Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Στο ...ράφι η υπόθεση Μπαλτάκου

Η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί με άνεση την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου και εννοούσε, όπως αποδεικνύεται, ότι αυτή θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Με πρόσχημα ότι η Βουλή θα κλείσει τη μεθεπόμενη Παρασκευή και δεν υπάρχει χρόνος, η συζήτηση για τον πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου που διατηρούσε ειδική σχέση με τη Χρυσή Αυγή αναβάλλεται και πάντως δεν θα υποχρεωθεί ο πρωθυπουργός να μιλήσει για ένα πολύ δυσάρεστο για τον ίδιο προσωπικά ζήτημα πριν από τις κάλπες. Όπως όλα δείχνουν, >>>
 




το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Α. Σαμαρά και τον Α. Τσίπρα για το ρόλο του μέχρι πρότινος εξ απορρήτων του πρωθυπουργού θα ήταν βλαπτική για τη ΝΔ και την εικόνα του πρωθυπουργού οπότε επελέγη η ασφαλής μέθοδος της υπεκφυγής.

Η διάθεση της Συγγρού είναι να εστιαστεί η προεκλογική ατζέντα στα «καλά νέα» γύρω από την οικονομία και σε οποιαδήποτε άλλη ανώδυνη θεματολογία, όπως είναι οι θεσμικού χαρακτήρα αλλαγές
Έτσι, την Τετάρτη, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μουσικής, ο Α. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κόμματός του για τη συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τις αρμοδιότητες του ΠτΔ και ζητήματα που άπτονται του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και τα οποία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν παρά από τη Βουλή που θα σχηματιστεί μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές. 
Κοινή είναι η εκτίμηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι επικέντρωση της προεκλογικής συζήτησης σε πεδία που δεν δυσκολεύουν τη ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι εξαιρετικά σημαντική ενόψει των ευρωεκλογών/αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαίου.

Σήμερα ή αύριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2018 το οποίο προβλέπει συγκράτηση των δημόσιων δαπανών και ανατροπές στο ασφαλιστικό, αλλά δεν πρόκειται να περιλαμβάνει εξειδικευμένα μέτρα για μειώσεις μισθών και συντάξεων, παρόλο που -πιθανότατα- θα συνάγονται από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα περιγράφονται. 
Δεν αποκλείεται να ψηφιστεί και πάλι με τη συνηθισμένη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποσαφηνιστούν τώρα τα γκρίζα σημεία και να δοθούν καθαρές απαντήσεις για τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται σε βάθος τετραετίας.

Από την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα ξεκινήσει η χορήγηση του επιδόματος από το κοινωνικό μέρισμα που προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα, με 185.000 αιτήσεις να έχουν ήδη εγκριθεί
Εξαγγέλθηκε νέο επίδομα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές, όταν θα επανεξεταστούν και κάποιες αιτήσεις από αυτές που απορρίφθηκαν και αφορούν το κοινωνικό μέρισμα. 
Η ομηρεία στη διεκδίκηση του 500άρικου θεωρείται, κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, από την κυβερνητική πλευρά ως ισχυρό κίνητρο για τη διαμόρφωση πρόθεσης ψήφου υπέρ του «παρόχου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: