γνωρίζουν στη λεπτομέρειά τους τα προβλήματα και έχουν προτάσεις για λύσεις.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η υποψήφια ευρωβουλευτής της Ελιάς και εξ απορρήτων του Βενιζέλου Συλβάνα Ράπτη από το Mega τη Δευτέρα χαρακτήρισε ευπρόσδεκτους τους ευρωβουλευτές του Ποταμιού στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα και... διευκόλυνε ραντεβού του Σταύρου Θεοδωράκη μαζί του!!

Προχθές οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς συναντήθηκαν προκειμένου να συντονιστεί η προεκλογική δράση τους, ενώ, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα συνεδριάσει σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, η Εκλογική Επιτροπή του Κινήματος.

Να σημειώσουμε ότι παραμένουν τα κενά σε στήριξη υποψηφίων περιφερειαρχών στην Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, όπως και υποψηφίων δημάρχων σε αρκετές μεγάλες πόλεις. 
Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει πολλά στο πλασάρισμα υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να δείξει ότι, παρά την κεντρική αποδοκιμασία των πολιτών, το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» είναι δυνατό και μπορεί στην πορεία προς την υπέρβαση των μνημονίων να επανασυσπειρωθεί. 
Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: