Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Να το, να το, το πλεόνασμα...! της κακομοιριάς…!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί.  Τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat επιβεβαιώνουν το πολυσυζητημένο πλεόνασμα αλλά μόνο πανηγυρισμούς δεν δικαιολογούν από τη μεριά της κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. >>>




Η Eurostat επιβεβαίωσε χθες, όπως άλλωστε αναμενόταν, τα στοιχεία που της κοινοποίησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) περί πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι με βάση τις εκτιμήσεις της τρόικας το πλεόνασμα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.

Προσοχή όμως. 
Υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με τους εταίρους και δανειστές και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

Μέχρι το 2020!

Με άλλα λόγια, η πολιτική λιτότητας και οι ομαδικές απολύσεις πρέπει να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι το 2020. 
Και μετά βλέπουμε… 
Ως προς το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας, το συζητάμε μετά τις ευρωεκλογές, μάλλον το φθινόπωρο… 
Προς το παρόν, τον λόγο έχουν οι πανηγυρισμοί και οι θριαμβολογίες της δικέφαλης ελληνικής κυβέρνησης…

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπάγεται στην Κομισιόν, o εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν μίλησε για αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της από το 2010. 
Kαι διευκρίνισε ότι η Επιτροπή θα δώσει αύριο Παρασκευή στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με βάση την οποία ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013.

Ετσι, όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος του Φινλανδού επιτρόπου, εκτιμάται ότι το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, ο Σάιμον Ο’Κόνορ υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για το θέμα αυτό παραπέμπεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, το πιο πιθανόν το φθινόπωρο. 
Είναι φανερό ότι κανείς εταίρος και δανειστής δεν επιθυμεί την επίσπευση μιας τέτοιας συζήτησης εν όψει των ευρωεκλογών. 
Το μόνο εφικτό είναι μία δήλωση των εταίρων στο επόμενο συμβούλιο της ευρωζώνης που θα συνέλθει στις 5 Μαΐου, στην οποία οι υπουργοί θα χαιρετίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. 
Η κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα προς αναζήτηση μιας πολιτικής δήλωσης στήριξης των εταίρων, για εσωτερική κατανάλωση. 
Μανία κι αυτή…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είναι μία από τις 5 χώρες της ευρωζώνης με το χαμηλότερο δημόσιο έλλειμμα, το οποίο ανήλθε το 2013 στο επίπεδο του 2,1% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ), ενώ το όριο είναι 3%. Βέβαια, εάν υπολογιστεί το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (19,2 δισ. ευρώ) το έλλειμμα φτάνει το 12,7%. Αλλά το κόστος αυτό δεν είναι επαναλαμβανόμενο… 
Γενικά, 6 χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν έλλειμμα άνω του ορίου του 3% του ΑΕΠ το 2013, έναντι 11 το 2012.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οδήγησε, επίσης, στην αύξηση του δημόσιου χρέους το 2013 στο επίπεδο του 175,1% του ΑΕΠ (318,7 δισ. ευρώ) και είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., με την Ιταλία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (132% του ΑΕΠ). 
Η Επιτροπή, όμως, αισιοδοξεί -τουλάχιστον πριν από τις ευρωεκλογές- ότι μέχρι το… 2025 θα καταστεί βιώσιμο και αναμένει αισθητή αποκλιμάκωση. 
Υπό τον όρο, φυσικά, ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα λιτότητας στη χώρα, με όλες τις επιπτώσεις…

Γολγοθάς…

«Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί πιστά η εφαρμογή του προγράμματος και θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Σάιμον Ο’Κόνορ, μεταφέροντας τη θέση του Ολι Ρεν…

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το 2013 κατά 11,3 δισ. ευρώ, και από 193,347 δισ. ευρώ βρέθηκε στο επίπεδο των 182,054 δισ. ευρώ. 
Και οι δημόσιες δαπάνες ανήλθαν στο 58,5% του ΑΕΠ. 
Αύξηση σημειώθηκε και στα δημόσια έσοδα (45,8% του ΑΕΠ έναντι 44,4% το 2012). 
Τα χαράτσια αποδίδουν…

Τα στοιχεία, λοιπόν, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat κάθε άλλο παρά επιτρέπουν πανηγυρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης, έστω σε προεκλογική περίοδο. 
Αλλά έχουμε πλεόνασμα… 
Της κακομοιριάς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: